Specie komt los onder, draagbalk ligt al

denneappel

  • #1
Beste,
Ik heb een plat-dak-dragend muurtje gesloopt en een draagbalk geplaatst. De belasting acht ik zelf redelijk laag (ik ben zelf constructeur, maar geen metselaar.)
Sommige stenen heb ik terug moeten metselen.

Eerder had ik een steen gemetseld als oefening en na 2 dagen gekeken. De steen drukte ik met mijn pink van de 48 uur oude specie. (2 foto's)
Daarop las ik dat ik de stenen eerst moet bevochtigen, maar vooral ook niet te vochtig moet maken. Het liefst een paar uur van te voren en een paar uur na metselen moet besproeien met een plantenspuit.

Dus ik heb de stenen 8 a 10 uur voor metselen even onder koud water gehouden.
Ik heb "metselmortel met kalk" gekocht en volgens formule (met de juiste waterverhouding) gemixed.

Inmiddels is het 3 dagen later en heb ik de steunbalk op de nieuw gemetselde stenen laten rusten en dakdragers aangesloten (1 foto). Op een andere plek wilde ik wat repareren door een zelf gemetselde steen weg te tikken en wederom brak deze zonder kracht van zn specie af. De specie breekt in mijn handen, de oude specie is onbreekbaar (foto).

Vragen:
1. Ik begreep dat ik kon aanbranden/inbranden door de steen te bevochtigen om problemen te voorkomen. Heb ik dit met enkel bevochtigen gedaan?
2. was het 8 a 10 uur van tevoren nat maken wel of geen goed idee?
3. De nieuwe specie is heel bros. deze kan ik met mijn handen breken, de oude is vrijwel onbreekbaar. Hoe kan dit? (foto)
4. De specie zal niet uit zichzelf breken, maar de draagbalk ligt al. (er staat geen muur bovenop, enkel plat-dak dragend). Moet ik opnieuw metselen, of kan het specie nergens heen en zit dit dus wel goed?
5. dit zijn ook tips die ik vond. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/metselen-afgebikte-stenen.66286/ feitelijk heb ik gedaan wat hier stond. Zijn jullie het daarmee eens?

Bijgevoegd wat foto's.

Graag jullie advies.

1.PNG 2.PNG 20210606_200340.jpg 20210606_200347.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Stenen één dag van te voren goed nat maken, zodat bij verwerken de steen van buiten droog en van binnen vochtig is.

3 de specie is verbrand.
4 als je constructeur bent, behoor je daar zelf het antwoord op te weten.
 
Laatst bewerkt:

denneappel

  • #3
Ik dacht dat mijn manier van natmaken voldoende was, maar blijkbaar dan toch te droog. Als ik het hier lees, https://www.klusidee.nl/Forum/topic/specie-drogen-maar-erg-brokkelig.74326/ dan lijkt iedereen een andere mening te hebben over hoeveel water (variend van een beetje nat maken tot even onderdompelen) en wanneer dit genoeg is (enkel in de zomer, altijd voor het metselen, type steen, etc..).

3. Kan ik de specie nog blussen, of is dit niet te redden zonder opnieuw te metselen?
4. ik ben staal constructeur (vandaar dat ik iets kan zeggen over de belasting op de stenen), maar geen idee hoe (slecht/verbrand) metselwerk reageert in praktijk of theorie onder belasting. Vandaar mijn vraag.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
In theorie is dit geen metselwerk want er is geen spraken van samenhang
in de praktijk wil je dit niet onder een draagbalk hebben.
stempeltje er onder en opnieuw doen.

De specie hecht totaal niet aan de steen de specie was dus ook te droog

als het een dergelijk klein stukje ook de muur even natmaken.
kalkzandsteen zeker oude kan best wat water hebben voordat het verzadigd is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
3 nee
4 opnieuw doen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Op zich is opnieuw metselen wel beter. Er komt neem ik aan alleen verticale belasting op de muur. Dan gaat daar helemaal niets mee gebeuren. Als alleen die stenen tussen de balken los liggen is er helemaal niets aan de hand.

Ik vind kalkzandsteen ook lastig metselen. Ik heb dit wel eens gedaan door ze telkens met de te metselen zijdes in een zeer vloeibaar cementpapje te dompelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu