Stopcontacten plaatsen

Beavisfcg

  • #1
Goedenavond mensen. Ik heb een elektra uitdaging waar ik zelf niet uitkom, vandaar dat ik jullie hulp inroep. Ik kan soms wel een handige klusser zijn, alleen de logica van elektra mis ik vaak. Ik zal de situatie even uitleggen:
Mijn vriendin wil in haar kelderbox graag een wandcontactdoos(WCD) hebben. Ik kijken, er is momenteel alleen een lichtschakelaar(1) aanwezig en een plafond inbouwdoos (3) en een lamp(4). Op bijgevoegde tekening heb ik de situatie getekend, met de bijbehorende kleuren draden die er nu zitten. Bij (1) gaan de draden via de wand het plafond in en ben ik ze kwijt. Op de plekken waar (2) staat wil ik graag de wcd plaatsen. Draden kunnen over wand/plafond lopen door buis. Kan iemand mij vertellen welke draden waarvandaan ik nodig heb om de wcd s aan te sluiten?Afwachtend, mvg Ronald.
 

Confidence

  • #2
Ik zou voordat je begint eerst eens kijken of je wel 230 volt ter beschikking hebt, vaak worden er in kelderboxxen namelijk gewerkt met laagspanning om te voorkomen dat de 230 misbruikt wordt.

Dus even op de lamp kijken of er een voltage op staat, of even meten met een volt meter hoeveel volt je hebt.
 

Beavisfcg

  • #3
Hallo Confidence, er hangt een doodnormaal peertje aan het plafond. Ik weet voor 99,9 % zeker dat dat gewoon 230 V is. Het is een flat van de jaren 60, toen keken ze daar nog niet zo naar volgens mij.

Mvg Ronald.
 

Confidence

  • #4
Een normaal peertje heb je ook in laagspanning.
Even er vanuit gaan dat de oude kleuren zijn gebruikt:

Blauw = Nul = oude kleur rood
Bruin = Fase = oude kleur groen

Je zal dus de rode en de groene draad naar je wandcontactdoos moeten brengen. Let er wel even op dat het niet toe is gestaan om oude en nieuwe draden door elkaar te gebruiken.

Maar ik zou voor de zekerheid echt even kijken voordat je begint.
 

Beavisfcg

  • #5
Dus kort gezegd kan ik vanuit (3) de rode met een lasdop 1 extra draad naar (2)brengen en vanuit (3) de lasdop aan de groene draden losmaken, daar ook een extra draad bij in, ook naar (2) en klaar?

En als ik bij (1) de schakelaar wil vervangen door een combi(schakelaar met wcd) dan hoef ik daar alleen vanuit(3) de rode heen te brengen? Groen en zwart zitten daar nu al.

 

Confidence

  • #6
 

Techno tim

  • #7
Hou er wel rekening mee dat datgene wat u wil waarschijnlijk niet toegestaan is (van het gebouw).
Als iedereen in zijn berging een wcd plaatst en daar bijvoorbeeld een kacheltje op aansluit kunnen daar problemen van komen.
Ook kunnen er kosten berekend gaan worden over extra afname elektra.

Dit geheel ter info
 

Atmoz

  • #8
En veiligheidsaarde, hoeft dat ineens niet meer?
 

Appeltje

  • #9
Oude situatie, als het er nergens is in die ruimte, dan is dat niet verplicht.
Het zou natuurlijk wel veiliger zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu