Spotje in keuken vervangen, hoe krijg ik 'm los?

Hogwallop

  • #1
Besten,

Ik heb vier van onderstaande spotjes in mijn keuken die ik wil vervangen door LED-spotjes. Een dimmer zit er (gelukkig) niet tussen, maar ik heb geen idee of er 230V op staat of dat er ergens een transformator tussen zit. Zodoende moet ik er eentje uithalen om te weten welke LEDjes ik moet kopen. Ik krijg het lampje er echter met geen mogelijkheid uit. Bij andere spotjes in huis zit er zo'n veertje tussen wat je met twee vingers makkelijker eruit kan wippen, die zie ik hier helemaal niet.

Alle hulp is welkom!

Mvg!

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Deze lampjes kan je er uitdraaien.
1/8 slag linksom en dan komt hij los.
Daar zijn speciale zuignapjes voor, maar als je er een postbode-elastiek tegen aan drukt heb je voldoende wrijving om hem los te draaien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Het kan ook zijn dat de buitenste rand vast zit en dat de binnenste rand met lamp er in geklikt wordt.
Vaak zitten er dan 2 of 3 veren aan de binnenste ring die je even door een dood punt moet duwen/trekken om hem te monteren of te verwijderen.
 

Hogwallop

  • #4
Bedankt voor de reacties!

Ik had inderdaad al geprobeerd om het lampje er met een zuignapje uit te draaien maar zonder succes. Het lijkt erop dat de binnenste zwarte ring het lampje op z'n plaats houdt maar ik krijg met geen mogelijkheid beweging in deze ring, als ik er te veel kracht op zet komt het hele spotje uit het plafond en dat wil ik voorkomen.

Straks nog eens proberen met een schroevendraaier achter deze ring, maar ben bang dat ik iets kapot maak :roll:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Je moet het lampje een beetje indrukken om het te kunnen draaien.
 

Hogwallop

  • #6
Helaas, vooralsnog krijg ik 'm niet los. Indrukken met een zuignapje en dan draaien helpt ook niet (bij verschillende spotjes geprobeerd). Dat zwarte ringetje houdt 'm tegen en dat krijg ik er met een mogelijkheid uit. Ik ga maar eens contact opnemen met de vorige bewoner :cool:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik heb ook een serie gehad waarbij je de binnenste witte ring iets kan draaien (met wat duwen en morrelen) waarna de gehele binnenste stuk naar beneden zakt.
 

De Bob

  • #8
Even bij een bouwmarkt kijken hoe ze in elkaar zitten
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Waarom wil je voorkomen dat de hele spot uit het plafond komt?

Ik zou er 1 voorzichtig uithalen. Kun je waarschijnlijk meteen zien hoe het in elkaar zit en hoe het makkelijker had gekund, weet je dat meteen voor de volgende. ;)
 

Apoxas

  • #10
Lol, ik wil net een topic posten en zie deze. Ik heb EXACT hetzelfde spotje Hogwallop!

(wel met dimmer, maar het lijkt me dat dit voor het vervangen van de fitting/lampje niet uitmaakt (ja, ik heb een dimbaar led spotje))

De zwarte harde kunststof ring houd hem inderdaad tegen. Ik zie het ook niet zo zitten om het hele ding eruit te halen. Wel als een klein beetje eruit gewipt. Ziet er dan zo uit:




Ik ga bovenstaande 'draai'-suggestie ook proberen.

Hogwallop, mocht je DE oplossing hebben gevonden, wil je dat dan a.u.b. hier delen?
 

Apoxas

  • #11
En opgelost!

Lampje omhoogduwen, vingers stevig tegen de binnenrand van de zwarte ring zetten (op de zwarte ribbeltjes), en draaien. Daarna kan je hem naar beneden halen.

Kan wat stroef gaan...

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu