Spotjes in het plafond / WCD bij bed

CPJK

  • #1
Ik ben één van de kinderkamers aan het renoveren. Ooit zal er wel een 2-pers bed in moeten en dan heb ik geen zin om de muren weer open te maken.

Na een inventarisatie van wat er ongeveer nodig is:
1 x grote lamp met wisselschakeling (bij de deur met dimmer en met een koordje bij het bed)
2 x schakelaar net boven de nachtkastjes voor een lampjes (vast aan de muur)
UTP en voldoende WCD's voor een televisie aan de muur
8 x spotjes in het plafond met een dimmer bij de deur en een schakelaar bij het bureau

Conclusie: tijden veranderen en kinderen hebben een achterlijke hoeveelheid contactpunten nodig (laptop, monitor, een stapeltje opladers, een gezellig lampje, etc)

Mijn vraag: achter het bed wil ik twee WCD's maken voor de verstelling van een bed, elektrische dekens. Als ik die op 30cm zet, zitten ze te hoog en lager zit ik in de plint (15 cm). Is het een optie om die WCD's in de plint te zetten (rekening houdend met de dikte van de vloer)? Lijkt me lastig monteren, maar het moet kunnen.

Er moeten spotjes (230V) in het plafond en de schakeling is me helder. Ik heb al vaker gezien dat er losse snoeren over het gipsplafond lopen. Als je het nieuw maakt is dat een simpele oplossing, maar in de toekomst lijkt me dat niet handig. Door de isolatie tussen het dak en het plafond kun je er nooit meer bij als je de spotjes moet vervangen. Inbouwen in een inbouwdoos lijkt me geen optie omdat die spotjes allemaal klemmen hebben voor op een plafond.

Nu denk ik erover om tussen de spotjes buis aan te leggen en die vlak bij de spots te laten eindigen. Mocht het dan ooit nodig zijn, dan kun je er simpelweg nieuw draad in trekken. Het lassen van de draden en het aansluiten van de spots in dan niet geïsoleerd in een inbouwdoos. Volgens mij hoort dat niet, maar wat is dan de betere oplossing?

Ps. Ik ben heel voorzichtig geworden met inbouwspots in een plafond. Door de vorige eigenaar zijn er in de gang spotjes gemaakt (halogeen) en daarvan zijn inmiddels drie armaturen uitgebracht. Gelukkig zat er glaswol om die dingen heen anders was de ramp niet te overzien geweest.

Schermafbeelding 2021-11-15 om 20.17.10.png
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Voor de situatie met de plint, zou je misschien een foto moeten plaatsen. Hier is zonder verdere informatie niets zinnigs over te zeggen.

Bedrading voor de spots zou ik doen met snoer los onder het plafond verlegd en mini-lasdozen. Je kunt het snoer in een buis leggen, maar de kans dat het lukt om er iets nieuws doorheen te trekken, als je alleen toegang hebt door de inbouwgaten van de spots, is vrij klein. Als je met VD-draad in buis wilt werken, dan moet de leiding eindigen in een inbouwdoos. Dat lijkt me niet handig.

Zorg dat je centraaldoos bereikbaar blijft.
 

huisverbouwer

  • #3
Als je telkens tussen twee spots een rechte buis legt, dan is het nog wel te doen om daar later iets nieuws doorheen te trekken, al is de kans klein dat dat ooit nodig zal zijn. Ik heb dathier ook gedaan; in de trafo's van mijn spotjes was het mogelijk om twee set draden te steken zodat het geheel doorgelust kan worden zonder lasklemmen.

Stopcontacten in de plint heb ik wel eens gezien. Gewoon een kwestie van je inbouwdoos op plint hoogte in de muur zetten en vervolgens heel nauwkeurig uitmeten waar je een gat je in je plint moet boren voordat je de plint plaatst. Overigens is het dan wel mooier om iets hogere plinten te gebruiken, zoiets bijvoorbeeld:
1637059959597.png
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

huisverbouwer

  • #4
Als je het helemaal flexibel wilt houden qua stopcontacten dan bestaan er ook speciale plinten met een ingebouwde kabelgoot en bijbehorende WCD's die je later kunt verplaatsen, verwijderen of toevoegen.
1637060226876.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
@CPJK Ik kan ook nog niet helemaal visualiseren wat je met de plint wilt. Mocht je de contactdozen letterlijk in de houten plint willen monteren, let dan op dat je nog opvulringen / correctieringen op de inbouwdoos dient te plaatsen (aangenomen dat je de inbouwdoos gewoon vlak met de muur plaatst):
images (3).jpeg


Voor de spotjes:
Het makkelijkste is om te werken met dubbel geïsoleerd snoer. Draad is namelijk maar enkel geïsoleerd en dient dus altijd in een omhulsel te zitten (buis die eindigt in een doos etc.).

Voor het verbinden van het snoer kun je mini lasdoosjes gebruiken, zoiets:
images (4).jpeg

Deze kun je door het gat van de spot naar beneden halen als je er ooit nog bij moet zijn. Zorg ook voor een goede trekontlasting op het snoer (dit doosje heeft aan 2 kanten plastic uitsteeksels waar je het snoer aan vast kunt zetten met bijvoorbeeld tyraps).

De betere fittingen komen ook met een klein doosje er aan:
gu10-fitting-met-aansluitblok-en-kroonsteen (1).jpg

In theorie moet je daar ook 2 snoeren in kunnen aansluiten (om door te lussen naar de volgende spot) maar dat vind ik persoonlijk teveel geprul (de ruimte houdt niet over).

Voor de professionals heb je ook allemaal mooie stekerbare oplossingen met bijvoorbeeld GST18 stekkers, dat is letterlijk plug & play. Het is wel meteen de duurste oplossing qua materiaal, maar mocht je het door een vakman laten aanleggen dan maakt het verschil in arbeidskosten wellicht weer veel goed.
 

CPJK

  • #6
Dank voor de reakties. De constructie bij de plint heb ik idd bedacht zoals Huisverbouwer voor ogen heeft: de wandcontactdoos in de plint bevestigd (met opvulringen). De plint wordt inderdaad voldoende hoog om de WCD's te monteren. Omdat ik de plinten zelf gemaakt heb uit MDF-plaat zit er geen kabelgoot in (kan er nog wel gefreesd worden).

Aan de GST18-stekkers heb ik nooit gedacht (ik ken ze nog van de TL-buizen onder keukenkasten), maar lijkt me nu wat onpraktisch monteren. De mini-lasdoos ga ik toepassen en trek VD-draad tussen de spotjes en verbind in een mini-doos; dat lijkt me een veilige en overzichtelijke oplossing.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
VD-draad moet in buis, dat werkt echt niet fijn met die mini-lasdoosjes, laat staan dat je de doosjes dan nog makkelijk uit het plafond krijgt.

Ik zou dat echt combineren met (VMVL) snoer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu