Spotjes 12V halogeen vervangen door 240V LED

DCB

  • #1
Hoi

In ons nieuwe huis hebben we op verschillende plekken inbouwspotjes in het beton zitten (installatie 1992).

Dit zijn halogeen spotjes 12V. Ik zou graag 240V LED ervan maken.

De spotjes zitten in groepen achter trafo's, deze zitten in de meterkast. Iemand vertelde me dat de aansluitdraden die van de trafo naar de inbouwdozen lopen van dergelijk dik draad zijn dat deze ook geschikt zijn voor 240V.

Ik twijfel of dit echt kan, dus ben benieuwd naar jullie mening. (Uiteraard eerst de trafo bypassen dan). Ik heb 1 groep gefotografeerd voor zover ik de draden kan zien. Zie foto serie onder.

Het gaat om 5 spotjes, ik heb ze ofwel van 1 naar 5 of wel van 5 naar 1 gefotografeerd.

Bij nr 2 lijkt de zekering (zwarte kokertje) te ontbreken vreemd genoeg. Aan alle 5 zat een kroonsteentje met daaran de draadjes van het spotje. Veel kroonsteentje waren verteerd of gesmolten, dus vandaar dat ze er neit meer overal aanzitten.

Wie kan me adviseren? De dikke flexibele draad lijkt behoorlijk dik, maar kan ie ook 240V aan?

Nr 1





Nr 2




Nr 3





Nr 4





Nr 5


 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Draaddoorsnede gokken vanaf een foto is lastig. :P De groene adereindhulzen doen 6mm² suggereren, en dan 1mm² voor de aftakking naar het spotje... Maar normaal gezien mag de draaddoorsnede sowieso geen probleem zijn. De stroom wordt sowieso een heel stuk lager dan met de 12V halogeenlampen die er zaten.

Wat je wel zou moeten weten, is of de isolatie van de draden wel geschikt is voor de hogere spanning. Hiervoor zou je moeten weten wat voor type draad het is. Dit haal je zeker niet uit een foto. Staan er niet toevallig opschriften op?

Ik heb geen idee hoe dit in de meterkast is afgewerkt, maar houd er wel rekening mee dat een 230V installatie geheel dubbel geïsoleerd dient te zijn. Draad moet dus in buis of een ander geschikt systeem aangebracht zijn. Als je de draden nu in de meterkast in het zicht hebt lopen dan dien je dit dus aan te passen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
En waarom geen 12 volt ledlampjes gebruiken.
 

DCB

  • #4
Ja goede vraag, waarom van 12v.

Nieuwe trafo nodig, dat is 1. Ook minder zuinig en duurder in aanschaf meen ik.

Ik heb nu plafond open in keuken. Moet vandaag dicht ivm stukadoor.

De dunne draden zijn drie aderig zwart soms met gele streep. Donne draad C temp KEMA-KEUR staat erop.

Alles waar ik kan zien zit in pvc buis tot aan trafo.

Trafo's 12v variërend van 105 tot 300 VA.

1 plafond moet vandaag dicht, verstandig om in ieder geval dat nieuwe draden te leggen vanaf de 6mm2 aanvoer?

Als ik grijze kabel pak, mag ie los liggen. Of kan ik beter in flex buizen draden trekken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Lasdozen mag je niet wegstucen.
 

DCB

  • #6
Goed ik ben er gister uitgekomen. Vanaf centraaldoos XMVK kabel in plafond gelegd naar toekomstige spotposities. Na het stuccen, gaten boren en spotjes aansluiten.

Iemand die definitief iets kan zeggen over de 6mm2 (ik ga hier af op wat XanderH zei over de groene adereindhulzen, zal dit nog nameten) draad? Is dat dik genoeg om 6 LED 240V spotjes aan te sluiten? Zoals gezegd, alles in pvc buizen.

Ik moet dan alleen nog de trafo er tussenuit halen in de meterkast en de draad rechtstreeks aansluiten op de schakeldraad.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
6mm² is zwaar overdreven voor 230V spotjes, 2,5mm² is al ruim genoeg.

Enige van belang is dus nog wel of de isolatie van de draad wel goed is voor 230V. Ik kan gokken van wel, maar 100% zekerheid kan ik je niet geven.

Let er daarnaast even op dat centraaldozen bereikbaar moeten blijven, ook die boven het keukenplafond. In heb al dikwijls de decoupeerzaag in het plafond moeten zetten om een storing te vinden, dat maak je liever niet mee lijkt me.
 

DCB

  • #8
Hoi XanderH

Bedankt! Ik weet het... Maar ik heb te dealen met zoals het aangelegd is. Boven het keuken plafond kwam ik in totaal 4 centraaldozen tegen gisteren. Daar was ik zeker niet blij mee. Heb in mijn vorige huis netjes alles bereikbaar aangelegd, maar hier in beton gegoten heb ik geen keus...

Voor 300 euro heb ik een nieuw plafond, dat is een schrale troost.

Over een paar jaar willen we de hele keuken vervangen en dan ga ik een en ander anders doen. Goede nieuws is dat ik nu foto's heb van de verschillende dozen en locatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu