Stalen balk onder Lewis platen vloer

Evendol

 • #1
Wij gaan de badkamer verbouwen in ons huis van 1975. De originele badkamer vloer is gestort op lewis platen die zelf weer op houten vloerdelen en balken van 160 x 60 mm rusten.
Omdat deze vloer teveel doorbuigt scheuren de tegels op de gasbeton muur die op deze vloer staat. Ook staat deze muur een paar mm los van de vloer.

Op de volgende foto is de onderkant van de vloer te zien. De balken over dwars worden op 1 balk in de lengte opgevangen voor het trapgat.Hieronder is een bovenaanzicht van de vloer te zien.

Vergroot

Om de doorbuiging van de vloer te verminderen wil ik langs de trap een IPE 160 balk opleggen op 2 dragende muren. Op deze IPE blak wil ik dan de houten balken weer opleggen. De IPE balk heb ik met een rode lijn aangegeven in beide plaatjes.

Op deze balken wil ik vervolgens Lewis platen leggen en een betonvloer storten. Boven de stalen balk komt weer een gasbetonnen wand te staan.

Kan ik dit zo uitvoeren en waar moet ik op letten? Ben ik iets vergeten?

Groeten

Boudewijn
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Foto en tekening zijn toegevoegd!
   

  H@ns

  • #3
  Het eerste probleem wat ik zie is de oplegging van de balk op die twee halfsteens muurtjes. Een opleg van 25 cm is toch wel minimaal voor een IPE 160, dat haal je niet met een muurdikte van 12 cm.

  Bovendien komt de balk dan haaks op de muur waardoor er een enorme belasting op een heel klein oppervlak komt. Je zult dus op zijn minst een soort steunbeer / pinant moeten metselen om de druk van de balk af te voeren.

  Als ik de situatie zo bekijk dan lijkt mij de oplossing om langs je trap een staander te maken die de belasting op de raveelbalk naast de trap opvangt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ben het met H@ns eens, de raveelbalk iets opdrukken en een nieuwe staander plaatsen of de bestaande trapboom opdikken.
  Waar de raveelbalk met de kop tegen de andere balken zit zou ik een versteviging maken van hoekprofielen.
   

  Evendol

  • #5
  Bedankt voor de antwoorden. Ik denk dat we een kast onder de trap gaan maken, met op de hoek een staander die de badkamer vloer ondersteunt.

  Groeten,

  Boudewijn
   

  Constructeur

  • #6
  Let bij het plaatsen van een nieuwe kolom op de begane grond vloer wel op of de vloer deze puntlast kan hebben!!

  Het aanbrengen van de stalenligger is mogelijk alleen moet aan het IPE profiel aan beide einden een stalenplaatje laten lassen van 150 x 100 x 10 mm. Om de druk te verdelen op het metselwerk.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu