Stelkozijn of stompe montag: voor en nadelen

Grondig

  • #1
Ik wil een aantal ramen incl. kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Nu heb ik inmiddels meerdere offerte's ontvangen en probeer ik de verschillen te begrijpen. Het gaat mij nu om de wijze van montage. Ik begrijp dat er twee systemen zijn: dmv een stelkozijn, en stompe montage.

De verschillende leveranciers vertellen mij allemaal dat 'hun' wijze van werken het beste is, dus ik ben op zoek naar onafhankelijke informatie op dit gebied.

Ik ben benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van beide systemen, en naar tips en reacties op het volgende:

  • - degelijkheid qua constructie (m.n. langetermijn stevigheid).
    - goede afsluiting / afdichting rondom, zowel qua isolatie/vochtwerendheid, als optisch (geen dikke 'kit' rand of andere opvulling).
    - als met contraband gewerkt wordt, wat is dan de langetermijn kwaliteit van dit materiaal: loop je het risico dat je na 5-10 jaar wegens verbokkeling / bros worden dit moet laten vervangen (net als rubbers)?
    - zijn er omstandigheden waarin het ene of andere systeem afgeraden kan worden?

Nog wat extra informatie over de gevel waar de kozijnen in moeten: het is een jaren 50 huis met dubbele steense muur (zonder spouw, er zal dus ook geen spouwlat zijn waar normaal het stelkozijn op gemonteerd wordt). Momenteel voorzien van houten kozijnen.

Bedankt voor alle tips en inzichten!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoewel het werk door derden uitgevoerd gaat worden, hierbij een paar tips:

Geen van 2-en is slecht, maar afhankelijk van de situatie is de een beter dan de ander: Heb je een (brede) spouw, dan is een stelkozijn beter. Je spouw wordt keurig overbrugd, en het kozijn zit ter plaatse van de isolatie.

Het kozijn moet wel zijn uitzetting kwijt kunnen, dus mag niet helemaal strak vastgezet worden, maar verend...

Heb je geen spouw, dan heb je overal genoeg materiaal om het kozijn op te vast schroeven. En zonder stelkozijn worden de vullingen (glas en deuren) 4 cm breder. Met name bij de keukendeur achter wordt de vrije doorgang met stelkozijn nogal eens krap.

Echter wil je ook (op termijn) de buitengevel aan de buitenzijde laten isoleren? Dan zou ik kiezen voor montage op stelkozijn: Door het vervangen van het stelkozijn door een bredere versie kun je dan eenvoudig dezelfde kozijnen blijven gebruiken.

Afdichting: Compriband is goed voor de luchtdichting. De waterkering aan de buitenzijde zie ik het liefst met een (rubber)flab, welke in het kozijn is gerold.

Zorg bij een stelkozijn dat de aansluiting tussen binnenspouwblad en stelkozijn (blijvend!) luchtdicht afgesloten wordt. Liever met speciale tape dan met kit of pur.

Op de site van de branchevereniging staat ook veel informatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu