Stank loze leiding in keuken

Gabz_81

  • #1
Inmiddels wonen we anderhalf jaar in onze nieuwbouwwoning (appartement) en hebben we gedurende die periode af en toe last gehad van een stank in de keuken die meestal snel wegging maar de laatste tijd wel erg hardnekkig is en dagen aanhoud.

Onze inbouwkeuken heeft geen afwasmachine maar de benodigde leidingen hebben ze behouden mochten we ooit van gedachte veranderen. Op de plaats waar de leidingen uitmonden zit een ladenkast waarbij de leidingen zichtbaar zijn door twee holtes in de achterwand (niet heel netjes... of toekomstgericht zullen we zeggen). Zie foto:



Bij het openen van de lade komt de stank je tegenmoet. De aanvoer heeft een schroefdop en ziet er mijn inziens goed uit (d.w.z. potdicht). Wat de afvoer lijkt heeft een blauwe plastic dop (5 cm diameter?) en deze lijkt me de oorzaak van de rioollucht. De keuken heeft een L vorm en de kraan zit om de hoek, echter gaat er geen slang naar een gedeelde sifon dus ik neem aan dat de loze afvoer apart in de muur verdwijnt (ik heb hier geen verstand van).

Wat is de beste manier om dit op te lossen (alvorens ik de ladenkast uit elkaar haal om tevergeefs aan te kl...en). Is het aannemelijk dat het de afvoer is (de opening lijkt me heel groot, is dat gangbaar?).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Aannemer erbij halen of via de VVE spelen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Kijk even of die blauwe dop (speciekap) niet gescheurd is, en goed in de afvoer past.
Normaal zou er dan geen stank uit mogen komen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
De afvoer dichtstoppen met doeken of iets dergelijks, dan weet je snel genoeg of dat de oorzaak was.
Als dat helpt dan kun je er een rubberen verloop in zetten met een stukje PVC pijp en daarop een eind dop gelijmd.
 

Mr. M

  • #5
Ja, dat zou ik ook doen.

Maar: Weet je of er water in deze leiding zit? Maw, is er een kans op legionella?
 

Gabz_81

  • #6
Jan,

Helaas ligt de periode waarin de aannemer garantie levert achter ons. Het kan natuurlijk alsnog als het om een constructiefout gaat maar ik hoopte vooralsnog dat ik dit in eigen beheer kon oplossen (de historie van de afhandeling van onze oplevergebreken kennende zijn we dan ook weer een aantal weekjes verder).

Ik denk dat ik even door de zure appel heen moet bijten en de ladenkast moet demonteren om er goed bij te kunnen. @Ronny: qua verloopstuk: je bedoelt een nauwsluitend verloop gebruiken om er zeker van te zijn dat de eind dop met pvc goed aansluit ?

Mr. M,

Ja verdorie, moest je me nou ook nog legionellaangst aanpraten ? :D Zeker weten doe ik het niet, maar ik ga ervan uit dat de aanvoer op een "werkend circuit" zit. Er is geen zichtbaar vocht o.i.d. te zien rond de aansluitingen. Aangaande dat deze werkelijk goed dicht zit, is dit alsnog een legionella risico ? Vergeeft me als ik naïef overkom, maar ik was in de veronderstelling dat alleen open kranen en putjes een risico vormden.
 

Mr. M

  • #7
Sorry :)
Maar ik hoop dat ie niet op een werkend circuit zit. Loze leidingen (zoals een blinde darm in je lichaam) moeten of leeg zijn of regelmatig doorgespoeld worden.

gr Marten
 

Gabz_81

  • #8
Vandaag de keukenkast uit elkaar gehaald en eens grondig gekeken. Ironisch genoeg is er op zo'n moment dan geen vuiltje aan de lucht. De afvoer stonk niet en de sluitdop leek prima op z'n plek te zitten alsmede geen scheuren o.i.d. te vertonen.

Aangezien de handen toch uit de mouwen gestoken waren nog wat verder gekeken onder de keuken door de plinten te verwijderen. Niks vreemds te bekennen, geen natte plekken of dergelijke. Het is logisch om de bovengenoemde afvoer te verdenken maar om eerlijk te zijn kon de stank ook door de eerder genoemde gaten in de achterwand te kast zijn binnengedrongen. Maar zo 1-2-3 geen oorzaak gevonden. Onder de wasbak naar alle aansluitingen gekeken (zo zat er ook een loze leiding voor een Qooker), maar alles of afgesloten of in dagelijks gebruik.

Ik heb zoals geadviseerd alsnog wat doeken in de leiding gepropt en de sluitdop weer teruggeplaatst. De komende dagen maar eens in de gaten houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu