Badkamerventilator op spotjes aansluiten

Gerard1980

  • #1
Hi, ik wil een badkamerventilator aanlsuiten op inbouwspotjes die al eerder in een verlaagd plafond zijn aangebracht. Ik heb vanmiddag een van de spotjes (dicht bij het gat waar de ventilator moet komen) losgehaald (zie foto). Ik vraag me nu af:

Kan ik het blokje gewoon verwijderen, een lasklem op de bruine en blauwe draad zetten en vanuit die 2 lasklemmetjes zowel het spotje als de ventilator aansluiten?

(Overigens weet ik dat de ventilator op deze manier uit gaat wanneer het licht uit gaat en een timerfunctie dus geen zin heeft. Maar het gaat vooral om de douchesessies van mijn vriendin en die is na het douchen toch nog een uur in de badkamer bezig :P)

Kan ik
IMG_20201221_143238.jpg
IMG_20201221_143229.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als de ventilator geen aarde nodig heeft dan kan dat. Je moet de lasklemmen wel in een lasdoos plaatsen en niet los op het plafond leggen. Bij die gelegenheid kun je ook best de spots vervangen door exemplaren waarvan de aansluitleiding dubbel is geïsoleerd.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Waarbij je 'kun' in mijn ogen mag lezen als 'moet' :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik heb weinig toe te voegen aan de reactie van @Tom345.

Hou je wel de zone-indeling van de badkamer in de gaten? Oftewel: Mag je die ventilator wel monteren waar jij wilt? Het plafond lijkt vrij laag (of is je douchewand hoog?), als de ventilator lager dan 2,25m gemonteerd zou worden dan mag deze niet boven de douchebak gemonteerd worden. Tenzij de ventilator daarvoor volgens de fabrikant expliciet geschikt is.
 

Gerard1980

  • #5
Thanks allemaal! Heel behulpzaam en goede tips. Ik zal de hoogte nog even nameten!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kijk ook even naar de bruine draad aan de fitting, het lijkt mij dat de aansluiting verbrandt is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu