Stapelblokken borderrand met bankje?

Thedennp

 • #1
Hallo,

ik zit met het volgende. Op de foto kunnen jullie een borderrand zien van stappelblokken (12x12). Deze is met tuinlijm/ bruislijm vastgezet en gefundeerd op een 20 cm brede betonband (6cm dik).

Nu wil ik graag een bankje maken bovenop deze borderrand. Ongeveer 4 planken van 5 cm dik douglas. Idee is dat het deels op de borderrand rust en oversteekt richting het terras (zodat ik in de border meer ruimte voor planten overhoud). Het bankje zal om en langs douglas paal in de border gaan

Vraag is nu: hoe zet ik dit bankje zo vast dat het muurtje niet verzakt? Wil niet met poten onder het bankje werken, een beugel zou wel kunnen. Maar is dat muurtje daar sterk genoeg voor. Ook als het straks vol zit met grond? Het liefst zet ik het bankje op zwarte beugels vast die ik onzichtbaar aan de bovenkant of binnenkant van de border bevestig.

Ik sta open voor jullie ideeen en eventueel andere inzichten?

met groet,

Dennis

image.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Je wil het er niet alleen op leggen, maar eigenlijk ook een beetje er aan hangen?
  Zoals ik het lees gaat het aan de muur trekken en dat kan de muur mogelijk niet aan.

  ps. Ga je het tussen de stapelblokken opvullen met grond? Kunnen de Douglas palen dat hebben? Onbehandeld zullen die dan snel wegrotten.
   

  Thedennp

  • #3
  dat is dus inderdaad mijn vraag of dat kan? Ik wil het dus deels erop “leggen” met een kleine overhang.

  Douglas palen aan de binnenkant worden nog in de teer gezet om rotten in de grond te voorkomen! Maar dank voor het meedenken
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Wat voor afmetingen hebben we het hier over?
   

  Thedennp

  • #5
  Het bankje zelf bedoel je? Deze wilde ik ongeveer 3 m lang maken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Het gaat uiteraard vooral om het overstek. Hoe breed is het muurtje en hoe breed (diep) wordt het bankje?
   

  Thedennp

  • #7
  Ok, sorry dacht daarin reeds duidelijk te zijn geweest

  Het muurtje is gemaakt van stapelblokken (12x12) en is dus 12 cm breed. Het bankje wil ik een goede zitdiepte maken (tussen 30 en 40 cm is denk ik realistisch). De overhang wil ik graag zoveel mogelijk aan de straat kant maken, maar hij kan eventueel deels een stukje in de border zelf overhangen. Vraag is hierbij ook wat denken jullie dat kan? Ik kan wel wat willen, maarja vraag is natuurlijk wat op lange termijn redelijk “veilig” is voor de border.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Als je het bankje 32cm diep maakt, en aan de achterkant 4cm laat oversteken, rust het midden op de voorkant van het muurtje. Dat zou nog zeker veilig moeten zijn.

  Wil je het meer laten oversteken, moet het muurtje erg stevig zijn (goed verlijmd). En de bevestiging op het muurtje ook. Je kan de stevigheid van het muurtje nu al testen door een zware lijmklem op het muurtje te zetten van 30 of 40cm en op het uiteinde te gaan staan (voorzichtig!).

  Komen de planken dwars op het muurtje of in de lengterichting? Bij dat laatste moeten er dwarsbalkjes onder komen. Die moeten vastgeschroefd worden. Dat kan niet met lijm.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu