Stal, gevel en plafond isoleren

ik heb een oude boerenstal als bijgebouw. De buitenmuur is steens (geen spouw), en en ligt een plafond van houten balken en daarop een planken verdiepingsvloer. De houten balken liggen in de buitenmuur, en een strijkbalk ligt tegen de kopgevel aan.

Ik wil graag de gevels aan de binnenkant met een voorzetwand (gipsplaat op houten regels) en het plafond (gipsplaat op latten) isoleren.
Niet dat ik de ruimte permanent ga verwarmen, maar ik zou graag willen dat als ik er een kacheltje in zet, de warmte beter binnenblijft.

Tzt overwegen we om op de verdieping 2 B&B units te maken.

De buitengevel kan in de winter nat aanvoelen.

Als isolatiemateriaal denk ik aan EPS voor de voorzetwand, en steenwol tussen de plafondbalken. Is dat verstandig of niet (en waarom)?

En dan lees ik van alles over het toepassen van folies. Dampdicht, remmend, open. Wat moet ik waar gebruiken?
 
Niet dat ik de ruimte permanent ga verwarmen, maar ik zou graag willen dat als ik er een kacheltje in zet, de warmte beter binnenblijft.
Dit kan een probleem worden.
Een geïsoleerde ruimte die niet verwarmd wordt kan een probleem worden op vocht en schimmel gebied.
 
Een geïsoleerde ruimte die niet verwarmd wordt kan een probleem worden op vocht en schimmel gebied.

Als de ruimte niet gebruikt wordt, wordt hij goed geventileerd. Lost dat dat probleem voldoende op?
 
Het grote probleem zijn hier de balken die raken aan of zelfs zijn ingebracht en de volle steense buitenmuur.
Het risico dat de balkkoppen en de ganse strijkbalk gaan rotten is zeer groot en haast onvermijdelijk als je binnenisolatie toepast.
Een constante mechanische ventilatie volgens de huidige normen voor nieuwbouw kan het risico verkleinen voor condensatie van binnenuit maar de balken kunnen nog last krijgen van doorslaand vocht vanuit de volle muur. Die bevochtiging kan vervolgens door de binnenisolatie met bijhorend dampscherm niet meer uitdrogen naar binnen toe.
De beste manier is isoleren langs de buitenkant.
Langs de binnenkant zou ik enkel overwegen als je alle balken kunt ontkoppelen van de buitenmuur. Niet zo evident maar wel mogelijk.
 
Hm, ik snap het. Wat als ik de mogelijkheid heb om tussen de balken te isoleren, maar de vloer erboven 'open' te laten, waarlangs vocht nog weg kan?

Buiten isoleren is helaas geen optie, maar ik kan mogelijk wel de gevel aan de buitenkant sealen.
 
Isoleren met een vochtregulerende isolatie kan helpen om de balkkoppen intact te houden. In combinatie met een dampremmende laag.

Als er B&B komt, let dan op de eisen in het Bbl (voorheen Bouwbesluit) voor de logiefunctie.
 
Goed idee van @Boertje125 .
Als je dan ook de buitenmuur hydrofobeert zodat die waterwerend en dampdoorlatend wordt en je zorgt voor een goed ventilatiesysteem riskeer je volgens mij niets meer.
Bij het hoger genoemde materiaal heb je ook nergens één of andere folie nodig. Dat materiaal moet wel in volle contact staan met de bestaande bakstenen muur. Voor de juiste werkwijze dien je de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant te volgen.
 
Ik zie cellenbeton niet als vochtregulerend. Biobased isolatiematerialen zijn dat wel. Het gaat erom dat het vocht door het materiaal verdeeld wordt. Dus als er op één plek condens ontstaat, dit snel verdeeld wordt en het vervolgens uit de wand kan verdampen (even simplistisch verteld).
 
De meeste biobased isolatiematerialen zijn inderdaad vochtregulerend en zouden ook met de juiste uitvoering een goede optie kunnen zijn.
Cellenbeton, en zeker die ultra lichte die hier wordt voorgesteld kan water opnemen en terug laten uitdrogen zonder schade aan het materiaal net zoals dat bij een baksteen ook het geval is.
De mogelijkheid om vocht op te nemen en terug af te geven is volgens mij de definitie van vochtregulerend.
 
Dus er bestaan materialen die veel vocht kunnen doorlaten en de warmte tegenhouden.
Of.
Water opnemen en laten drogen. Iets laten drogen dat is toch een vorm van warmteverlies.
 
Ik heb het wellicht wat te simpel en daardoor niet helemaal juist voorgesteld.
Het gaat niet om het doorlaten of opnemen van water in vloeibare vorm maar van waterdamp die bij een hoge vochtigheidsgraad, in plaats van te condenseren, zich in het materiaal verdeeld zoals @IJkenhout het voorstelt om dan later bij een lagere vochtigheidsgraad terug uit te dampen.
 
Cellenbeton, en zeker die ultra lichte die hier wordt voorgesteld kan water opnemen en terug laten uitdrogen zonder schade aan het materiaal net zoals dat bij een baksteen ook het geval is.
Cellenbeton neemt volgens mij geen water op in de zin dat het vochtregulerend werkt. Ik zie ook niet hoe dat zou moeten want het is een steenachtig materiaal.
Het gaat niet om schade aan het isolatiemateriaal, maar om schade aan de houten balken. Als die te lang vochtig blijven op een bepaalde plek gaat het rotten.
De hoeveelheid vocht waar het over gaat is niet de moeite waard om je druk te maken over energieverlies. Bovendien heeft elke constructie hiermee te maken.

Sommige adviseurs geven aan dat reguliere isolatiematerialen ook kunnen, mits je de dampremmende laag zorgvuldig aanbrengt. Dus erg netjes afplakken rondom op elke balk. Als er nu wat kiertjes zijn (=tocht) dan helpt het ook in het tijdig weer opdrogen. Het is aan TS om een keus te maken hoeveel risico je wilt lopen.
 
Vocht regulerend is een marketing kreet. Er is een temperatuur en een luchtvochtigheid en die gaat zo heeft de natuur dat geregeld van warm naar koud. Aan die stroom valt helemaal niets te regelen.
Wat we kunnen is het deel vocht in die stroom door keuzes van de materialen te gebruiken of te bepalen.
Nu zijn er mensen die willen door meer moeite te doen dampopen bouwen en om die geloofwaardig te stemmen heb je een toverwoord nodig en dat is vocht regulerend en ik geef toe dat bekt beter als dampopen bouwen.
 
Niet heel goedkoop, maar erg dampopen en duurzaam is het gebruik van houtvezelplaat ( zoals Pavatex ed)gecombineerd met leem. Je moe en kijken voor de constructie voor jouw situatie, die wisselt of het met of zonder luchtspouw geplaatst wordt. Binnenafwerking van de platen dan wel ook met dampopen materialen doen zoals leem, kalk ed
 
Vocht regulerend is een marketing kreet. Er is een temperatuur en een luchtvochtigheid en die gaat zo heeft de natuur dat geregeld van warm naar koud. Aan die stroom valt helemaal niets te regelen.
Het is nogal wat om de kennis en ervaring van vele deskundigen overal ter wereld terzijde schuiven door het marketing te noemen. Je bent op zich vrij om met echte argumenten te komen, maar dat gaat wel voorbij aan dit topic.

Ik zeg helemaal niet dat de damptransport van warm naar koud "gereguleerd" wordt. Alleen dat bepaalde isolatiematerialen beter in staat zijn het interne vocht beter te verdelen door het materiaal, waardoor condensplekken minder risico's opleveren. Daarnaast vind ik een dampremmende folie nog steeds verstandig in deze kwestie.

Zoals gezegd mag TS zelf de afweging maken. Er is bovendien op internet vast het nodige te vinden over dit onderwerp.
 
poreus steenachtig materiaal is juist ontzetten goed in het verdelen van vocht over een groot oppervlak
waarom denk je dat er een cementraam of dpc folie wordt toegepast tegen optrekkend vocht in een buitengevel
 
Sorry @Wgb maar reguleren is niet hetzelfde als verdelen.
Reguleren wil in dit geval zeggen dat het materiaal vocht in de vorm van waterdamp in zich kan opnemen bij een (te) hoge luchtvochtigheid en het terug kan afstaan (uitdampen) bij een (te) lage luchtvochtigheid. Het reguleren slaat dus op het stabiel houden van de vochtigheidsgraad in de woning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan