Spanning op wasmachine: aarde klopt niet, maar nu...

Danoontje

  • #1
Goeden middag. De titel zegt eigenlijk al genoeg.

Afgelopen weekend hebben wij ontdekt dat er spanning op onze wasmachine (staat in de kelder) staat. Nu ligt dit dus aan een slechte aarding.

De vorige bewoner heeft naar eigen zeggen iemand na zijn tijd de elektra laten renoveren. Echter wij geloven eerder dat hij dit zelf heeft gedaan. Hoe dan ook: er klopt geen jota van. Hij verwisselt alle kleuren van geel naar bruin terug naar geel en dan naar blauw. Levens gevaarlijk dus om zomaar aan te gaan werken.

Nu heb ik toch de lasdoos/koppeldoos open gemaakt. Vanuit deze doos vertrekken de kabels naar het stopcontact waar de wasmachine op zit.

Als ik deze ga doormeten vind ik het volgende: ik geef de draden nummers omdat er dus van de kleuren niets klopt:

1 - 2: ik meet stroom
2 - 3: ik meet stroom
1 - 3: ik meet geen stroom

Is hieruit te concluderen welke nu de aarde draad zou moeten zijn???

ik zou zeggen dat
2 de fasedraad is (moet bruin zijn)
1 de nuldraad (moet blauw zijn)
3 de aarde (moet geel/geel zijn)

klopt dit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Hier valt alleen uit te concluderen dat 2 de fase is. Er is dus niets over te zeggen zo. Overigens hoort de wasmachine zoiezo op een afzonderlijke eindgroep te zitten. Vreemd dus dat het via een centraaldoos loopt. Zorg gewoon voor een correcte aansluiting met de juiste kleuren van de groepenkast tot en met de wasmachine aansluiting ipv van vage codering en foutief kleurgebruik (de kleuren zijn niet voor niets voorgeschreven).
Het gebruik van de wasmachine is zo levensgevaarlijk.
 

Danoontje

  • #3
Dat klopt, dat weet ik. Zo troffen we het aan bij aankoop. Momenteel draait het hele huis (is een ouder huis) op 2 stroomgroepen :shock: . Maar er zit al een meterkast in (hebben we laten doen) met 6 groepen.

Maar het probleem is al gevonden. Vanuit de koppeldoos liep een gegoten stroomkabel naar de stekkerdoos voor de wasmachine: zwart, blauw en geel/groen.

Zwart de fase
Blauw de nul
Geel/Groen de aarde

Achter zat op de stekkerdoos duidelijk dus geen aarde. Mijn typevingers waren in dit geval sneller geweest met het stellen van de vraag dan dat mijn klusvingers waren geweest om de stekkerdoos open te schroeven => de aardedraad liep wel naar de stekkerdoos. Uiteinde was gestript, maar simpelweg niet aangesloten! Gewoon achter de doos in gevouwen :shock: :shock:

Heb dat dus opgelost en de spanning is van de wasmachine af.


Maar tevens een andere vraag: uit meerdere verhalen op internet blijkt dat zowel wasmachine als vaatwassers vaak tot altijd lekstroom hebben (dus spanning dat wegloopt via de aarde). Is het nu niet zo dat zo'n apparaat dan continu; zelfs als deze uitgeschakeld is maar met de stekker nog in het stopcontact, stroom gebruikt? Zij het een minimale hoeveelheid? En aan wat voor grootte orde moet ik dan denken??
 

Fiesiekus

  • #4
Als het goed is, wordt de spanning geheel afgeschakeld als u de aan/uit knop omzet. Tenzij de verbinding natuurlijk zit in het stuk snoer vóór de schakelaar.

Overigens draait u (consequent) de begrippen stroom en spanning om; er lekt stroom via aarde door spanningsverschil.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Kun je dan niet beter meteen één van die 4 vrije groepen naar de wasmachine aansluiting doortrekken en daar zodoende een afzonderlijke groep van maken? Is meteen één van je huisgroepen een stuk minder overbelast.
 

Fiesiekus

  • #6
Veruit het veiligst; zo'n wasmachine trekt behoorlijk stroom (bij een spanning van 230 Volt) en als dat op een aparte groep zit, is dat veel beter. Kan ook via een XMvK-kabel aangelegd worden, komen geen aftakkingen meer aan/bij.
 

Danoontje

  • #7
Jullie hebben helemaal gelijk. Wij zijn enorm druk bezig met het huis en zodoende stel je prioriteiten. Dan blijft het altijd discutabel of je de juiste stelt of niet...De elektra werkte nadat alles op de bovenverdieping was gerenoveerd en zodoende is de rest van de elektra (aansluiten meerdere groepen) naar de achtergrond verschoven.

Momenteel staan de plannen er als volgt voor:
6 groepen:
1 Begane grond
2 1e verdieping + zolder
3 Kelder
4 Garage + tuin
5 Losse groep voor wasmachine, droger en diepvries in kelder
6 Over: wellicht voor keuken (lees ooit inductiekookplaat?)

De groepskeuze is vooral afhankelijk van het feit dat wij een ouderwets huis hebben waarbij vanuit de meterkast stroomkabels naar de zolder toe lopen en dan steeds met lasdoosjes afgetakt worden naar de lampen en andere stroompunten. We kunnen dus niet makkelijk groepen delen oid.
Bovenstaande leek ons de meest verstandige keuze, waarbij ik voor de groep garage+tuin in de garage zelf eventueel een nieuwe schakelgroep wilde hangen om divers apparatuur en bijv licht van elkaar te scheiden.

Tevens is ons hele huis voorzien van elektrische rolluiken. Ook deze wilde ik over een aantal groepen verdelen zodat wij, wij uitval van 1 groep, niet direct buitengesloten staan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Het in orde maken van de wasmachine aarde was iig de juiste prioriteit.
Als de beneden verdieping nog gerenoveerd gaat worden zou ik afstappen van dat oude normaaldozen systeem (met overal, al dan niet bereikbare aftakdoosjes) en volgens het centaal dozen systeem (met uitsluitend bereikbare centraaldozen) gaan werken.
Aan de groepen verdeling valt ook eea af te dingen. Hier een alternatief:

Aardlekschakelaar 1:
1 Begane grond 1 (inc. keuken)
2 1e verdieping + zolder
3 Wasmachine

Aardlekschakelaar 2:
4 Begane grond 2 (inc. keuken)
5 Garage, tuin, kelder
6 Droger

Voor een toekomstige inductiekookplaat zal over het algemeen een kookgroep geplaats moeten worden. Voorzie alvast een loze 19mm leiding hiervoor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu