Steenstrips op keramische tegels verwijderen

Gfklus

  • #1
Onze schouw is betegeld met okergele geglazuurde keramische tegels (jaren '40) die goed passen bij de stijl van het huis. Helaas heeft men er steenstrips op geplakt. Ik vermoed met een sterke lijm, want bij tikken met hamer en koudbeitel gaan de steenstrips aan scherven maar blijft er op de tegels een laagje plakken. Verder tikken zou de tegels beschadigen.

Is er een truc om de lijm op te lossen zonder de tegels te beschadigen? Afbijt/oplosmiddel? Verhitten? Je zou verwachten dat het glazuur niet graag aan lijm hecht, maar ze zitten muurvast.
 

Gfklus

  • #2
Voor wat het waard is: het gaat eraf, langzaam maar zeker.

Eerst de voegen wegtikken want die hechten alleen aan de steenstrips en gelukkig niet op de ondergrond. Dan heb je wat meer grip op de baksteenstrips zelf. Die laten zich met hamer en beitel grotendeels verwijderen, waarna een heel dun laagje steen op de lijm blijft zitten. Lijm plus restje baksteen gaat er met stoom en een plamuurmes af. De lijm laat los en de tegels komen prachtig schoon tevoorschijn. Nog een hoop werk, maar wel een authentieke schouw in het vooruitzicht!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu