Stilstand verliezen 10 liter boiler

Woonboerderij

  • #1
Omdat ik overweeg om mijn ketel te vervangen heb ik de diverse leveranciers sites bezocht.
Het lijkt er op dat alleen Nefit een combi adviseert waarin een boilertje is opgenomen.
Nergens staat wat de inhoud van die boiler is.
Omdat ik vermoed, dat mijn huidige set-up aardige stilstand verliezen heeft met een 50 l boiler, heb ik Nefit de vraag gesteld hoe groot die verliezen zijn
Antwoord is dat de boiler 10 l inhoud heeft en dat de verliezen bij geen vraag nihil zijn.

Omdat ik niet geloof dat een Nefit 10 l water een jaar op 60 graden kan houden, zonder daarbij energie te gebruiken, heb ik de vraag nogmaals gesteld, maar het daarop volgend antwoord was, dat dit niet gegeven kan worden omdat de omstandigheden teveel verschillen.

Nu zit een huishoud ketel meestal in een redelijk warme ruimte, dus ergens tussen de 10 en 20 graden, maar Nefit kan het me niet vertellen, of, ik vermoed, wil mij dit niet vertellen, omdat het verbruik toch aanzienlijk blijkt te zijn.
Er zijn hier vast wel techneuten die mij dit wel kunnen vertellen, al dan niet berekend, of uit ervaring.
Mijn dank is groot.
Cor
 

Ceeshobby

  • #2
Alle ketels verbruiken gas. Een doorstroom heeft vaak een comfort stand, die het water warm houd. Mijn ketel slaat vaak aan per dag om het water warm te houden.
Mijn eerste ketel was er een met een boiler van 25 liter, de ketel sloeg 2 keer per dag aan.
Mijn totale jaar verbruik was 400 kub totaal. Woonde toen wel alleen.
Met een boiler heb je wel meer comfort, snel warm water.
 

Bernhard

  • #3
Het bereken van het warmteverlies van een boiler van 10 liter in een ketel is bijna niet te doen. Je moet teveel aannames doen en dat geeft geen aanvaardbaar resultaat.
Een berekening maak je om het verbruik met een andere ketel te kunnen bepalen. Daar zijn ook geen gegevens van bekend. Het vergelijk van het stilstandsverlies tussen de verschillende ketels is te klein om daar een keuze op te maken. Het gasverbruik voor warmwater is 200 a 400m3/jr. Aannemende dat het stilstandsverlies van de boiler of warmtewisselaar ca 10% bedraagt wordt dat 20 a 40m3/jr. Het verschil tussen de merken 2% bedraagt zou dat komen op een verschil tussen de ketels van 28cent tot 56cent per jaar. Om dat verschil uit te sparen moet je bij elke douchebeurt de kraan 1/100 sec eerder dichtdraaien. Ik wist niet dat ze in Drenthe zo zeunig benne met het douchen. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Wat ik je wel meegeven wil, is dat als je snel warm water wilt je beter een ketel met een boiler kunt nemen.
Als je namelijk de comfortstand op een ketel zonder boiler aanzet, dan neemt deze meer gas dan een ketel met boiler.
Een boiler is namelijk bedoeld om warm te blijven, en derhalve goed geïsoleerd. Een ketel met platenwisselaar of gecombineerde wisselaar is dit niet om de temperatuur snel genoeg te kunnen laten dalen i.v.m. legionella als de comfortstand niet in ingeschakeld.
 

Woonboerderij

  • #5
In het algemeen: ik ben me bewust van het feit dat een boiler meer comfort biedt: ik heb er nu eentje.
Maar ik houd nu 50 liter water op 60 graden, terwijl mijn ketel meer kan leveren dan ik tegelijkertijd kan opmaken, dus waarom 50 liter water heet houden, dat kost energie/geld.

@ Bernard: Alleen de site van Nefit adviseert mij om een ketel mèt boiler te gaan gebruiken, de andere niet, of hebben die helemaal niet meer.

Dus het gaat niet zozeer om het vergelijken van de diverse merken, alleen op dit punt: wat kost het om 10 liter water een jaar op 60 graden te houden.
Nu geeft U zelf al een idee: 20-40 m³/jaar.
Dus laten we zeggen 30 m³/jr
Een kuub gas kost incl BTW € 0,625, dus dat is €18,75 /jaar
Dat valt dan niet tegen voor het comfort, al is de meerprijs van die ketel mèt boiler in vergelijking met exact dezelfde zónder natuurlijk wel zo'n € 300 meer, netto.
Blijft het comfort puntje:
Voor douchen maakt het me niets uit, met water wordt toch al warm als je eerst je tanden poetst :D
Maar het maakt wèl uit iedere keer dat je warm water in de keuken wilt hebben, en dat gebeurt vele malen (10-20 maal?) per dag, iedere keer een klein beetje, en moet je dan iedere keer 10 seconden extra wachten?
Dat is wel een kwestie van comfort.
En, zoals eerder opgemerkt: verschillende andere merken hebben niet eens een boiler meer, of adviseren die niet, Nefit wel.
De argumenten om geen boiler te hebben zijn: geen stilstand verliezen,
en vóór een boiler: minder starts, DUS minder slijtage (volgens Nefit)
Mee eens?
Andere commentaren/adviezen?

@ Ingmar:
Als je namelijk de comfortstand op een ketel zonder boiler aanzet, dan neemt deze meer gas dan een ketel met boiler.
Betekent dit dat bij een ketel zonder boiler, de ketel zèlf constant op 60 graden wordt gehouden in de comfort stand, ongeacht de vraag?
Bedankt,
Cor
 

Bernhard

  • #6
Elke ketel met een warmwatervoorziening heeft een warmtewisselaar. De WW wordt in de comforstand ook continu warm gehouden. Een voorraadboiler in een ketel heeft een inhoud van 50liter. Deze voorraad zit in het CV-gedeelte en de warmwaterspiraal in die boiler heeft een inhoud van 10liter. Nefit heeft ook ketels met een WW voor warmwater. Bij een ketel met voorraadboiler kan in het begin veel meer water gebruikt worden. Ook kan gelijktijdig op meer punten warmwater gebruikt worden.
Met een ketel met warmtewisselaar, dus geen voorraadboiler , kan je ook onbeperkt douchen.
De intergasketel heeft voor de Cv en het warmwater elk een eigen spiraal. Een 3wegklep is dan niet nodig.
mvgr bernhard
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
Gemiddeld genomen worden er bij cursussen van fabrikanten
gesproken over het volgende:
- met boilertje: 3x p/dag aan om warm te houden
- zonder boiler/doorstroom elke 1 1/2 uur even aan

Met boiler alleen wachttijd leidinglengte
doorstroomtoestel wachttijd leidinglengte + opstarttijd

Gebruik je zeer weinig warmwater, dan is een boilertje
gunstiger qua gasverbruik, alleen verwacht er geen grote
verschillen in :wink:
 

Marcelvm

  • #8
Vul in google gewoon
Stilstandverliezen boiler in en krijgd voldoende info over verlies van boiler

maar het hangt ook veel af hoe en met welke matrialen boilers geïsoleerd zijn en dikte natuurlijk
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Als je alleen het warmteverlies van een tien liter boiler weet, kun je nog steeds geen vergelijking maken. Zo zal zoals genoemd een ketelzonder boiler ook regelmatig opwarmen om de warmtewisselaar op te warmen. Verder is het aantal starts per dag ook nog van invloed op het verbruik. Tenslotte is het aantal starts ook nog van invloed op de onderhoudskosten en levensduur van het toestel.

Al deze variabelen zou je mee moeten nemen in de vergelijking. De uitkomst hangt vervolgens weer helemaal af van de hoeveelheid warmwater die je verbruikt. Oftewel daar ga je niet uitkomen.

Een indicatie is het jaarrendement op tapwater van een ketel. De verschillen tussen de toestellen zijn echter vaak minimaal en vaak zal een toestel met een boiler ook nog een hoger rendement op tapwater hebben dan een toestel zonder. Dat komt vooral doordat een ketel met boiler veel minder vaak aanslaat dan een ketel zonder boiler.

De enige reden dat in Nederland zoveel ketels zonder boiler worden geplaatst, is gelegen in het feit dat een toestel zonder boiler goiedkoper is in aanschaf en niet het verbruik. Voorla woningstichtingen, aannemers en projectontwikkelaars vinden de aanschafprijs doorslaggevend. Comfort en gasverbruik na aanschaf raakt hen namelijk niet.

Oftewel gewoon een ketel met boiler plaatsen. Het comfort is veel beter en het komt de levensduur van je ketel ten goede.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu