380VOLT stekkers

Boldy1940

  • #1
Ik heb een electrotechnische vraag, 380volt. Ik kocht een aggregaatje van 5,0kvA continu, merk Robin type RGD 551 met een stekker 16-6h 3P + aarde

Op de agregaat wil ik een machine aansluiten met een stekker 16-6h 3P + nul + aarde. Ik wil de wcd op de agregaat vervangen.

Hoe moet ik omgaan met de nul die standaard niet op de agregaat zit? Heb ik deze nodig? Kan ik de nieuwe stekker aansluiten en de nul weglaten? Hoe moet ik de draden aansluiten: kan het kwaad als de fase S, T of R verwisseld worden? Hoe kan ik meten welke fase welke is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nul is belangrijk ivm met de waarschijnlijk 230v besturing van de machine.
RST is belangrijk anders heb je kans dat je motor de verkeerde kant op gaat draaien.
Meet tussen R en Aarde,S en aarde,T en aarde, meet je hier 230v dan kan je de NUL maken door de Aarde te verbinden met de nul op het aggregaat,
meet je niets of rare waardes dan is de aarde op het agregaat niet aangesloten, je hebt dan een driehoek agregaat en die werkt niet met jou toupassing.
RST kan je meten met een draaiveld meter.
Als het geen probleem is dat een motor kort de verkeerde kant oploopt zoals bij een circelzaag of ventilator dan kan je het daaraan wel zien.
Bij sommige pompen moet je dat echt nooit doen want dan zijn ze EXIT.
 

Black Knight

  • #3
Heeft je aggregaat geen 230 V stopcontacten? Dan zit er zeker een nul in, enkel niet doorverbonden naar het krachtstroom stopcontact.

Zonder nul zullen bepaalde machines kunnen werken, anderen weer niet. Wij hebben hier bv twee hogedrukreinigers (en onze vorige laspost ook) die standaard uitgerust zijn met een CEE 5-polige stekker, maar ook prima werken op 3 fasen zonder nul.

Over de verwisseling van fasen : indien de machine averechts werkt, willekeurig 2 fasen verwisselen, dan moet ze goed gaan draaien. Andere machines zoals een laspost hebben uiteraard geen last van verwisselde fasen.
Als het geen probleem is dat een motor kort de verkeerde kant oploopt zoals bij een circelzaag of ventilator dan kan je het daaraan wel zien.
Heb jij een cirkelzaag of ventilator op krachtstroom? :roll:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zo raar is dat niet hoor.
 

Boldy1940

  • #5
Er zitten twee aansluitingen op voor 230volt, dus ik zou een nul moeten hebben. Kan ik die gewoon naar de 380volt stekker volgen?

Ik heb geen draaiveld meter, kan ik het ook zonder doen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Nee, die kun je niet volgen want die zal er niet opzitten. De contactdoos zal vervangen moeten worden en mogelijk zal ook de beveiliging(nul meeschakelen)/bedrading in de aansluitkast aangepast moeten worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu