Spanten sterker aan balken ankeren - bouten of houtpennen?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag mensen,

Weer een probleem ontdekt...

In een dak met Franse kap zijn extra spanten bijgezet ter versteviging.

Maar: de schuine spanten en de balken die daarop liggen zitten alleen maar met tacknagels aan elkaar. Ziet er niet erg solide uit. Er zijn twee keer zoveel nieuwe als oude spanten, de oude zitten wel goed vast met zware ijzers.

Hier is de verbinding te zien:

19978_spijkerspant_1.jpg


Het lijkt er zelfs op dat bij het aanschroeven van een gevelanker een van de spanten al scheefgetrokken is:

19978_schuifspant_1.jpg


Nu wil ik die verbinding graag versterken. Ik dacht eraan om een gat door balk en spant te boren, en dan een houtdraadbout of houtpen erin.

1. Lijkt dit een goede oplossing?

2. Een houtpen is fraaier weg te werken, maar is het net zo sterk als een bout? Welke dikte houtpen zou ik dan moeten gebruiken? (Met houtdraadbouten werk ik het meest in M8, is me ooit door een constructeur voorgeschreven.)

3. Spijkerplaten op de hoekverbinding zetten zou nog een alternatief kunnen zijn en is zelfs makkelijker. Maar kan een spijkerplaat de trekrichting van dat gevelanker wel opvangen?

Dank / groet,
Wim
 
Ik zou er een paar houtdraadbouten in draaien houten pennen verzwakken je balken te veel.

ps.
Er zit geen metrische draad op een houtdraadbout
je geeft gewoon de diameter aan in mm
 
19978_spijkerspant_1.jpg


Deze heeft toch duidelijk een keepverbing(kje) aan de foto te zien.
Als je hier een balkje onder zet, vast aan de staander en evt. nog een hoekijzer op de ligger zit het muurvast op drukbelasting.
 
OK, de houtpennen vallen af, dank.

De balken liggen inderdaad met een keep op de spanten. Er zitten flinke kieren in die keep (niet goed te zien op de foto), waardoor het contactoppervlak tussen de stukken hout niet heel groot is.

Over de diverse belastingen:

- Drukkrachten - zit denk ik wel goed door die keep (na het vullen van de kieren?). Evt met het genoemde extra balkje.

- Schaarkrachten door windbelasting - daar twijfel ik over. De verbinding is in die richting niet sterk, maar 1 op de 3 spanten is oud en heeft wel een zwaar hoekijzer, misschien is dat genoeg?

- Trekkrachten, horizontaal richting de gevel - dit gaat om het gevelanker waarvan de draad op de tweede foto te zien is, en waarbij ik vermoed dat een spant al scheefgetrokken is. Deze verbinding is zeker niet sterk genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan