Spijkerflensdekens

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben inmiddels toe aan het na-isoleren van mijn dak. In de nok is de ruimte tussen dakbeschot en de afwerkingslaag (gips of schroten) 15cm. Onderin het dak is dat meer dan 20 a 25cm. Ik wil spijkerflensdekens van glaswol tussen de houten regels (h.o.h. ca. 44cm) nieten. Een bekende isolatiefabrikant, levert veerkrachtige spijkerflensdekens met o.a. de diktes 150 en 180mm. De naam van het product is Rollisol. Ik wil het goed isoleren, dus graag zo dik mogelijk.

Vraag 1.
Stel ik druk er overal spijkerflensdekens van 180mm in, wordt mijn afwerking dan naar verloop van tijd naar buiten, dus bol gedrukt? De spijkerflensdekens worden vrij compact aangeleverd, dus ik neem aan dat het wel redelijk ingedrukt kan worden??

Vraag 2.
De flenzen van de spijkerflensdekens sluiten niet overal naadloos op elkaar aan. Mede omdat het niet overal parallel loopt. Is het voldoende om alle naden af te tapen op de houten regels? Of moet ik toch nog een aparte dampremmende laag ervoor spannen? PS: het dakbeschot bestaat uit houten planken, dus dampopen. Een beetje 'lekkage' van binnenlucht is toch niet zo erg? Behalve in de badkamer natuurlijk.
 
De afwerking wordt niet weggedrukt als u eerst rachels op de balken schroeft/spijkert, voor b.v. gipsplaten hebt u de rachels in elk geval nodig op 30 cm h.o.h.

Op de naden die niet niet overlappen een tape plakken, er is speciale aluminium hiervoor te koop.
Dampdicht hoort overal dampdicht te zijn dus goed afwerken.
 
De regels onder het dakbeschot zijn al nauwkeurig geplaatst. Rachelwerk is daardoor overbodig. Er komen mdf-schroten tegenaan.
Maar ik heb de welbekende glaswol fabrikant gebeld. De 'specialist' aan de telefoon durfde ook geen uitspraak te doen. Dan maar de veilig kant kiezen. Jammer dat niemand hier ervaring mee heeft.
 
Zoals jan al zei de afwerking word niet weggedrukt
en voor je 2de vraag zorg dat de isolatie overal goed sluit dus geen kieren
daarna de naden van aluminium laag afplakken met aluminium tape
 
Jan zegt dat het geen probleem is als je er eerst rachels overheen timmert. Dat hoeft niet.

Dus de vraag blijft m.i. of je glaswoldeken van 18cm, 3cm in kunt drukken?
 
Jan zegt dat na het plaatsen van de isolatie er rachels geplaatst moeten worden voordat de afwerking erop komt. :wink:
Dat had ik wat duidelijker kunnen omschrijven. :oops:
 
Ik kan je reden om een ruimte van 15 cm (tussen het dakbeschot en de aan te brengen gipsplaten) op te vullen met 18cm glaswol niet vinden. Ik zou ook niet weten waarom je dat zou willen. Er wordt niet beter door geïsoleerd omdat je de isolatie samendrukt en dat komt de isolatiewaarde niet ten goede.

Op dit moment ben ik met hetzelfde produkt ook een kamer aan het isoleren (als ik tenminste niet buiten bezig ben :lol: ). 15cm rollisol tussen de gordingen (dikte 15,5) aan het aanbrengen, de spijkerflenzen niet ik vast aan de gordingen. Dit is al zo dik dat de dekens enigszins bol staan aan de binnenkant (gipsplaten en rachels moeten er nog tegenaan). Als je dikkere dekens zou gebruiken loop je ook nog het risico dat de dekens gaan losscheuren op de flenzen tijdens het aanbrengen.
 
Ok, nu weet ik zeker dat ik 15cm moet hebben.

Ik heb in de nok 15cm ruimte en onderin ongeveer 20 a 25cm tussen regelwerk van 140x38mm en dakbeschot. Kortom, bijna overal past 18cm isolatie, behalve een meter in de nok. Alles loopt namelijk scheef in ons huisje uit 1896. :)
 
Het samendrukken van Rollisol van 18 naar 15 cm geeft dezelfde isolatiewaarde als rollisol 15 cm. inderdaad verstandig om dan maar een rol van 15cm te nemen.

Als je beter wil isoleren is het verstandig een rol te nemen met een betere isolatiewaarde. bij de professionele handel is Comfortpanel te koop (ook van diezelfde fabrikant). Comfortpanel heeft een veel lagere lambdawaarde (warmteweerstand), waardoor de Rc waarde van de constructie aanzienlijk stijgt. Deze comfortpanel wordt aangebracht in combinatie met een dampremmende laag. Aangezien het e.e.a. schuin loopt in uw constructie en Rollisol dus niet naadloos aansluit, is dit een bijkomend voordeel.
 
Mijn vraag was of Rollisol van 18cm, 3cm kan worden ingedrukt. Niemand weet het, ook niet de fabrikant, dus ik kies de veilige kant. Ik moet minimaal een pallet afnemen, dus moet kiezen tussen of alles 150cm of 180cm. Het komt qua oppervlak ook mooi uit, en krijg zo flinke korting. Dat de isolatiewaarde in nok wat lager had geweest, was geen probleem geweest. Een Rd-waarde van 3,75 is m.i. nog steeds prima.

Daarnaast past Comfortpanel past er niet meer in, want het regelwerk zit er al in. De Rd-waarde van de Rollisoldeken 15cm is 3.75, voor een adviesprijs van 9,15euro/m2. De Rd-waarde van comfortpanel 12cm, is 3.5, voor een adviesprijs van 12,05euro/m2. Duurder en een lagere isolatiewaarde. De prijs/isolatiewaarde factor is voor een spijkerflensdeken gunstiger. Het is wel iets dikker, maar wie ziet die 3cm later nog terug?

En het werkt heel wat makkelijk. Gewoon ertussen rollen en vastnieten maar. Dampremmende laag eroverheen en klaar. :lol:

Er wordt wel gezegd dat je de dekens niet tegen de zijkant van het regelwerk mag nieten, maar daar ontkom ik niet aan. Anders schroef ik er nog een latje overheen.
 
Zeker weten? Je begrijpt dat ik geen zin heb om in glaswoldekens te gaan snijden. :)

Ik kan nog switchen. De bestelling staat nog in de wacht, vanwege een mogelijke BTW verlaging van 19% naar 6% per 1 juli. Alle beetjes helpen nietwaar!
 
dus moet kiezen tussen of alles 150cm of 180cm.
Houdt u nog wel leefruimte over :?

Ik zou toch voor de 150 mm variant gaan, werkt veel gemakkelijker dan steeds 3 cm te moeten indrukken.
 
Over leefruimte hoef je je geen zorgen te maken. Niet relevant.

Het is zoals gezegd een stuk van 1 meter in de nok waar het < 18cm is (minimaal 15cm). Daarna neemt de ruimte alleen maar toe. Hier een foto ter verduidelijking. Onderin is dus een zee van ruimte, loopt taps toe maar boven.
 
Nee, is ook prima. En 150cm is inderdaad aan de overdreven kant. :D

Hoewel, een passief huis wordt het helemaal in 2015!
 
Weet iemand of die harde blauwe isolatieplaat dampopen, dampremmend of dampdicht is? Op de website van de fabrikant haal ik een waterdampdiffusieweerstandsfactor µ van 180-190. Als ik dat vergelijk met bitumen dat 20.000 of meer is, is die blauwe plaat best dampopen m.i.??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan