Stand van RTL knop

Wesleymaur

  • #1


Ik heb vloerverwarming door mijn hele huis. Dit ook icm stadsverwarming. Ik heb alleen een vraag over de stand van de RTL knop (wit). Ik heb nu de thermostaatknop (zwart) op de verdeler staan op 35 graden en het RTL ventiel op stand 3. Is dat een logische combinatie? Zie in de bijlage mijn vloerverwarming verdeler. Deze wordt aangestuurd door een draadloze Uponor Radio 24V controller C-56 met thermostaten in elke kamer van het huis.

Ik ben ook erg benieuwd wat het RTL ventiel nu precies voor functie heeft. Ik heb nl. op dit forum ook gelezen dat voor het stadsverwarmingverbruik de delta tussen aanvoer en afvoer temperatuur in de stadsverwarmingverdeler wordt berekend. Dan zou het toch niet veel moeten uitmaken wat de vloerverwarming doet? Ik vind het leuk hier wat meer over te weten te komen.

Alvast bedankt voor de reactie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Het RTL ventiel in de afvoerleiding dient om de temperatuur van het water wat terug gaat richting stadsverwarming in te stellen.
De stadsverwarmingsmaatschappij (Nuon, Eneco etc) specificeren die retourwater temperatuur. Staat deze niet goed ingesteld, dan kan dat invloed hebben op uw energierekening.
"Stand 3" staat veelal voor 30 graden C, maar is afhankelijk van het type RTL ventiel (de kleur van de knop zegt in ieder geval weinig.)
De gradenverdelingen op de thermostaatknoppen zijn indicatief en niet al te nauwkeurig.
 

Wesleymaur

  • #3


Dank!

Het gaat om een Oventrop RTL knop met stand 1-4. Een snelle zoektocht op internet bracht mij op bijgevoegde tabel met daarin de retourtemperatuur en stand combinatie.

Wat ik vreemd vind... want als ik de zwarte thermostaatknop op 35 graden zet, zal het water dat uiteindelijk bij het RTL ventiel komt toch nooit hoger zijn dan 35? Ik heb de RTL knop daarom maar naar stand 2,5 gezet ipv 3. Maar als ik mijn logica volg zou stand 2 zelfs nog kunnen als ik mijn huis wil verwarmen tot 20 graden.
 

Wesleymaur

  • #4
Contact gehad met ENECO. Daar wordt gesteld dat de maximum retourtemperatuur 45 graden mag zijn, warmer mag dus niet.
Wat dat dan betekent voor mijn RTL-knop stand is mij nog steeds onduidelijk. Moet ik nu zo warm mogelijk ( max. 45 graden) terugleveren of zo koud mogelijk (rond de 20 graden). Het doel is zo zuinig mogelijk te verwarmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu