Spant onderbreken

MrMet

  • #1
Ik ben van plan op zolder wat muren te plaatsen, om wat meer doorgang te creëren zou ik graag een spant willen onderbreken.
Het gaat om een huis uit 2001 met geisoleerde dakplaten.
Er zit 1 spant in het midden van de zolder (lengte 5,5 meter)
Onder deze spant komt voor een groot gedeelte een nieuwe wand te staan, daar naast zou ik graag de spant die onder de gordingen door loopt onderbreken en tussen de gordingen in maken.
Nieuwe balk er strak tussen maken en eventueel een stalen trekstrip onder de balken door.
Zie onderstaande foto's ter verduidelijking. (groen=nieuw, rood=weg)
Denken jullie dat zit zo mogelijk is?

1699983128448.png

1699983162430.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Niet op deze wijze.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
nee dat gaat niet werken.
Dan moet je de gordingen doorzagen
Het hele spanbeen omhoog halen en de gordingen verstreken zodat ze ook voldoen zonder het effect van een midden steunpunt
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

MrMet

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Zou ik dan groen 1 geheel van moeten maken, onder en boven momentvast maken en de gordingen met balkdragers aan de nieuwe groene spant?
 

Charel

  • #5
Het spantbeen moet een ondersteuning blijven voor de gordingen.
Nu gebeurt die steun doordat de gordingen boven op het spantbeen liggen maar je zou de gordingen ook zijdelings kunnen laten steunen op het spantbeen.
Je moet dus niet het spantbeen verhogen om het (in stukken gezaagd) te laten passen tussen de gordingen zoals op uw tekening maar wel de gordingen verzagen zodat die zijdelings middels balkdragers steunen aan het te verhogen spantbeen. Het spantbeen zelf moet uit één stuk blijven van onder tot boven anders is het zijn steunende functie kwijt.

Edit: ik zie nu aan uw vorige reactie tijdens mijn typewerk dat je het ondertussen ook al zo begrepen had.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dat krijg je bijna niet momentvast.
En je gording moet verzwaard worden, die wordt enkelvelds ipv doorgaand.
 

MrMet

  • #7
@Rola , wat zou dan een mogelijkheid kunnen zijn? Een gedeelte van het spantbeen wordt ondersteund door een nieuwe wand. Ik hoopte eigenlijk dat ik hier wat mee kon.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Deze kapconstructies laten het niet toe om aangepast te worden. Je kunt wel zeggen dat er een wand onder staat. Maar kan de vloer het extra gewicht van de wand + de kapbelasting wel aan?
 

Charel

  • #9
Rola schreef:
Dat krijg je bijna niet momentvast.
En je gording moet verzwaard worden, die wordt enkelvelds ipv doorgaand.
Zou kunnen maar we weten niet hoe zwaar of licht die gordingen in dit geval berekend zijn. Indien ze enkelvelds te licht zouden zijn dan lijken ze mij destijds redelijk ondermaats berekend.
Maar sowieso is een verzwaring een extra zekerheid en weinig moeite.
 

Pvr

  • #10
Er zijn best mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen heb dit ook al eens gedaan. Ik ga niet vertellen hoe daar is zo ie zo te weinig details bekend. Ook vind ik dit geen dhz klus je moet echt wel weten waar je mee bezig ben. Hoe het krachtenspel verloopt hoe te stempelen etc. Ik kan maar één juist advies geven ga naar een constructeur.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Charel schreef:
lijken ze mij destijds redelijk ondermaats berekend.
Dat is jouw mening.
Een doorgaande gording is vanuit de mechanica gezien gunstiger dan een enkelvelds gording, en daar wordt gebruik van gemaakt. Er kan dan een lichtere houtmaat gebruikt worden.
 
  • Like
Waarderingen: Walker, Mn22 en Boertje125

Charel

  • #12
@Rola.
Dat is inderdaad mijn mening.
Je hebt uiteraard gelijk dat een doorlopende gording voordelen heeft tegenover een gording van punt tot punt. Dat uit zich dan vooral in de mate van eventuele doorbuiging in het midden van de overspanning.
Maar mijn ervaring is dat bij het berekenen van de sectie van houten balken daar nooit rekening mee wordt gehouden en dat de draagkracht steeds wordt berekend in verhouding met de overspanning, van steunpunt tot steunpunt dus.
Maar goed, we weten ook niets over die sectie en de overspanning van de gordingen. Ook kennen we het gewicht van de dakbedekking niet.
We kunnen er enkel van uitgaan dat hiermee op dit moment geen problemen zijn en dat we dus vertrekken vanuit een degelijke situatie.
Maar omdat we dat allemaal niet zeker weten was mijn advies ook om die balken eventueel te verzwaren, een kleine moeite voor een extra zekerheid.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Dit is niet tegen redelijkerwijs aanvaardbare kosten te maken zou ik zeggen. Dus niet aan beginnen en de dakconstructie laten voor wat die is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Charel schreef:
Maar mijn ervaring is dat bij het berekenen van de sectie van houten balken daar nooit rekening mee wordt gehouden en dat de draagkracht steeds wordt berekend in verhouding met de overspanning, van steunpunt tot steunpunt dus.
Ik vind dat een nogal boude stelling. Een zichzelf respecterende constructeur zal altijd proberen uit kostenoogpunt het materiaalgebruik te minimaliseren bij zo weinig mogelijk doorbuiging. Dus juist over meerdere velden te rekenen.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Charel

  • #15
Er zijn maar een beperkt aantal secties van gordingen.
Het heeft dan ook geen zin om voor elke situatie telkens een exacte berekening te (laten) maken om dan te merken dat de uitkomst overeen komt met een maat die niet standaard te verkrijgen is en sowieso duurder gaat zijn dan een grotere standaard maat.
Men werkt dus met vuistregels zoals de balkenschuif er een is en die houdt enkel rekening met de overspanning en de te verwachten belasting.
De uitkomst hiervan geeft een balksectie aan die een ruime tolerantie heeft en zeker niet geminimaliseerd is.
Dat is de praktijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Nieuwe muur dragend maken?
Dan heeft de spant een stuk minder te dragen.
Moet de vloer het wel aankunnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu