Spouwmuur boven erker / op balkon; waterafvoer

Eik

  • #1
Hallo,

In onze tussenwoning, hebben wij in de woonkamer een erker, die er sinds de bouw in 1980 zit. Daarboven zit een balkon. Het huis is zo'n 6 meter breed, het balkon is zo'n 4 meter breed en zit direct aan het balkon van de buurman. De enige dragende muren zijn die naar de buren toe. De 6 meter wordt overdekt met vloerdelen van zo'n 1-2 meter breed. Ter hoogte van de muur boven de erker (die het balkon van de slaapkamer scheid dus), zit een metalen drager waar de vloerdelen in zijn geschoven.

We hebben enkele jaren terug lekkage gehad bij deze metalen drager vanuit het balkon. Dit is allemaal na 2x wel weer eens opgelost, maar is gebeurt door de vorige bewoners. Mijn buren hebben hier ook last van, op dit moment probeert iemand anders hetzelfde probleem op te lossen met een aannemer. Die weet echter niet precies wat het probleem is zonder alles eerst open te halen.

Mijn vraag is nu, hoe wordt het regenwater dat aan de binnenkant van de bakstenen buitenmuur loopt, normaal gesproken afgevoerd? Gaat dit via de 2 meter spuwmuur waar geen erker/balkon zit? Of loopt het ook weg tussen de dragende muren naar de buren? Hoe kan waterophoping boven de metalen drager worden voorkomen/verholpen?

Ik hoop dat ik duidelijk was. Anders komt er binnenkort een snelle tekening.
Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Regenwater aan de binnenkant van een spouwmuur? Dat vraagt om foto's of die tekening.
 

Eik

  • #3
Ok, toch even snel getekend:

Ik hoop dat het duidelijk is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Niet echt. :lol:
En het regenwater in de spouw. Foto kan toch ook snel.
 

Eik

  • #5
Vanuit de tuin: balkon, erker en achterdeur


Vanuit binnen: achterdeur, spouw naast deur, buitenmuur erker en binnenmuur.


Vanuit woonkamer: erker rechts, metalen draagbalk midden (scheur in spakwerk), overgang spouwmuur en binnenmuur is ook te zien.


Vanaf balkon:




De spouwmuren worden geventileerd door kleine verticale uitsparingen in het voegwerk van de bakstenen. Aangezien de wind hier vaak op staat, regent er water naar binnen, ook aan de onderkant van het balkon bij de deur (inmiddels bij ons gefixed). Mijn vraag, waar gaat dit water naartoe? En hoe voorkom je ophoping van water ter hoogte van de metalen draagbalk.
Ik vermoed dat dit water via de spouw naast de achterdeur naar beneden gaat. Bij de buurman 2 huizen verderop willen ze weten hoe dit het beste te voorkomen. Bij ons hebben ze de loodslabben op het balkon 'voldoende' de muur in verwerkt. Maar ik weet dus niet hoe dit precies in de spouw is geregeld.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als dat ene bedrijf zelf niet weet hoe dit op te lossen, kies dan gewoon een andere. Maar het is logisch dat er een en ander open gemaakt moet worden om het goed te zien.

Met behulp van de bouwtekeningen kom je ook veel te weten. Dat is lastig vanaf een beeldscherm.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Door die stootvoegen kan misschien wel iets water naar binnen komen, echter is het lood op de juiste methode aangebracht komt dat niet de woning in. Het water loopt er weer uit.
Het voetlood loopt schuin omhoog en is tegen het binnenblad opgezet.
Is die uitbouw er later tegen gezet. Zo ja dan mag je verwachten dat het lood op de juiste manier is aangebracht.

Is er isolatie aangebracht onder de dakbedekking van het terras. Zo nee, je op dat deel concentreren levert meer op dan die situatie in de woning.
 

Eik

  • #8
Wgb schreef:
Door die stootvoegen kan misschien wel iets water naar binnen komen, echter is het lood op de juiste methode aangebracht komt dat niet de woning in. Het water loopt er weer uit.
Het voetlood loopt schuin omhoog en is tegen het binnenblad opgezet.
Bedankt. Dit was erg leerzaam. Er zitten inderdaad ook stootvoegen direct boven het lood om het water er weer uit te laten lopen.

Binnenkort heb ik een warmtecamera te leen en kan ik o.a. het warmteverlies door de balkonvloer bekijken.
 

Fgoosen

  • #9
Uit alle berichten en reacties zijn een aantal goede principes opgemerkt. Water komt niet door de stootvoegen naar binnen! Water gaat door de muur. Bakstenen zijn poreus. Probeer maar water op een bakstenen muur te spuiten, het verdwijnt gewoon in de muur. Dus jet vraag terecht waar gaat dat water heen. Daarvoor zijn correct een aantal open stootvoegen boven het lood aangebracht. Die zorgen er voor dat opstuwend water niet aan de binnenkant over de hogere lood zwab rand komt. Uit de foto's te zien is de basis goed aangelegd. Maar om te zorgen dat het water op het balkon niet in de woning komt is er een bitumen laag onder de tegels en oplopend naar de muur (onder het lood). Als daar ergens een lek zit, dan zal het daar een weg zoeken. En dan gaat het via de minste weerstand. Dus lek en zichtbare vochtplek zijn niet altijd direct boven elkaar
Ik zien wel dat je open stootvoegen geen rooster hebben. Dat is wel beter anders krijg je last van muizen, wespen of hommels.

succes Fred
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu