Stalen balk in of uit het zicht? En hoeveel opleg?

Ramona_loves_ya

  • #1


De muur tussen de keuken en de woonkamer gaat eruit. Dit is een draagmuur, waar boven de muur van de bovenverdieping rust en daarboven de muur van de zolder en daarop het dak. Daarom komt er een stalen balk. Deze wordt geplaatst aan de ene kant in de binnenmuur (niet de buitenmuur) en aan de andere kant in de woonkamer blijft er nog ongeveer 1,5 meter staan aan muur. Er is bij ons nogal wat discussie, de ene bouwvakker vindt dat de balk zoveel mogelijk opleg op de muur (stuk van 2 meter) kan hebben voor de draagkracht. De andere bouwvakker zegt dat het maar max 20 cm op de muur mag liggen, omdat de muur anders gaat werken bijv. door de temperatuurverschillen. Wie heeft hierin gelijk?

Daarnaast is het nog de vraag of de stalen balk in of onder de houten balkenlaag komt te liggen. De houten balken lopen door over de gehele breedte van het huis. Als de balk in de balkenlaag komt te liggen, moeten de houten balken dus afgezaagd worden. Heeft iemand hierin advies, zijn er dingen waar we op moeten letten? We hebben een aantal bouwvakkers die betrokken zijn, maar geen constructeur omdat dat echt gewoon veel te duur is.

Ook had ik iets gelezen over brandwerend materiaal, is dit verplicht /nodig en zo ja, op welke manier kunnen we dat toepassen?

Ik heb zelf niet zoveel verstand van alles, maar wil wel dat alles goed gedaan wordt, en daarom vraag ik ook jullie expertise via dit forum. Alvast heel erg bedankt voor alle adviezen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Degene die de balk uitgerekend heeft, geeft normaal gesproken ook de opleglengte op.
Als de balklaag doorloopt mag deze niet zomaar doorgezaagd worden omdat deze dan enkelvelds wordt.
Bezuinigen door geen constructeur in te schakelen is een verkeerde bezuiniging.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
We hebben een aantal bouwvakkers die betrokken zijn, maar geen constructeur omdat dat echt gewoon veel te duur is
Informeer eens bij de verzekering wat er gebeurt als er iets mis gaat. :cool:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik begrijp niet dat het inschakelen van een constructeur te duur is. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken maar ik ben meestal een 100-150 euro kwijt voor een berekening van dit soort dingen. Ik hoef ook geen officieel rapport maar gewoon alleen een doorrekening en daarmee samenhangende materiaalkeuze.

Op een dergelijke verbouwing zijn dergelijke kosten peanuts.

Je moet even rondbellen bij verschillende constructeurs.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De constructeur berekent niet alleen de balk, maar ook oplegging, balklaag, stabiliteit en gevolgen voor de fundering. Hij geeft tevens advies hoe te stempelen. De berekening van de constructeur is ook nodig voor de vergunning.

Teveel oplegging kan nadelen hebben, maar daar kan je constructeur je meer over vertellen.

Als het een grondgebonden woning is, is er meestal geen hoofddraagconstructie en is een brandwerende betimmering normaal gesproken niet verplicht. Maar wel verstandig.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ach jee, daar wordt weer goedkoop geknutseld, door enkele handige jongens.
Nu een paar honderd € uitsparen voor een constructeur die alles goed en veilig, en over een paar jaar met een schade van tientallen duizenden € komen te zitten.
Of als je het huis straks ooit verkoopt, met verborgen gebreken, indien de koper slim is.
En dan mag je het alsnog goed op lossen.
 

Ramona_loves_ya

  • #7
Toch maar jullie advies gevolgd en een constructeur ingeschakeld. Was toch een stuk makkelijker dan alles zelf te doen met alle gevolgen van dien. Stalen balk ligt er inmiddels in!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu