Spoed! Houten kozijn kleurt direct geel

LangePier

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben al dagen bezig geweest met afkrabben en schuren van een flink aantal kozijnen in mijn nieuwe huis. Vandaag ben ik eindelijk begonnen met verven, de grondverf om precies te zijn. Het is grondverf op waterbasis in de kleur wit.

Ik heb de kozijnen tweemaal stevig afgenomen met een doekje met water + ammonia, en een uurtje later begonnen te schilderen. Het probleem is dat de verf binnen enkele minuten vergeelt op het hout, tot een gebroken wit geler dan ral9010. Het betreft een woning uit de jaren 60 met (tropisch) hardhouten kozijnen (denk geen eiken).

Na wat googlen kom ik de term 'bloedend hout' tegen. Ik ben er niet zeker van of dit het probleem is maar zeer mogelijk.

Nu heb ik de volgende vragen:
1. Is dit 'bloedend hout'?
2. Kan ik de verkleuring wegwerken door meerdere lagen hier overheen aan te brengen?
3. Zo nee, blijft het hierbij wat betreft verkleuring? De huidige kleur is een 'flink' gebroken wit. Misschien kan ik hiermee leven als het hierbij blijft (en het betekent dat ik niet opnieuw hoef te gaan schuren etc)


Als dit echt een probleem is dat niet weg te werken valt ga ik direct schrobben ... :(

Bij voorbaat dank!


PS. Foto komt eraan
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als het kozijnhout van merbau is, is de kans op verkleuring door watergedragen verf groot. Kun je een foto plaatsen?
 

LangePier

  • #3
Prachtig zoals het was na krabben en schuren, puur natuur:


kozijn naast het roerhoutje met de kleur zoals hij zou moeten zijn. Het is hier niet super duidelijk, maar in het echt wel:


Hier zie je duidelijker een streep die nog geler is dan de rest, maar eigenlijk is alles vergeeld:



Ik heb de verf er inmiddels weer afgeschrobd...

Ik begrijp dat je bij zulk soort houtsoorten een speciale primer moet gebruiken als je verf op waterbasis wilt gebruiken. Of gewoon verf op terpentinebasis. De vraag is nu hoe verder te gaan. Ik heb nog een pot A-merk glanzende lak op terpentinebasis (één van die twee merken die begint met een S en niet verkrijgbaar is in de reguliere bouwmarkt). Ik neig ernaar deze te gebruiken. Maar ik heb geen grondverf op terpentinebasis beschikbaar. Zouden jullie aanraden tóch nog een grondverf (op terpentinebasis) te gebruiken? (en zo ja, welke als jullie daar advies over mogen geven)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Merbau en watergedragen verf gaat niet goed samen.
Afwassen met water en ammonia ook niet.
Vruuger gebruikte men thinner om het hout te ontvetten, dat werkt nog steeds prima. Geen idee of er een milieu vriendelijker alternatief is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Ik heb niet direct een antwoord op je vraag, maar ditzefde heb ik ook ooit gehad met een oud stuk hardhout. Dat vrij groot deel had ik op maat gemaakt om ergens te plaatsen en ik kreeg de grondlak er niet goed op. Het zag er hetzelfde uit als bij jouw en na een paar pogingen heb ik ander hout genomen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je moet kaal merbau niet met water afnemen.
en thinner is vet dat is niet geschikt om af te nemen.

kaal halen en een alkyd grondverf er op zetten.
als je de laste stof weg wilt halen gebruik hier dan een speciaal doekje voor

wat ook kan is deze laag schuren en dan Schellak aanbrengen om te isoleren
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu