Stadsverwarming circulatie pomp erg warm

spudje

  • #1
Ik woon in een rijtjeshuis aangesloten op stadsverwarming voor cv en warm water. Uiteraard staat bij dit weer de thermostaat laag en vraagt geen warmte.

Ik vermoed dat, omdat het stadsverwarming is, het warme water wel nog steeds door de leidingen van het huis loopt. En niet alleen door de "shortcut" (of hoe dat ook heet) in de meterkast.

Op de bovenste (2e) etage zit een circulatiepomp (juiste naam? In ieder geval een pomp die het water rondpompt :) ) De leidingen aan beide kanten zijn erg warm, maar zoals gezegd vermoed ik dat dat normaal is gezien het stadsverwarming is. Echter kwam ik er achter dat de pomp zelf, in z'n geheel, ook erg warm is. Ik heb hier nooit eerder op gelet, dus mogelijk niks aan de hand, maar ik vond het toch gek.Is dit normaal, of toch een teken dat de pomp aan vervanging toe is? (Deze is net geen 10 jaar oud)

Ik kwam er achter omdat een paar dagen geleden zomaar de aardlekschakelaar uitsprong voor 3 groepen waarvan de groep met de pomp er 1 is. Nu heb ik de dader van het afspringen van de aardlekschakelaar nog niet gevonden. En of de warme pomp de veroorzaker is, of eventueel het gevolg van de strroomonderbreking of er helemaal niks mee te maken heeft, geen idee.

Dank in ieder geval als iemand iets meer info kan geven over of ik naar de pomp moet laten kijken.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Een leiding kan nooit warm worden als er geen warm water door stroomt. Dus als er een leiding wel warm wordt, loopt daar water door. Een pomp kan ook niet warm worden als deze stil staat. De pomp kan warm worden als deze warm water moet laten circuleren.
Is de pomp toch warm en ook de leiding daar naar toe en vanaf de pomp ook warm zijn, duidt dat erop dat er wel degelijk ergens warm water niet goed is afgesloten. Dan is het na te gaan waar dat warme water vandaan komt.......
 

spudje

  • #3
OK, dat klinkt op zich geruststellend. Aangezien het stadsverwarming is en dus een heel groot gesloten systeem, vermoed ik gewoon dat de pomp een onderdeel van het circuit is. En dat als er warmte vraag is er andere kleppen open gaan en de leidingen naar radiotoren gevuld worden. Of is dat onzin :)
 

spudje

  • #4
Nee, pomp is toch kapot, aangrenzende leidingen waren gewoon warm van de warmte van de pomp. Loodgieter komt hem vervangen :) Ik vermoed dan meteen ook de schuldige van de aardlekschakelaar.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
De pomp kan zeker zeer warm worden als deze vast zit, en ook de aangrenzende leidingen voor een deel.
Mogelijk dat je de pomp nog kan losmaken, de condensator vervangt of beter de complete pomp vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu