Steigerplank in de spouw zorgt voor gehorigheid

Kooss

  • #1
Hallo,

40 jaar geleden is men bij de bouw van ons huis (2-onder-1 kap) vergeten een steigerplank uit de spouw, tussen ons en de buren, te halen.
Bij het storten van de betonnen vloer van de 1e verdieping was het idee om een steigerplank tussen de vloer van de buren en onze vloer te stoppen, zodat het beton elkaar niet zou raken. Maar goed, dan moet je die planken er wel weer tijdig tussenuit halen en dat is men dus vergeten. De planken zitten nu dus muurvast en door die vaste verbinding wordt er veel geluid doorgegeven.

Wij wonen er nu een jaar, maar het is erg gehorig.
Ik heb al een geluidsisolerende voorzetwand geplaatst in de woonkamer wat wel wat dempt, maar het resultaat is lang niet voldoende.
Daarom ben ik het kijken hoe ik de bron kan aanpakken en daarvoor wil ik graag gebruik maken van jullie tips!;)

Een aantal dingen waar ik al aan heb zitten denken, zijn:
- Ik zat zelf al te denken om aan de achterkant van het huis de muur open te slijpen bij de spouw (in overleg uiteraard), zodat je de spouw van achter naar voren kunt zien en dan met een elektrische zaag (die smal genoeg is) proberen die plank doormidden te zagen (een telescopische kettingzaag is denk ik te breed, maar iets wat daar op lijkt bijv).
Als die plank daarna naar beneden valt, vind ik niet zo'n probleem, want dat zorgt allicht voor minder gehorigheid.

- Verder heb ik nog zitten denken om de planken in te spuiten met een bepaald goedje (met wel veilig zijn natuurlijk) dat hout versneld laat rotten. Wellicht dat de steigerplank er daarna uitgetrokken kan worden.

- Ook vroeg ik me af of het misschien ook al helpt om de spouw te vullen met isolatiemateriaal, zodat het niet meer of minder als klankbord fungeert.

Aanvullingen/nieuwe ideeën zijn welkom!

Alvast bedankt!
Gr. Koos
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Klinkt als een hele uitdaging.... Hoe lang is de plank? Als je geluk hebt is ie in de loop van de jaren iets gekrompen, en kun je hem er tussenuit slaan met een iets dunnere plank. Dan moeten wel zowel voor als achter de gevels open.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou eerder proberen om als je de gevel open hebt om er een stevig oog in de plank te draaien en hem er dan met een krik of domme kracht een stukje uit te trekken. Eenmaal in beweging gekregen kan je hem er uit trekken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Door midden zagen kan je vergeten, versneld laten rotten ook. Isolatie erin lost het probleem niet op.

Mechanisch in zijn geheel verwijderen, dat is de oplossing. Het plan van Frank klinkt uitstekend. Je kan twee ogen plaatsen, zover mogelijk naar achteren in de zijkant van de plank gedraaid. Dan trek je niet aan de schroefdraad van het oog, dus kan je veel meer kracht zetten. Twee ogen, aan onder- en bovenkant eentje, dan trek je in het midden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Met een staalkabel doorzagen, zo worden vaker geluidsbruggen verwijderd. Helaas moet dan wel de voor- en de achtergevel open.
 

Kooss

  • #6
Bedankt voor jullie reacties!
Hessie,

Ja klopt, het is wel een hele uitdaging, maar ook wel een leuke uitdaging, omdat er veel mee te winnen valt.
En ik ga er eigenlijk vanuit dat de plank nog in oorspronkelijke staat is, omdat de spouw volgens mij altijd goed droog is gebleven.
En waarschijnlijk plaats je planken over de gehele lengte van het huis als je een betonnen verdiepingsvloer gaat storten, dus het kunnen wel eens meerdere planken zijn (het huis is 6 à 7 meter lang).

IJkenhout,

Ja, goeie tip Frank en goede aanvulling van IJkenhout! Ik had er ook nog even aan gedacht, maar de hoop al opgeven dat de plank daarmee in beweging te krijgen is, maar wellicht lukt dat met een krik/domme kracht wel idd.
Deze optie lijkt me de meeste kans van slagen te hebben.

Rola,

Ah, dat is ook nog een interessante.
En ik verwacht dat er meerdere planken aanwezig zijn, dus dan is het onvermijdelijk om de voor- en de achtergevel open te maken.
Als er meer dan 2 planken in zitten, is dit ook een goede optie voor de middelste plank(en).

Andere ideeën zijn altijd welkom, maar dit zijn in ieder geval een aantal concrete ideeën waar ik iets mee kan. Nogmaals erg bedankt!


Gelieve geen of in elk minder quotes te gebruiken, het wordt er rommelig van, mod.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Hou ons even op de hoogte van het resultaat / voortgang, ik ben wel benieuwd.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Er zitten waarschijnlijk ook nog wel een paar mooie stalen koppelankers door die randbekisting voor de stabiliteit van je woning.

twee onder een kapwoningen van 40 jaar terug hebben geen ankerloze spouwmuren
ik denk dat een houtenplank weinig verschil maakt ten opzichten van een luchtspouw
 

Kooss

  • #9
Frank,

Ik zal jullie op de hoogte houden, al kan het misschien nog wel even duren.

Boertje125,

Goed punt, ik zal dat nog eens navragen of er idd koppelankers in de spouw zitten.
Wel heb ik het idee, omdat het wel erg gehorig is, dat er meer aan de hand is dan alleen de koppelankers zouden kunnen veroorzaken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Ik wil je niet ontmoedigen, maar dit is een onmogelijke klus om dat eventueel zelf te doen.
Begin er gewoon niet aan, of laat het een professioneel bedrijf doen, als er al bedrijven zijn die aan zo een klus willen beginnen.

Ik denk ook dat de baten niet tegen de kosten opwegen.

En hoe weet je dat er steigerplanken tussen zitten? de vloer kan ook gewoon doorgestort zijn bij de 2 woningen, dat werd wel vaker gedaan in die tijd.

Ik zou er niet aan beginnen, of je moet een bult geld over hebben, waar je vanaf wilt.
Maar dan wil ik je ook wel mijn bankrekening geven, om het geld op te storten, heeft denk ik net zoveel nut. :mrgreen:
 

Kooss

  • #11
Peter, ik begrijp dat je dat zegt, maar ik ga het ook niet zelf doen hoor. Ook verwacht ik geen 100% kans van slagen, maar omdat de gehorigheid wel echt serieus is, wil ik het wel proberen.

Met mensen uit de kennissenkring, die in de bouw werken, wil ik de suggestie van Frank & IJkenhout proberen. Het is geen simpele klus, maar die lijkt me zeker uitvoerbaar.
Of combineren met een verbouwing, die ook op korte termijn gepland staat. Dus maak je daar geen zorgen over.
Bij de suggestie van Rola met de staalkabel heb je inderdaad een professioneel bedrijf nodig en dan gaan de kosten snel oplopen ja.

Over de situatie: bij de bouw van het huis is later ontdekt dat steigerplanken er nog in zaten, maar toen heeft men besloten om door te bouwen en het te laten zitten. Vandaag de dag was dat wellicht anders gegaan. Maar dat ze er zitten weet ik iig zeker.
En ik ga trouwens wel eerst via een klein gaatje kijken of de situatie nog steeds dezelfde is hoor ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Het gaat om een breedplaatvloer?

Bij de mechanisch-verwijder-optie moet je wel de kracht uitoefenen direct op de vloer. Metselwerk zal er niet tegen kunnen. Als er metalen ankers (soort verlaagdplafond beugels) gebruikt zijn om de randkist op z'n plek te houden, gaat deze methode niet werken. Soms gebruiken ze binddraadjes, die zijn een stuk dunner.

Ik ben benieuwd naar foto's van de spouw. Misschien kunnen we daar meer aan zien.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Die kistbeugels bestonden 40 jaar geleden nog niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Gebruikten ze toen alleen binddraadjes, of waren er andere manieren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Veel gebruikte manier was om klampjes met dezelfde dikte als de kist tegen het binnenblad te spijkeren. Daar de kist op te zetten en dan een klamp erover. Bovenzijde afschoren met een vlechtdraadje. Bij ankerloze spouwmuren ging dat niet, maar die kwamen toen nog niet veel voor. :mrgreen:
Bij een spouw van 4 cm was het vaak één plank met tempex ertegen of twee planken met wiggen ertussen. En die kist eruit halen was een pokkewerk.
Dan is dat blikwerk wat ze nu vaak gebruiken toch een stuk eenvoudiger.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Dank je!

Zo gaat het tegenwoordig :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu