Metselen afgebikte stenen

Conradus

  • #1
Waar moet ik op letten bij het metselen van afgebikte stenen?
Omdat er op zo'n steen altijd restanten van de oude specie en ook andere rommel achterblijft lijkt me extra aandacht voor een goede hechting noodzakelijk. Maar waar moet ik op letten?
Aanbranden, andere specieverhouding of nog meer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor stenen zijn het?

Er is bij gewone bakstenen geen verschil, want de steen zuigt evenveel als de specie. Let er wel op dat de stenen de juiste vochtigheid hebben, maar dat geldt altijd. Bij kritische plekken voor de hechting (bv. een rollaag) de stenen aanbranden of even natmaken.
 

Conradus

  • #3
Ja, hoe weet ik of een steen te droog of te nat is?
Hoe bepaal je dat het beste want alleen stapelen en helemaal geen of een slechte hechting is niet waarvoor ik het wil doen.
Heb wel eens een aanbouw gemetseld maar weet nog steeds niet hoe je e.e.a. het beste doet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Maar we gaan uit van droge stenen. Als u die verwerkt in erg drogende omstandigheden, b.v. op een snikhete zomerdag, spuit ze dan nat een uur tot enkele uren voor gebruik. Door de zuigende werking zal de buitenkant niet kletsnat worden en zal er toch voldoende vocht in zitten om de binding van de metselmortel goed te laten verlopen. Maar denk erom, te nat aan de buitenkant geeft specievegen op het metselwerk. Verder kan het geen kwaad, zeker in de brandende zon, om het metselwerk af en toe te besproeien met een tuinslang. Daarbij niet de volle straal gebruiken uiteraard maar een sproei straal. Het specie mag daarbij uiteraard niet uit de voegen lopen, want dan sproeit u te lang op dezelfde plek. Als u het metselwerk op de goede manier vochtig houdt krijgt u als resultaat een metselwerk dat technisch gezien, kwalitatief van hoog gehalte is.
Van een andere site:
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht. Bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit.
TIP!
Test de vochtigheid. Druk twee stenen met wat specie op elkaar en trek ze na een paar minuten van elkaar. Als op beide stenen specie achterblijft, zijn ze vochtig genoeg.
Die tip van twee stenen op elkaar wordt ook gebruikt om te testen of je specie de juiste vochtigheid heeft.

Nog meer sites. Tot nu toe heb ik alleen maar met droge stenen gemetseld. Ik spuit dan met een plantenspuit even op alle contactvlakken, dan is ie ook nat genoeg :lol:
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Wat voor steen gaat het om.
Normale handvorm rood.
Groninger strengpers.
Geeltjes.

Plaats als het mogelijk is een foto van de steen.

Specie voor metselen is zeer afhankelijk van de soort steen.
Natspuiten gebeurt bijna nooit meer omdat de mortels op de steen worden aangepast.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ach eigelijk is het niet zo moeilijk.

Als de steen veel water opzuigt, gebruik dan een metsel cement met kalk er in.

Als de steen geen of heel weinig water op zuigt, gebruik dan een metsel cement zonder kalk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu