Stinkende douche op zolder

Mathieu1

  • #1
Hallo iedereen! Ik zit met een probleem, dat sinds jaren al zo is maar ik zou er graag een oplossing voor vinden.

Op onze zolder (2e etage van het huis) hebben we een volledige badkamer met wasbak, wc, en douche. Nu komt er uit de douche al jaren een stanklucht. Meestal het ergste als er een tijd niemand was, omdat het een visitekamer is, maar omdat mijn kamer wordt verbouwd slaap ik nu op zolder en gebruik ik elke dag de douche. Stank was er bijna niet, maar ik kom nu net op zolder en het ruikt echt verschrikkelijk. Al wat azijn door de afvoer gegooid, maar mag niet baten. Ik zit nu beneden en mijn neus ruikt het nog steeds!

De 2e etage is de hoogste etage van het huis, kan het daar aan liggen? Van wat ik weet gaan de wc op de begane grond, de douche, bad en wc van de 1e etage, en de douche van de 3e etage (en wasbak, wc) allemaal door een grote centrale pijp naar beneden en zo de straat in. We hebben nergens last van geur, behalve die douche op zolder. De wasbak meurt ook niet.

Als ik iets moet verduidelijken, laat het me weten. Wat kan hier aan worden gedaan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Azijn zal niet helpen, De stank komt waarschijnlijk in de kamer doordat het waterslot (sifon) om een of andere reden niet afsluit.

Vaak komt dat doordat de sifon leeggetrokken wordt door het doortrekken van een WC elders in huis. Dat zou niet mogen (dat leegtrekken dus), maar wordt vaak veroorzaakt door verkeerd liggende leidingen en in het bijzonder door onvoldoende of ontbrekende ontluchting (ontspanningsleiding).

Het kan echter ook al zijn dat het (deksel van het) afvoerputje van de douche niet goed meer is, waardoor het waterslot eenvoudigweg niet afsluit.

Om dat te checken zou je even wat foto's kunnen plaatsen van dat putje en het (losse) deksel, ook op z'n kop. :wink:
 

Mathieu1

  • #3
@kees hier is een foto.

 

Mathieu1

  • #4


@kees en hier nog een.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik had gedacht aan een inloopdouche met putje. Een douchebak is vanzelfsprekend een andere mogelijkheid. In dat geval zou het probleem eronder kunnen zitten (of toch in de totale leidingloop), maar daarmee heb ik te weinig ervaring.

Wacht even af of één van de sanitairspecialisten hier iets over kan zeggen of misschien nog nadere informatie wil. :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Volgens mij hoort er nog een stankafsluiter in dit putje te zitten, dus een soort beker.
Of het moet zijn, dat er onder de douchebak nog een sifon zit.

Om te testen of het aan de be/ontluchting ligt, zou je de afvoer even vol water moeten zetten, en dan even beneden of zo het toilet doortrekken.
Als het dan borreld in de douchebak, is de be/ontluchting niet goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Is er een ontspanningsleiding aangelegd ?

Het stinken kan ook ontstaan door verdamping van het water in het doucheputje, vooral de winterdag als de verwarming aan gaat.
 

Mathieu1

  • #8
Pff, dat zou ik echt niet weten of er een ontspanningsleiding is. waar zou die uitkomen? huis is 100 jaar oud...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Meestal zit de ontspanningsleiding recht boven de standleiding en gaat door het dak, soms gaat hij niet verder dan net onder de pannen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een ontspanningsleiding is een leiding die vanaf de hoofdleiding (de grote centrale pijp) uitkomt op of net onder het dak. Deze zorgt ervoor dat wanneer er in het systeem drukverschillen ontstaan door doortrekken van wc's of door golvingen in het riool (bij zware regenbuien) de sifons elders in het huis niet leeggetrokken worden.

Het zou denkbaar zijn dat zo'n ontspanningsleiding bij een 100 jaar oud huis niet aanwezig is.

Om wat meer te weten te komen over dit soort dingen zou het handig kunnen zijn google te gebruiken. Met ontspanningsleiding of met sifon. Zodat je een idee hebt hoe een en ander normaal gesproken hoort te werken. :wink:
 

Mathieu1

  • #11
Hoi!

Ik zal zo wat " research" doen, haha

we hebben net een nieuw dak laten plaatsen ( het is niet eens een maand af!) en er zijn geen uitstulpingen in het dak, dus dan zal er wel geen ontluchter zitten. CV ketel staat buiten, dus zit geen afvoer van in het dak.
 

Mathieu1

  • #12
Peter,

hoe laat ik water in een afvoer staan? :P water loopt gelijk weg, dus ik snap denk ik iets niet :P

die "beker" waar je het over hebt, herken ik denk ik wel. het is een soort plat plastic schijfje met een uitstulping eraan. destijds heb ik die in een van de douchebakken uitgeprobeerd (we hebben 2 dezelfde bakken, dus ook dezelfde putjes) maar het fungeerde als een soort stop, het water ging niet weg en bleef in de douchebak staan. die heb ik dus een jaar of 3 terug weggemieterd.

de douchebak op de 1e etage werkt wel prima, stinkt ook helemaal niet!


Quotes verwijderd, de tekst staat er net boven, mod.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
14
4
2
26
5
11
2
16
8
8
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu