Spouwmuur fundering vullen met cement tbv lekkage

JulianvV

  • #1
Onze kruipruimte is vochtig door lekkage wat via de fundering binnen komt. Water druppelt/stroomt (zachtjes) naar binnen via de eerste 2 stenen op de funderingsbalken. Voordat ik de kruipruimte wil isoleren wil ik eerst zorgen dat deze droog wordt en blijft.

Er zijn verschillende opties, injecteren van buitenaf lijkt de beste optie. Echter afgelopen jaar is op meerendeel van de meters rondom het huis het straatwerk opnieuw gedaan. Ik zoek dus naar een oplossing het liefst van binnenuit of welke van boven het maaiveld af gedaan kan worden.

Kruipruimte is ongeveer een meter diep en goed te benaderen.

Nu kan ik er voor kiezen om een 'gek' te laten komen voor injectie van binnenuit, maar waar ik een meter diep goed benaderbaar vind is dit voor injectie van binnenuit toch aan de krappe kant.

Ik heb nu het voorstel/idee gekregen om de spouwmuur tot ongeveer maaiveld hoogte op te vullen met cement. Hiermee ben je helemaal van je lekkages af (wordt gezegd). Klinkt mij redelijk makkelijk en logisch maar is dat ook? En hoe zit het met isolatie waarde en de koudebrug die dan ontstaat? Wat heeft dit voor invloed op temperatuur en condens in kruipruimte?
 
  • Like
Waarderingen: antiloop

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maak is een foto daarvan.
Iets wat van buiten naar binnen komt moet je bij de ingang dus de buitenkant oplossen.

Hoe is het met de ventilatie van de kruipruimte.
In een kruipruimte heerst een ander klimaat en deze is veel koeler dan de ruimtes die er bovenop zijn.
Warmtestroom met een deel vocht daarin gaat van warm naar koud, dus de kruipruimte in. Het vocht condenseert op alle oppervlakken die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt.
Die oppervlakken
Geen idee wat ik van dat voorstel moet vinden.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een spouwmuur vullen met cement is bijna altijd een slecht idee. In kelders en kruipruimtes heeft het de voorkeur de buitenkant aan te pakken (als je weet dat het vocht daar vandaan komt tenminste).
 

JulianvV

  • #4
Bijgaand een tweetal foto's.

Inderdaad van buitenaf dichten is altijd het beste, maar dan moet ik (nieuw) straatwerk rondom eruit halen. Vandaar dat we op zoek zijn naar goede alternatieven.

Het betreft uiteraard niet heel de spouwmuur vullen met cement, enkel onder het maaiveld. Maakt dit nog verschil?

Ventilatie is aanwezig vermoed ik, ik heb namelijk rondom het huis zwarte roostertjes in de muren zitten net boven straatwerk.

20221223_171829.jpg 20221223_171849.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waarom wil je dit oplossen. Zolang het water niet capillair omhoog komt tot het toekomstige isolatie materiaal zie ik het nut niet. Wat denk je van alle huizen die in een polder zijn gebouwd.
 

JulianvV

  • #6
Waarom ik dit op wil lossen:

Geeft de vocht geen extra kou met zich mee?
Tast het vocht het beton en de verwarmingsbuizen niet aan?
Bodem isolatie zal op een laag water ook niet echt werken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
JulianvV schreef:
Geeft de vocht geen extra kou met zich mee?
Dat zal best wel. Maar of dat meetbaar is.
JulianvV schreef:
Tast het vocht het beton en de verwarmingsbuizen niet aan?
Nee zolang de verwarmingsbuizen een hogere temperatuur hebben dan het dauwpunt gebeurd er weinig.
Beton kan heel goed tegen vocht. Kijk om je heen wat er gemaakt is van beton.
JulianvV schreef:
Bodem isolatie zal op een laag water ook niet echt werken?
De warmte van de woning gaat naar de lagere temperatuur van de kruipruimte.
Bodem isolatie drijft op het water en die laag zorgt ervoor dat de lagere temperatuur van de aarde en het water wordt geïsoleerd.
Omdat de isolatie aan de bovenkant in de kruipruimte een hogere temperatuur krijgt gaat er minder warmte de kruipruimte in. Dus het zal zeker werken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Cement in de spouw laten lopen kun je niet aanstampen oid. dus de kans dat het waterdicht wordt zal nihil zijn.
Zoals hierboven ook al is aangegeven moet je in het algemeen een probleem wat van buiten komt ook buiten oplossen.
Maw. er voor zorgen dat het water niet bij je muur komt maar voor de tijd wordt afgevoerd (drainage kan een goede oplossing zijn) of door het aanpassen van het straatwerk van je huis af loopt ipv. er naar toe.
Wat water in je kruipruimte zal de isolatie niet negatief beïnvloeden maar de kans op schimmel ed. is wel een heel stuk groter.
Ik zou dus eerst uit gaan zoeken waar het water vandaan komt en proberen dat tegen te houden.
 

JulianvV

  • #9
alternatief waar ik aan denk nu: spouwmuur (incl onder maaiveld) na isoleren met Pur. Hoe klinkt dat idee?

Het water komt via fundering naar binnen rondom huis. Dit is 75 tot 100 cm onder de bestrating.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Gerrit B schreef:
Wat water in je kruipruimte zal de isolatie niet negatief beïnvloeden maar de kans op schimmel ed. is wel een heel stuk groter.
Wij hebben al 50 jaar water in de kruipruimte. Wat zou de oorzaak kunnen zijn dat er bij mij geen zaken te zien zijn waar ik me zorgen om moet maken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Wellicht dat je woning anders gebouwd is met een beton fundering oid.
Toen hier nog water in de kruipruimte stond (verkeerd gelegde bestrating) schimmelde alles in de kruipruimte en groeiden de paddenstoelen spontaan in de kruipruimte.
Hier is de fundering dan ook gewoon gemetseld.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
als je kruipruimte dieper is als de grondwaterstand wat in polders best vaak voorkomt helpt alleen aanvullen met zand of schelpen. Isolatie kan je beter tegen de vloer aanbrengen daaronder goed ventileren. Het vullen van de spouwmuur kan er voor rongen dat vocht hogerop naar buiten wil
 

Bernhard

  • #13
De oorzaak van condens is een te lage temperatuur van een vloer of muur.
Lekkage van water van buitenaf kan dan zorgen voor een te koude muur.
Verhelpen is :
- waterstrroom naar de muur/fundering verhinderen
- te koude muur/fundering aan de buitenzijde isoleren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Gerrit B schreef:
Hier is de fundering dan ook gewoon gemetseld.
Hier hebben wij een betonnen fundering, 2 lagen kalkzandsteen en een vloer van Thermosite spanbeton.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Meestal zie je dan dat het kruipluik ook voorzien is van een dikke laag isolatie.
Til je die op dan loopt het water er vaak vanaf en komt je de muffe lucht tegemoet.
Ik heb regelmatig dat als ik thuis komt de vrouw al vraagt "ben je weer in een kruipruimte geweest", met er vrijwel meteen achteraan "ga maar eerst douchen en schone kleren aantrekken".

Die muffe lucht wordt dus veroorzaakt door het hoge vochtgehalte in combinatie met schimmels en bacteriën.

Zou je dan, net als hier, gewoon een houten plaat als kruipluik gebruiken dan is die meestal binnen de kortste keren verrot.
 

Charel

  • #16
Als het grondwater betreft wegens een hoge grondwaterstand dan kan je daar weinig aan doen, niet langs binnen en niet langs buiten. Zelfs al zou je de muren waterdicht krijgen, wat mij quasi onmogelijk lijkt zonder zeer grote kosten, dan zal het grondwater zijn weg zoeken langs de bodem.
Om hier echt komaf mee te maken is er volgens mij maar één manier en dat is de gehele kruipruimte inclusief muren en vloeren behandelen zoals men dat met een gebruikskelder doet, door middel van een bekuiping dus. En dat is haast niet te betalen !
Je zou ook een pompputje met dompelpomp kunnen installeren zoals velen in uw geval doen. De kruipkelder blijft dan wel vochtig maar zal niet meer onder water komen.
Of er gewoon vrede mee nemen en zorgen dat het vocht niet kan doordringen tot in de woning en daarbij ook voldoende ventilatie voorzien.
Zoals hierboven al gezegd: dat water in de kruipkelder kan geen kwaad aan het beton, aan de bakstenen of aan de cv-leidingen tenzij die echt in het water zouden liggen.
Beton of mortel of wat dan ook in de spouwmuur brengen gaat meer kwaad dan goed doen. Trouwens op de hoogte van die fundamenten is er zelfs geen sprake van een spouwmuur. Dat zijn volle muren waarbij de spouw pas bovengronds begint
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
@Charel Dat laatste hoeft niet het geval te zijn. Bij mij is het zoals op deze afbeelding, kruipruimte een meter diep. Bij de TS kennelijk ook zoiets.

Kruipruimte ventilatie (3).jpg
 

Charel

  • #18
Hej Edwinn,
Is dat een methode die in Nederland om één of andere reden wordt toegepast ?
Ik heb het in België in ieder geval nog nooit gezien en ik draai toch al zeer lang mee in de bouw.
Maar goed, als het zoals op die tekening is lijkt mij de kans groot dat er gewoon spouwwater tot beneden loopt om zo de kruipkelder in te komen. Spouwwater is onder andere van de muren aflopend regenwater dat bij wind door het metselwerk heen tot in de spouw wordt geblazen om daarin af te lopen naar onder toe. Normaal wordt er dan onderaan en net boven het maaiveld een waterkering dwars door de spouw voorzien die er voor moet zorgen dat het spouwwater via open stootvoegjes terug naar buiten wordt geleid.
Misschien moet Julian dan eerst eens onderzoeken hoe hoog het grondwater daar staat. Dat kan je te weten komen door buiten de woning een putje te graven tot minstens zo diep als de bodem van de kruipkelder. Een tijdje laten openliggen om daarna na te zien of er water in komt te staan en hoe hoog dat dan komt in verhouding met de kruipkelder bodem.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #19
Als het goed is moet water boven de fundering naar buiten kunnen en de binnenmuur/kruipruimte ventileren. Tenzij het grondwater erg hoog staat en het er juist in komt natuurlijk.... Of je alles dicht gaat smeren, dan kan het er ook niet meer uit, behalve naar binnen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Als het is zoals op de tekening van Edwinnn, dan zal je er toch iets mee willen doen, want ik neem haast aan de je ook de spouw wilt gaan isoleren.
Geeft koude buiten lucht dat tegen de binnenmuur aan komt geen koude plekken en dus vochtproblemen aan de binnenkant?

Bodemisolatie is hier niet efficiënt.
Isolatie hier tegen de onderkant van de vloer plaatsen, ruimte genoeg.

Onderzoek daarnaast eens wat de grondwaterstand is.
Er is een website met meetputten of met een grondboor zelfs een meetputje maken, net iets dieper dan de kelder is genoeg. Als dat droog blijft dan kan het water niet van grondwater van buitenaf afkomstig zijn. Dan misschien kijken naar de afwatering en de hemelwaterafvoer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu