Stopcontacten aansluiten tussen 3 standenschakelaar en perilex stopcontact.

Hobbyist007

  • #1
Omdat we te weinig stopcontacten op zolder hebben (1tje) en een vrij grote zolder wil ik 2 extra stopcontacten erbij maken. Op zolder hebben we een mechanische WTW box hangen. Ik dacht dan pak ik de stroom daar vandaan. Nu zag ik dat dit een perilex aansluiting is (logisch) We hebben beneden in de keuken een 3 standenschakelaar voor de WTW unit.

Ik twijfel nu of wat ik dacht wel uitvoerbaar is.

Is het wel mogelijk om stroom af te tappen van dit punt? Kan ik gewoon bruin/blauw en aarde doorverbinden naar een wcd?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als er 230 volt (dus geen 400 volt) naar de perilex gaat mag het wel, of het overzichtelijk wordt is een tweede. De meeste ventilatiebox aansluitingen hebben een bruine fasedraad die constant onder spanning staat, en dus niet via de meerstandenschakelaar gaat.

En je moet ruimte hebben om de draden door te lussen. Twee aders in een perilex aansluiting zal mogelijk niet gaan en er moet voldoende ruimte achter de perilex zijn voor lasklemmen, of anders in een separate lasdoos aansluiten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kun je niet stroom aftakken vanaf de onderliggende etage? Vaak lopen die leidingen naar de centraaldozen achter de knieschotten.
 

Hobbyist007

  • #4
@Krunnie, Dank je voor je reactie. Ik moet het dus doormeten om te weten of het geen 400V is. Ik had een lasso’s en klemmen gehaald omdat ik ervoor wilde aftappen.

@ walker: dank je! Ik ga zoeken, Probleem is dat het schuine dak begint vanaf de eerste etage. Ik wilde bij voorkeur een oplossing zonder boren.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
De kans bij een ventilatiekast is bijna nul dat het 400 Volt is, maar meten is natuurlijk altijd beter dan aannames maken :prima:
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
In combinatie met een driestandenschakelaar heb je op de perilex nagenoeg geen 3 fasen (400V).
Op de plaats van de perilex doos een ruime lasdoos plaatsen, van hieruit de schakeldraden, bruine, blauwe en geel/groene naar de perilex doorverbinden, in dezelfde lasdoos de bruine, blauwe en geel/groene naar je contactdozen doorverbinden.

Maar wat Krunnie aangaf...
Meten is weten, en ik zeg erbij, gissen is missen.

Houd er wel rekening mee, dat de ventilatiebox op een andere groep kan zitten dan de rest van de zolder, dus ook je eventuele uitbreiding.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Hobbyist007

  • #7
Ik heb te weinig ruimte om de perilex te verplaatsen. Kan ik ook vanuit de perilex stekkerdoos blauw/bruin/aarde doorverbinden naar de lasdoos? De stopcontacten zullen gebruikt worden voor af en toe een stofzuiger en een bureau (computer/lampje).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Of iets af en toe gebruikt wordt maakt niet uit voor de veiligheid. Je mag alleen direct doorlussen wanneer de contacten van de perilex expliciet geschikt zijn om twee harde kern aders onder te bevestigen.
 

Hobbyist007

  • #9
Of het explicit het geval is weet ik niet. De mogelijk zit er wel.

0888F9BC-37E6-4D29-A9EC-6474074C85D1.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu