Stopkontakt vervangen, werkt niet meer

Valeeva

  • #1
Vanmiddag een oud stopkontakt/schakelaar vervangen door een nieuwe. Ik zal iets fout gedaan hebben want het werkt niet. Ik heb al hier op het forum gezocht maar kan geen antwoord vinden. Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen.

Ik heb een oude woning waarin nog de volgende kleuren gebruikt worden: zwart, rood, groen en grijs. In de oude doos waren de draden als volgt aangesloten:

Schakelaar: boven 2 zwarte draden
Stopkontakt: onder groen en rood.

Op de nieuwe doos is als ik het goed zie maar een aansluitpunt voor 1 zwarte draad (staat ook zo in de uitleg op de bijsluiter). Dat lijkt mij ook logisch want er hangt maar 1 lamp in de kamer. In de doos is wel een leeg gat boven de schakelaar waar ik de 2e zwarte draad in heb gestopt (om m netjes weg te werken). Op het stopkontakt heb ik de groene en rode draad aangesloten, precies zoals het ook bij de oude doos was.

Toch werkt het niet. Er ontstaat geen kortsluiting ofzo, maar de schakelaar werkt niet. Ik heb eigenlijk niet getest of het stopkontakt wel werkt. Ik heb wel de zwarte draden omgewisseld maar ook dat werkte niet. Ik heb helemaal geen kennis van elektra maar dat hebben jullie vast al door.

Iemand enig idee waarom mijn nieuwe doos niet werkt? Ik heb toch hetzelfde gedaan als bij de oude doos.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het stopcontact doet het nu wel.
de schakelaar nu niet
Draai de rode en de groene even om op het stopcontact dan doet hij het wel.

Succes
 

EdP

  • #3
Als bovenstaand antwoord niet helpt, dan vermoed ik dat er geen doorverbinding intern is van groen naar de schakelaar. Dit kun je zelf toevoegen. Enige probleem is dan dat je officieel een stukje groene draad nodig hebt en dat wordt al een paar dagen niet meer verkocht. Je kunt er wel een stukje groen plakband op plakken aan beide uiteinden.

Verder, omdat je schrijft "2 zwarte draden", denk ik dat je een wisselschakeling hebt (meestal wordt hier hotelschakeling tegen gezegd). Je schrijft ook dat je die 2e zwarte draad hebt weggestopt in een loze doos. Ik denk dus dat je die 2e ook nodig hebt. In het geval van een wisselschakeling heb je wel een wisselschakelaar nodig en niet een aan/uit schakelaar. In de bouwmarkten kun je vaak klusfolders vinden waarin dit soort zaken ook helder wordt uitgelegd.
 

Valeeva

  • #4
Bedankt voor de reacties!

Ik dacht bij 2 zwarte draden ook aan een wisselschakeling. Maar ik heb geen idee waar ie dan mee wisselt. Er zit in de kamer maar 1 schakelaar en op de gang helemaal geen dus ik zie het nut van een wisselschakeling niet.

Zo'n doorverbinding heb ik bij een ander stoptkontakt gezien die ik ook wil gaan vervangen. In die doos gaat een ongekleurde koperen draad van schakelaar naar stopkontakt. Ik begreep al niet wat daar de bedoeling van was. Maar op de oude doos die ik eraf heb gehaald was geen doorverbinding. Of kan zoiets ook intern in de doos zijn?

Ik zal proberen de rode en groene om te wisselen. Hopelijk helpt dat maar ik heb ze hetzelfde aangesloten als op de oude doos. En anders moet ik maar een wisselschakelaar gaan halen.

Btw, zou het hier ook kunnen gaan om een serieschakelaar? Ik lees net dat daarvoor ook 2 zwarte draden worden gebruikt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Kan idd gebruikt zijn voor een serie schakelaar.

Past anders eens een foto'tje van de schakelaar combi.

Probeer deze zo duidelijk en vooral scherp mogelijk te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu