Spotjes badkamer - waar te plaatsen?

Erwinos

  • #1
Hallo Klussers

In onze nieuwe badkamer willen we spotjes in het plafond.
De vraag is waar de spotjes te plaatsen.

De muren van de inloop douche zijn vrij hoog waardoor de douch vrij donker zal zijn. Is het gebruikelijk om midden in de douch een spotje te plaatsen ?

Er komt ook een bad , wc en wastafel in.

Heeft iemand een idee over de verdeling van de spotjes ?

Groet Erwin
 

Lichtpunt

  • #2
Probeer een tekening van de badkamer te plaatsen met de maten erbij.
Voordat we gaan beweren dat er 25 stuks in moeten.
Komt er nog later en verlaagd plafond in?
Zit de verlichtingschakelaar aan de buiten zijde?
Geef zoveel mogelijk info!
 

Kaajee

  • #3
Wat je ook kunt overwegen is het testen van spotjes.

Als je overweegt laagspanning-spotjes (12volt/transformator) te nemen (lijkt me altijd handig in een badkamer), kun je vrij eenvoudig even testen hoe de lichtval in de badkamer er (ongeveer) uit komt te zien. Bevestig de laagspanning-spotjes bijv. tijdelijk (met goede tape oid) op de plekken die je op het eerste gezicht in gedachten hebt en kijk hoe het resultaat is.

Denk er ook aan om geschikte armaturen/spotjes te nemen ivm de 'water dichtheid', IP normen/waardes, zones etc. Is al veel over geschreven op dit forum.
 

Tiho

  • #4
Teken eens voor jezelf de badkamer na op schaal en maak hier een verdeling in die je zelf mooi vind. Je kan het spotje ook boven de deur plaatsen, dan heb je aan beide zijdes lichtval.

Drie spotjes verdeelt knapper/ speelser dan vier als je badkamer niet groot is.
 

Erwinos

  • #5
Bedankt voor de tips

groet Erwin
 

Appeltje

  • #6
En als er een bad komt zou ik een dimmer sowieso overwegen, kun je EN relaxt in bad EN je vrouw kan rustig (en goed ;) ) haar benen scheren. Als er een dimmer is, is in een beetje normale badkamer denk ik zo'n 100 watt verlichting wel voldoende. Dat heb ik hier zelf (middels een plafondplaat met 4 spots van 25watt daaraan). Tevens heb ik dan boven de wastafelspiegel aparte verlichting zodat je niet naar je eigen schaduw staat te kijken.

Persoonlijk zou ik ALS ze boven de 2.40 komen te hangen gewoon voor 230 gaan, geen gezeur met trafo's die stuk kunnen gaan en ook makkelijk dimbaar.

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu