Spotjes in de Badkamer

Fredgourmet

  • #1
Hi klussers en vaklui :D

Ik ben met onze badkamer bezig.
Nu zijn we al een flink eind met de verbouwing en het grootste gedeelte, zoals tegels, leidingwerk, afvoer etc heb ik uitbesteed. Echter de elektra, en timmerwerkzaamheden doe ik zelf.
Nu ben ik aardig bekend met de regels omtrent elektra in en om het huis maar de badkamer is toch wel wat ingewikkelder.

Wat betreft vereffening heb ik alles netjes volgens de regels gemaakt, aardmat erin (zat er al, maar is vanwege leidingwerk in de vloer doorgeslepen, dus nieuwe erin) Allen montage platen van de kranen geaard, radiator geaard, het CAP met groengele draad in buis verbonden in Centraaldoos (ipv met blanke draad naar meterkast, zoals het eerst zat). dus dat zit allemaal wel goed.
Nu zit ik echter met 1 vraag. Voor de spotjes in de badkamer heb ik netjes LED inbouwspots gekocht en de IP rating nagekeken, deze zijn IP 65. het betreft in alle gevallen plafond montage. zowel bij het bad als bij de douche. Bij de douche komt de spot op 235 cm vanaf de grond te hangen (dat is zone 2?) maar bij het bad (door verlaging plafond ivm dakkapel) komt het spotje op 224 cm vanaf de grond en op 218 cm vanaf bodem bad te hangen. het spotje hangt net op de rand van het bad maar dus wel binnen de 225 cm zone, dus zone 1? hierover lees ik dat je dan minimaal IP 65 rating dient te hebben, heb ik, maar op sommige sites lees ik ook dat de spotjes laagspanning dienen te zijn, dus zowel ip 65 als 12 of 24 volt?
De aansluiting van de spotjes is direct met 220/230 achterop de spotjes, maar LEDs zelf werken nooit op 220 volt direct, dus zal er wel een interne driver zitten, of mag ik dat zo niet zien? Met andere woorden mag ik deze ip 65 led spotjes hier boven de douche en het bad monteren?

groetjes.
 

FJO

  • #2
Hoi Fredgourmet,
Ik loop met de verbouwing van mijn badkamer precies tegen dezelfde vraag aan omdat ik verlichting in mijn douchecabine wil. Ik kwam met googlen ook tegen dat de IP65 spot op zeer lage veiligheidsspanning aangesloten moet worden, maar kon verder nergens info vinden. Heb jij inmiddels duidelijkheid.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als ze hoger koppel dan 2.25m en er daarboven geen uitstroom opening van water meer zit, mag je gewoon 230V spots plaatsen. Heb je ook geen gezeur met trafo's.

Anders inderdaad ip65 spits op 12V. 230v is niet toegestaan in zone 0,1,2.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu