Stopcontact doorlussen verantwoord?

MelvinP

  • #1
Ik ben bezig buiten elektra aan te sluiten.

Op de achtergevel van onze woning wil ik een dubbel stopcontact monteren. Vanuit dit stopcontact wil ik doorlussen naar de schuur. Daarvoor heb ik een dubbele opbouwdoos van de Berker W.1-serie in huis gehaald.

Nu ik ermee bezig ben slaat bij mij enige twijfel toe. Is het verantwoord om de stoomaanvoer op het ene stopcontact aan te sluiten, door te lussen naar het andere stopcontact, en van daaruit door te lussen naar de schuur? Of zou ik dit anders moeten doen, bijvoorbeeld een element met een blindplaat gebruiken om de aan- en doorvoer op elkaar aan te sluiten met lasklemmen, en daarop ook een aftakking voor de twee stopcontacten te maken?

Voornaamste reden van mijn twijfel is warmteontwikkeling in deze opbouwdoos. In de schuur zal onder andere een terrasheater worden aangesloten en die elektra loopt bij doorlussen dus via de twee stopcontacten. Maar ik weet niet of dat ergens op slaat, en of de alternatieve optie daar überhaupt een verschil in maakt aangezien de twee stopcontacten in deze opbouwdoos dan evengoed in het circuit zitten, zij het parallel is plaats va serieel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je de verbinding op de stopcontacten niet vertrouwt omdat je langere tijd een grote verbruiker aan hebt staan: Gebruik zoals je zelf aangeeft in de buiendoos een paar 3-voudige lasklemmen: 1x aanvoer, 1x naar schuur, 1x naar stopcontacten.
 

MelvinP

  • #3
Bedankt voor je reactie. Dat is een goede samenvatting van mijn vraag.

Maar ik weet dus vooral slecht in te schatten hoe betrouwbaar het doorlussen over de twee stopcontacten is. Met andere woorden, de eventuele oplossing ken ik al, maar ik weet niet of ik een probleem heb.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
In theorie mag het. Er zal ook zeker een veiligheidsmarge inzitten. Maar alles staat of valt met de kwaliteit van de door jou gemaakte verbinding.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Waarschijnlijk heb je geen probleem, die contacten moeten gewoon 16A aan kunnen. Maar gevoelsmatig zou ik ook meer vertrouwen in de lasklemmen hebben. :wink:

Het meeste spatwaterdichte materiaal is ruim genoeg om wat lasklemmen in kwijt te kunnen, ook als je hem gewoon vult met contactdozen i.p.v. een blindplaat. Zou je dat niet gewoon doen? Dan blijf je ook niet zitten met de twijfel "... had ik toch niet beter ...".
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Eventueel splits je het: 1 lasklem in het linkerdeel, 1 lasklem in het rechterdeel van de dubbele opbouwdoos. De aardlitze kun je gewoon op het stopcontact aansluiten.
 

MelvinP

  • #7
Laat ik eerst weer eens mijn waardering uitspreken hoe snel en onderbouwd je op dit forum altijd geholpen wordt. Als ik ergens tegenaan loop en mijn vraag stel heb ik nauwelijks tijd voor een bakkie koffie. Super!

Ik las inderdaad het stopcontact 16A mag hebben. Stel dat ik uitga van een belasting van 2500W, dat lijkt mij ruim bemeten. Dan komt dat bij 230V toch neer op amper 11A? Zou dus geen probleem moeten zijn, denk ik?

Bovendien, hoeveel anders wordt dat überhaupt, als ik werk met lasklemmen in plaats van doorlussen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Het zou inderdaad geen probleem moeten zijn.

Maar de doorsnee lasklem is geschikt voor meer dan die 16A (de klemmen die ik meestal toepas zijn rated voor 24A bij 2,5mm²). En behalve dat je wellicht een betere verbinding hebt, heb je er ook nog eens één minder. Je verbindt namelijk direct de kabel van binnen met de kabel naar de schuur, in plaats van dat je eerst naar het eerste contact gaat, doorlust naar het tweede contact en dan pas naar de kabel naar de schuur.

Ik zou het gebruiken van lasklemmen dus helemaal geen rare keuze vinden zeker aangezien je er waarschijnlijk helemaal geen extra componenten voor nodig hebt (dat opbouwspul is best wel ruim). Ik zou het zelf waarschijnlijk ook doen.
 

MelvinP

  • #9
Ik ga het proberen, bedankt!
 

ABCDE

  • #10
Ik houdt persoonlijk ook niet van doorlussen op stopcontacten, maar vooral vanwege het moeilijker monteren in de doos. Liever draden vouwen dan zes
 

MelvinP

  • #11
Ik heb 'de draad' (hah-hah) weer opgepakt. In de schuur de centraaldoos geplaatst en alles netjes buitenlangs weggewerkt.

Nu ben ik bij het punt dat ik de doorlus op de achtergevel moet maken. De contactdoos is geplaatst. Mijn vraag om advies wordt nu wellicht wel erg specifiek, maar toch. Zie onderstaande foto, hoe zouden jullie dit nu afwerken?

Ik heb de aders lekker lang gehouden zodat ik alle kanten op kan. Op de draad onderop (doorlus naar de schuur) heb ik zelfs nog meer ruimte als dat nodig is. Dat geldt niet voor de aanvoer achterop, dat is wat het is en die moet vanwege de ruimte ook een scherpe hoek maken.

Doorlussen, of toch eerst splitsen? En hoe leg ik de draden volgens jullie het beste neer?

tempImageKyL3HC.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Die kabel die door de achterwand komt zou ik wat verder afpellen zodat je minder mantel in de behuizing hebt. Scheelt weer plek.

Als je dan de binnenwerken van de wcd even terug plaatst dan zie je het beste waar je ruimte hebt voor lasklemmen.

Mocht je geen plek hebben voor lasklemmen dan kun je altijd nog op de wcd's doorlussen.
 
  • Like
Waarderingen: Juul.. en XanderH

MelvinP

  • #13
Met wat enthousiasme en ongeduld ben ik met de tips aan de slag gegaan. Volgens mij is het aardig gelukt. Voor een derde lasklem zag ik te weinig ruimte, dus de aarde is doorgelust.

Uitdaging was (is) dat de rechter WCD aan de linkerkant bleef losklikken. Na het scherper maken van de hoek bleef het redelijk zitten. Ik denk dat de kap het geheel wel op zijn plek houdt.

Feedback is welkom, ik kan eventueel nog het nodige aanpassen.

E9D3AC18-5375-4091-8FDC-B447A82C656E.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Dat die rechter WCD blijft losklikken komt waarschijnlijk omdat het op de kabelmantel klemt, daarom had je hem beter verder aan kunnen strippen. De mantel heeft binnen de behuizing in principe geen functie...

Hoe ziet die invoer langs achteren er precies uit? Is dat nu wel waterdicht?

Verder heb je toch nog meer dan genoeg ruimte voor lasklemmen? Zo op de foto afgegaan krijg je er volgens mij nog wel een stuk of 6 bij als het moet. :lol:

IMG-20210617-WA0002_copy_600x450.jpg

De lasklemmen die je nu hebt gebruikt zijn geschikt voor soepele draad, dat heb je natuurlijk niet nodig. Normale lasklemmen zijn weer ietsje kleiner.

Maarehm, niet te moeilijk doen. Gewoon dichtschroeven en gebruiken zou ik zeggen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Ziet er prima uit inderdaad!

Kabelinvoer langs achteren plaats ik altijd een tule of een beetje kit. Dan is het zeker waterdicht.

Als je van datzelfde merk de normale lasklemmen zonder hendels had gepakt, ging het nog makkelijker.

Maar nogmaals, ziet er prima uit!
Ik zou willen dat alle hobbyisten het op deze manier aanlegden :wink: :prima:
 

MelvinP

  • #16
Bedankt allebei.

Ik wil dit soort dingen altijd een beetje té netjes doen. Fysiek zie ik die ruimte voor de lasklemmen wel, maar ik wil ook dat de draden er goed bij liggen. Bijvoorbeeld linksonder heb ik ook geprobeerd, maar daardoor moest ik naar mijn zin gekke omwegen maken.

De aarde had ik inderdaad wel in het midden kunnen leggen. Heel misschien maak ik het nog wel een keer open om dat aan te passen. Dan moet ik de kabel van onderen wel opnieuw strippen. Maar waarschijnlijk ben ik het vergeten voordat ik er zin in heb.

De achterdoorvoer zou waterdicht moeten zijn met deze Berker W.1. Er zit een soort vlies/membraan achterop. Volkomen overtuigd ben ik daar ook niet van. Door het op en neer bewegen van de kabel zou het wellicht minder betrouwbaar kunnen worden.

Leuk dat jullie zo specifiek meedenken, ben ik erg mee geholpen!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Ach het is al dik in orde zo; niks meer aan doen. Zijn gewoon tips voor een volgende keer... niet tegen iedereen vertellen dat je dit zo netjes hebt gedaan, anders ben je straks voor alle vrienden en familie ook de klos:wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu