Radson nox hr storingcode 3

Klus81

  • #1
Hallo

ben voorzien van een radson nox hr uit 1994 met boiler 60 ltr die steeds code 3 geeft knipperend .
en daarna blijft hij tussen 0/1 en 8 schakelen , en wil hij aanslaan dan stopt hij meteen weer . ik heb de kap eraf gehaald en schroefde de computer los en hij liep ineens aan . nou heb ik het vermoeden dat de drukverschilschakelaar stuk is . is dat het ding langs de computer achterop de frontplaat met de doorzichtige slangen eraan die aan het gasblok zitten ?

code 3 gaf hij meer als de druk onder de 0,4 bar zit echter is die nu 2 bar . toen ik de code 3 resette ging de 3wegklep verder en gaf een bonk in de leidingen . wat erop lijkt dat deze blijft hangen en zo om de 2 dagen storing geeft , echter is deze 3 jaar geleden vervangen . ik weet niet of toen ook het leidingdeel vervangen is . toen hij open lag merkte ik ook dat de ventilator rammelt door versleten lagers . hij wordt weersafhankelijk gestuurd en schakelt dus veel .

weet iemand of dit nog interessant is om te repareren gezien er dan zoveel vervangen dient te worden . collega's zeggen dat dit een rampenbak is en er is ook al best wat vernieuwd afgelopen jaren
oa : pomp , overstort , drukvat , boileroverstort , boilerthermostaat , 3wegklepmotor , boilerpakking bovenop , ontstekingplug . nou heb ik vernomen dat een hrketel op de dakafvoer ongeveer even warm moet zijn als de temperatuur tussen aanvoer en retour verwarmingsleidingen voor een goed rendement . iets wat al niet was toen hij pas 3 jaar oud was .

graag suggesties .
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #2
Waarschijnlijk is de weerstand in de boilerthermostaat te hoog.
Makkelijk te controleren door de boiler uit te schakelen, en dan af te wachten of het toestel nog steeds uitvalt.
Doormeten op weerstand kan ook.
Meteen vervangen is ook een optie, en nog wel de moeite waard.

suc6
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #3
Laatst voor ongeveer zelfde storing gestaan bij een kennis ,na veel meten en wroeten bleek de condensator defect te zijn (moest 1,5uf zijn ,maar was nog maar 0,6uf) dat ding stond als een gek te pendelen op zijn luchtdrukschakelaar daardoor.
 

Klus81

  • #4
Hoi

ik heb gehoord van de elco , maar waar zit dat ding ?
overigens sloeg hij aan toen ik het meterpaneel losmaakte .
dus leek het een los contact en ik heb het niet terug gekregen daarna .

ik las een verhaal op de site van drukverandering op het systeem en dit is hier ook zo , als hij koud is rond 1 bar en heet is dat 1,8 bar . het drukvat is 25 liter , maar er is jaren na plaatsen van de ketel ook de garage nog bijgekomen kwa verwarming , en berekend op 20 graden . dat zijn 5 radiatoren van 1,4 kw gemiddeld . echter staan deze op vorstbeveiliging en 1 is er ooit wel aan . telt dit bij de drukverhoging ?

anders moet er een groter drukvat op , want het is vaker bij vullen op 2 bar dat toch de overstort in werking treed bij de eerste verwarming .
 

Xr8

  • #5
Lijkt op een kapot vat. Je zou het kunnen vervangen door een van 35 liter. Als de bijgeplaatste radiatoren vrijwel nooit aanstaan dan zou dit ook geen invloed hebben op het vat. Als je het water erin niet verwarmd zal het ook niet uitzetten. Een te groot vat kan geen kwaad, let wel op de voordruk. Zit het vat op het hoogste punt dan volstaat een 0,5 bar voordruk in de regel. Zit het vat op het laagste punt, neem dan een met 1 bar voordruk.

Dit zal in een normale situatie voldoende moeten zijn. Zou aan deze ketel niet te veel kosten meer maken.

Succes.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #6
Niet echt een duidelijke omschrijving van het probleem.
Geeft je ketel een vergrendelde storing 3, of pendelt deze steeds tussen 3-0/1 en 8??

In het laatste geval is het inderdaad de condensator van de ventilator, zoals hierboven al ergens eerder aangegeven.
Is het echt een knipperende 3 (dus vergrendelt) dan zou ik het in de boilerthermostaat zoeken.

suc6
 

Klus81

  • #7
Hij gaf eerst knipperend code 3 , na een reset deed hij het code 0/1 en 8
en klikken en af en toe aanstalten maken om te gaan stoken . ik heb dit een 20 minuten aangezien zo en pakte de kap eraf en schroefde de voorplaat los en ineens liep hij wel goed aan . en code 8 kwam steeds als hij de start afbrak en dat is de drukverschilschakelaar staat in de legenda .

overigens is het drukvat in 2004 vervangen , maar wel 1 bar en de ketel hangt op zolder . en onderin klinkt hij hol dus zou hij goed moeten zijn .

de garage is erbij gekomen en er werkt afentoe een radiator , maar daar zit wel een extra 15 meter 22mm leiding aan voor hij warm is . dat is kwa liters dan niet zo erg ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu