Stalen binnenkozijn + deur vervangen

Burnafter

  • #1
Beste medeklussers,

Wij hebben onze woning (bouwjaar 1992) gekocht met een bijzondere binnendeur naar de hal. Dat is een stalen kozijn met een goedkope en lichte opdekdeur. Daar is kennelijk ooit een paumelle van kapotgegaan en toen hebben de vorige bewoners in al hun wijsheid een soort renovatie paumelle op het kozijn en de deur geschroefd met zelftappertjes.







Dit heeft er altijd lachendwekkend lelijk uitgezien, maar werkte wel. Inmiddels heeft het de geest gegeven. De zelftappertjes zijn uitgelubberd; het is op. Plus, we willen nu een mooi nieuw kozijn en een mooie zware deur.

Ik vind het prima om weer een vergelijkbaar stalen kozijn te nemen met een opdekdeur. De opdeukdeur is 83 x 201,5 cm. De muur is volgens mij 7 cm dik. Dus ik ben wat gaan zoeken maar heb wel wat vragen die ik jullie wil voorleggen.
  • Eerst het oude kozijn eruit. Ik heb sowel links en rechts al die rubberen dopjes gevonden en verwijderd. Daar schijnen dan inbusjes in te zitten. Is het dan gewoon los draaien en dan komt het kozijn los?
  • Hoe zit dat met de dwarslat onder het ruitje (dat heet toch het kalfdeel?)? Die lijkt wel vast te zitten. Ik zie nergens een schroefje oid.
  • Dan het nieuwe kozijn. Ik vind overal (bijv. bij die professionele bouwmarkt waar je een pasje voor nodig hebt) kozijnen waarbij je een linker en rechter stijl hebt (stijlenset). Dan moet je de bovendorpel en kalfdeel nog los kopen. Maar ik vind nergens een winkel waar ze ook het glas nog verkopen. Hoe zit dat dan? Dat glas moet toch ergens vandaan komen?
  • Dan ga ik los van het kozijn een mooie deur bestellen. Weer een opdekdeur van 83 x 201,5 cm. Ook daar wordt nergens gespecificeerd hoe hoog het slotgat zit. Dat moet natuurlijk wel overeenkomen met de sluitplaat in het kozijn. Over de hoogte van het slotgat en de hoogte van de sluitplaat wordt nergens geschreven?! Maar dat moet toch overeenkomen... Hoe zit dat?

Alvast bedankt voor jullie moeite.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1) ja,kan ook nog behoorlijk vastzitten door de muurverf en of kit.
2) zit geklemd. Als het glas eruit is kan je zien hoe. In jou geval gewoon het kalf doorzagen.
3) bij de schilder bestellen,
4) hart krukgat zit op 1050 mm vanaf onder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Om precies te zijn: 1050 mm vanaf onderkant van de deur.
Samen met de keuze voor het type slot (Nemef1200 of HCS)én de gewenste ruimte onder de deur komen de voorgestanste sparingen voor de dag- en/of nachtschoot ook op de juiste hoogte.
 

Burnafter

  • #4
Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik heb in een klein uurtje het hele kozijn weten te verwijderen.



Het glas eruit was even zoeken. Eerst links en rechts de glaslatjes eraf gewipt. Daarna geprobeerd het glas naar beneden te drukken en dan te kantelen. Maar dat ging niet. Ik heb toen het profiel dat tegen het plafond zit helemaal losgesneden. Dat zat vastgekit. Dus met een uitschuifmes door de kit snijden over de hele lengte en dat aan beide kanten. Toen kon ik het glas incl. bovenste profiel kanten en eruit halen. Het kalf hoefde ik niet door te zagen. Dat zat een soort gehaakt in de stijlen. Dus met de rubberhamer kon ik die lostikken. Na het losdraaien van de boutjes kon ik de twee verticale stijlen loswrikken. Die zaten goed vast. Een vurenhouten latje en rubber hamer hebben geholpen.

Inmiddels zijn de inzichten toch wat veranderd. We willen geen nieuw metalen kozijn met opdekdeur meer. We vinden een houten kozijn met stompe deur eigenlijk mooier. Ik weet niet of ik ze mag vermelden, maar we hebben de Renov8 kozijnen van Austria gezien en die zien er prachtig uit. Evenals de deuren van dat merk.

Ik ga met even beraden of ik dat zelf wil gaan plaatsen of het laat doen. Prijzige spullen en daar wil je niet verkeerd in boren, hakken, e.d.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik heb op de dag van oplevering van onze woning (nieuwbouw) beneden de 3 stalen kozijnen en deuren eruit gehaald en vervangen door de door jou genoemde houten variant voor stompe deuren. Tevens het bovenlicht wegegelaten, en dit dichtgezet met blokken. Eea moest toch nog gestuct worden.

Ja, het is prijzig. Maar dit was vele malen goedkoper dan de prijsopgave van de aannemer.

De "oude" kozijnen en deuren zijn hergebruikt bij het maken van een zolderindeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu