Spotjes in plafond

Status
Niet open voor verdere reacties.
Mede-klussers,

Ik heb een regelwerk gemaakt om mijn bestaande plafond te verlagen. Ik heb daarbij rekening gehouden met genoeg diepte voor spotjes. Echter loop ik tegen een paar vragen op:

Laagspannings spotjes met een trafo of 230v spotjes?
Hoeveel spotjes? Is er bijvoorbeeld een vuist-regel voor de afstand tussen de spotjes? (kamer is 7 bij 4).

Als je rondom spotjes zou doen kom en aan de muren van 7 meter bijv 4 spotjes, en aan de muren van 4 meter bijvoorbeeld 2 spotjes is dat 12 spotjes totaal. Als elk spotje 35 W is is dat toch 420 W. Nu zal ik in de praktijk wel een dimmer plaatsen, maar toch.

Hebben jullie hier ideeën of tips over?

Groet,

Clayman.
 
De plaats van en afstand tussen spotjes is een kwestie van smaak. Er zijn geen regels voor. Zo ook niet voor de keuze laagspanning of netspanning.
In de laagspanningsuitvoering is wat meer keuze v.w.b. lampvermogen.

Wil je per se dimmen, dan heb je bij netspanning niet de vraag welke dimmer je moet nemen. Dit kan met een gewone gloeilampdimmer.
 
Clayman zij:
Laagspannings spotjes met een trafo of 230v spotjes?
Tip voor gebruik van trafo.

Schroef deze trafo niet vast aan een balk. Hiervoor zijn wel schroefjes bijgevoegd maar stel dat je trafo een keer kapot gaat dan zou je je hele plafond er uit moeten halen om de trafo te vervangen. Tenzij je een systeem plafond gebruikt.

Ik zou de trafo los op het plafond leggen.
Onthoud ook goed waar je trafo ligt zodat je als hij vervangen moet worden maar 1 spotje hoeft te verwijderen.

Hoop dat je er wat aan hebt.
 
Over het algemeen is er iets minder gedonder met 230v spotjes.
Ga je wel laagspannings sportjes gebruiken let er dan op dat je de kabels van de trafo na de lampen ongeveer even lang houd anders gaan de lampjes heel snel kapot.

Kappie zagt 230 spotjes zijn beter
 
Kappie schreef:
Kappie zagt 230 spotjes zijn beter
Alle materialen hebben hun voor en nadelen, en toepassingsgebieden. Om zonder meer te stellen dat 230 V spotjes beter zijn is zeer kort door de bocht.

Kappie kan beter eerst nadenken voordat hij wat zagt.
 
Kappie schreef:
Ga je wel laagspannings sportjes gebruiken let er dan op dat je de kabels van de trafo na de lampen ongeveer even lang houd anders gaan de lampjes heel snel kapot.
Waar komt dit verhaal toch vandaan?

Het enige waar dit van toepassing is, dat ik zo kan bedenken, zijn van die tl-looplampjes. Daar zit volgens mij een soort van weerstandskabel aan.
 
De hoeveelheid spotjes is afhankelijk van smaak en van de gekozen lampjes.

Je hebt nl. lampjes met stralingshoek van 8 graden, 10 graden, 25 graden, 35 graden, 55 graden en daar zitten er ook nog wel wat tussen.
Wil je de kamer egaal verlicht hebben zul je met lampjes van 8 graden veel meer lampjes nodig hebben dan met lampjes van 55 graden.
Vervolgens heb je lampjes van 10w, 20W 35W en 50W ga je werken met stiftvoetlampjes dan kun je zelfs tot 250W.

Wil je het goed doen dan zul je dus een lichtplan moeten maken, hiervoor zijn wel programma's (maar vraag me niet waar je die kunt vinden) op het werk gebruiken ze die wel, of besteden ze het weer uit aan een lichtspecialist.

Het verhaal van dezelfde lengte kabel komt van het feit dat men soms trafo's toepast die te weinig of net genoeg vermogen kunnen leveren.
Hierdoor zal de lamp die het dichtst bij de trafo zit meer spanning krijgen dan de lamp die het verst weg zit met als gevolg dat de dichtstbijzijnde het eerste stuk gaat.

Gebruikt men en trafo die wel voldoende vermogen kan leveren dan zal dat probleem minder snel optreden.
Wil je dat je lampjes extra lang mee gaan ga ze dan dimmen tot zo'n 80%
en draai ze af en toe een half uurtje op vol vermogen.
Hierdoor kan de levensduur wel met 50 tot 80% verlengd worden.

suc6

Gerrit Bakker
 
De lampjes in het trafo systeem (12V) gaan dubbel zolang mee als de lampjes in het 230V sysyteem.

Ze hebben ook een beter lichtrendement, je zou dus een 35W lampje (12V) kunnen kiezen i.p.v. een 50 W (230V) lampje met dezelfde lichthoeveelheid.
Ook zijn in het 12V systeem lampjes te krijgen met verschillende lichtbundels.

Tegenwoordig worden bijna alleen nog maar met electronische trafo's
toegepast. Deze passen door het gat van een spot en komen los op het plafond te liggen. Deze trafo's is met iedere dimmer dimbaar dus je hebt geen speciale dimmer nodig.

Deze electr. trafo's zijn beter beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting dan de vroegere gewikkelde trafo's.
De draden bij een electr. trafo mogen niet te lang zijn tot ong 3 a 4 mtr max. Doordat deze trafo's hoogfrequent werken krijg je problemen bij langere draadlengten.

Ik werk in een verlichting speciaalzaak waar dit iedere dag weer praktijk is maar doe het in één keer goed, dus geen goedkope spots en trafo's uit de bouwmarkt maar kwaliteitspul.
 
Hartstikke bedankt voor de tips en ideeën!

Ik heb de knoop door gehakt en het worden laagspannings spotjes. De wattage en de spreiding moet ik nog wel even uitzoeken en me verder in verdiepen, maar ik kan nu de elektra in ieder geval in orde maken zodat het plafond er straks tegen aan kan!

Vriendelijk bedankt iedereen,

Mvg,

Clayman.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan