Steenstrips op isolatiemateriaal

Johan1975

  • #1
De bovenbouw van ons huis bestaat uit een binnenmuur. Daarop zit isolatiemateriaal, een dampwerende folie, regelwerk en kunststof schroten.

De kunststof schroten willen we vervangen door stenen en steenstrips.

Het idee wat we hebben is als volgt:

Op de plaatsen waar een buitenmuur aanwezig is willen we de bestaande buitenmuur verder op metselen zodat tot bovenaan een normale spouwmuur komt.
Op veel stukken is geen buitenmuur aanwezig omdat de bovenbouw aansluit met de woonkamer eronder. Daar is dus gewoon de bestaande binnenmuur omhoog gemetseld om de verdieping te maken.

Omdat hier geen buitenmuur is om op verder te metselen willen we gebruik maken van steenstrips op isolatiemateriaal.

Volgens fabrikant kun je steenstrips op isolatiemateriaal aanbrengen door je houtenskeletbouw te voorzien van cementgebond plaatwerk.

De vraag is: is het ook mogelijk om al het regelwerk en bestaande isolatie te verwijderen en de nieuwe isolatie met steenstrips rechtstreeks aan te brengen op de bestaande binnenmuur?

Ik ben namelijk bang dat als het houtenregelwerk een beetje gaat werken er eerder scheuren komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Nieuwe isolatie kan zeker. Maar het is hoogstwaarschijnlijk goedkoper en sneller om een cementgebonden plaat te plaatsen en daarop de steenstrips te plakken. Die plaat zit er juist tussen 'tegen' het werken.
 

Johan1975

  • #3
Ben gisteren bij een bekende fabrikant van gevelstenen geweest. Bij een houtenskeletbouw wordt, zoals Udenhout hieronder ook beschrijft, geadviseerd om een cementgebonden plaat aan te brengen tussen regelwerk en isolatiemateriaal. Dit om werking van het hout op te kunnen vangen.

Het is volgens de fabrikant ook mogelijk om al het regelwerk te vervangen en rechtstreeks tegen de binnenmuur de isolatie en steenstrips aan te brengen. Het nadeel van dit laatste is dat een binnenmuur vaak niet helemaal recht is. Verschillen van 1 a 2 centimeter kunnen worden opgevangen maar daarboven is het al lastiger. Uiteraard kun je de hele status van de muur pas zien als alles eraf is. En op dat moment de spullen nog bestellen is niet handig met een levertijd van 3 maanden. Vandaar dat de leverancier adviseert om gebruik te maken van cementgebonden platen.
De kans op onvoorziene tegenvallers is dan kleiner.
 

Johan1975

  • #4
Misschien is er nog een alternatief door een buitenmuur op een bestaande binnenmuur te metselen. Maar daar zal ik een nieuw onderwerp over plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Van wanneer is je huis? Grote kans dat er nu veel te weinig isolatie zit (voor de huidige standaard). Dit is dus dé gelegenheid dat aan te pakken.
 

Johan1975

  • #6
Van 1980.

Er zit gemiddeld 4,5 cm isolatie in de spouwmuren. Ik heb toevallig een ventilatie en isolatie specialist ingehuurd en een rapport ontvangen voor ons woonhuis. Het kwam er op neer dat de terugverdientijd voor isolatie aan de buitenkant van de gevel ongeveer 45 jaar zou zijn.

Ik vond dit ook zeer verrassend omdat het huis matig geïsoleerd is. Zijn beredenering was dat de eerste 5cm het meest efficiënt is. Wat je er verder nog bij isoleert helpt natuurlijk wel maar weegt eigenlijk niet meer op tegen de kosten die het met zich mee brengt.

Ik moet zeggen dat ik hierdoor ook zeer verrast was.
Als iemand hier een andere mening over heeft hoor ik het ook graag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De kierdichting, ventilatie en glas geven meestal een veel groter verlies. Maar als je de buitenkant toch aanpakt, is het een kleine moeite (en weinig meerkosten) om de isolatie te verbeteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu