3 spots aansluiten vanuit stopcontact. Hoe te werk?

Marieph

 • #1
Om mijn hoge keuken kastenwand ga ik een ombouw maken met aan 1 zijde 3 nisjes. In de 3 plafonds van de nisjes wil ik 3 inbouw spots plaatsen. Achter de hoge kast zit 1 stopcontact waar de koelkast op wordt aangesloten. Vanuit dit stopcontact wil ik de 3 spots aansluiten. (Deze spots zullen Philips Hue spots worden die ik via de telefoon app aan/uit schakel) Is het mogelijk om vanuit 1 stopcontact 3 spots aan te sluiten? En hoe pak ik dit elektra technisch aan?

Een voorbeeld van een keuken ombouw met nisjes die ik ga realiseren: https://www.woodlabs.nl/wp-content/uploads/2019/09/keuken-modern-ombouw-1.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  • #2
  Wcd zit dus straks uit het zicht? En de koelkast moet ook nog op deze wcd?

  Er zijn vele opties.
  Je kunt de wcd vervangen door een dubbele semi inbouw wcd. Dan heb je alsnog 1 wcd voor de koelkast en 1 wcd voor de spots. Dat zou mijn voorkeur hebben. Spots kun je aan elkaar doorlussen (parallel, niet serie) en dan heb je dus maar 1x fase en 1x nul die je bij de wcd moet aansluiten met een stekker. Gebruik dan wel kabel voor de spots, geen Vd draad.

  Zo maken keukenboeren het ook vaak, die vragen meestal om een wcd te plaatsen voor de spots, vaak gekoppeld aan een schakelaar elders in de keuken.

  Of je boort/hakt een sleufje langs de wcd de muur in en takt de bedrading voor de spots af vanuit de inbouwdoos. Je kunt dan met een P25/K25 goot werken.

  Laat in ieder geval geen installatiedraad los liggen, dan kun je beter xmvk kabel gebruiken.

  Ik kom ook wel geregeld stekkerdozen tegen achter de keuken maar daar ben ik geen fan van.
   
  • Like
  Waarderingen: Marieph

  Marieph

  • #3
  Bedankt!.Goede reactie! Het stopcontact komt inderdaad achter de kastenwand te zitten en op dat stopcontact wordt inderdaad de koel/vries combinatie op aangesloten. Ik zal je adviezen meenemen! Hoop dat het mij gaat lukken. Wellicht nog wat tips als ik hier mee aan de slag ga?
   

  Vonken_trekker

  • #4
  Adviezen;
  Werk altijd spanningsvrij.
  Gebruikt de juiste materialen (juiste draadkleuren, kabels ipv losse draad, de juiste lasklemmen, etc).
  Werk netjes, goed aanstrippen maar geen bloot koper in het zicht etc.
  Kom je er niet uit, haal er dan een electricien bij.

  Kijk anders ook eens naar de sticky topics in het elektra subforum.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962 en Marieph

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu