Stadsverwarming: radiator blijft warm

Wil J

  • #1
Beste klussers,

ik heb een oudere stadsverwarmingsinstallatie. Sinds een paar weken valt op dat er ergens een warmtelek zit in de installatie. Een radiator in een slaapkamer blijft warm terwijl de thermostaten beide uit staan.


Installatie (deels 1983/1999/2013) bestaat uit:
- warmtewisselaar voor warm water (KVM-CONTHEAT A/S SP40 NDT4 8L-60C RAV20/8 MEERH, Thermostaat DANFOSS Thermostat RAVI)
- parallel daaraan verwarmingsinstallatie met o.a. • Servomotor Landis en Gyr SQS35.00 met driewegklep X3IR die geschakeld wordt door kamerthermostaat, daarachter een pomp voor de verwarming + vloerverwarming.

Vloerverwarming heeft een eigen thermostaat. die staat meestal 0,5 graad lager.

Ik heb de servomotor en klep nagekeken (ben leek) en zie er niets bijzonders aan. motortje loopt. messing stukje van motor komt een paar millimeter naar voren. Als je de motor loskoppelt en de pin van de klep indrukt hoor je dat het water gaat lopen. duw je de pin niet in dan is er geen stromend water meer te horen.

Zijn er andere zaken die ik kan controleren? Iemand een paar goede ideeën?


Alvast bedankt,

Wil


.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Dan zou de leiding bij je pomp dus ook warm worden? En je andere radiatoren?
 

Wil J

  • #3
Hoi Ingmar89,

dank voor je reactie.

De pomp is/was inderdaad heet. Het is lastig te bepalen of dat van doorstromend water in verwarmingscircuit is en/of warmwaterwisselaar. de splitsing daartussen zit net rechtsboven de L&G klep.

Gisteravond rond 20:00 radiatoren boven uitgezet en onder open laten staan, Kachel op laag gezet. rond 02:30 bleken verwarmingen beneden toch warm te zijn.

Schiet me net te binnen dat we de pomp recentelijk hadden vervangen omdat deze de aardlekschakelaar er door heen liet slaan. Deze pomp staat op automatisch of zo. Kan het zijn dat ie zo hard zuigt dat ie de klep een beetje open trekt?

Andere suggesties en tips zijn natuurlijk ook welkom.

Alvast bedankt,
Wil
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu