Somfy zender/ontvanger op ander merk buismotor.

Nammi

  • #1
Hallo,

Mijn garage is voorzien van een roldeur incl. elektrische aansturing. De zender/ontvanger is van Somfy. Ik ga ervan uit dat de motor ook van Somfy is (niet direct te zien zonder demontage).

Nu is het zo dat dit de enige toegang tot de garage/tuin is. Bij stroomuitval of defect van de motor kan ik dus geen gebruik maken van de garagedeur (lastig i.v.m. auto/fiets). Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een buismotor met noodhandbediening.

Kan ik een andere motor (met noodhandbediening) monteren en deze aansluiten op de bestaande zender/ontvanger?. Het lijkt mij dat het merk motor er niet toe doet, de besturing zal deze neem ik aan ook wel aansturen...of werkt dit met een codering of iets dergelijks?.

Ps: De zender/ontvanger staan los van de buismotor (heb nog een oud type denk ik...). Vanuit het ontvangstkastje gaat de bekabeling naar de motor.
 

Patricio

  • #2
Beste Nammi,

Zoals ik begrijp heeft u een rolluik voor de garagedeur, met een elektrische bediening. Die bediening gaat naar een apparte ontvanger die met de handzender bestuurd wordt.

Als dit het geval is is het mogelijk om een andere motor met noodhandbediening te monteren en de motorsnoer wordt dan aangesloten op de bestaande ontvanger waardoor de deur te bedienen is met de huidige handzender.

Het hoeft niet te zijn dat u een oude type heeft, want deze ontvangers worden nog steeds gemaakt. Deze worden vaak gebruikt om bestaande rolluiken om te bouwen naar 'draadloze'bediening dmv een handzender.
 

Nammi

  • #3
Dat klopt. Zie de afbeelding hieronder.



Dan zou het dus geen probleem moeten zijn een andere motor in te bouwen?. Dan komt daar mijn tweede punt; is de inbouwruimte van een motor met noodhandbediening groter?. Ik heb namelijk maar beperkte inbouwruimte. Afstand omkasting naar buis waar pantser aan hangt (geen idee wat de benaming ervan is) is ongeveer 35mm. Eventueel zou ik een stukje van deze buis af kunnen halen om om iets meer ruimte te maken. De motor mag dan max. 4cm uit de buis steken...Zie afbeelding:

 

Patricio

  • #4
In Uw geval zal het geen probleem zijn.
Het huidige systeem in Somfy Errete ontvanger. en de buismotor is een Somfy HiPro LT motor.

Als u een andere motor neemt let dan wel op het aantal Nm koppel (staat op de motor als u die eruit haalt.
Verder moet u een nieuwe adpater/ meenemer en motorsteun hebben.

Er zijn ook motoren met noodhandbediening en ontvanger in de motorkop geintregeerd. Is het overwegen waard aangezien er naar mijn weten geen onderdelen meer zijn voor het Somfy Errete systeem.
 

Nammi

  • #5
Bedankt voor uw reactie. Ik kan een goede 2e hands kopen, een Somfy Mariner van 40nm. Ik neem aan dat dit voldoende zou moeten zijn (garagedeur met aluminium lamellen, 320cm breed, 210cm hoog).

De huidige motor werkt nog goed, maar voor de zekerheid wil ik er 1 inbouwen met noodhandbediening (in geval van defect motor kan ik in ieder geval de deur nog sluiten...).

Ps; welk type motoren zijn met noodhandbediening & ontvanger/zender?. Kan deze zo snel niet vinden. Ze zijn of met NHK of met zender/ontvanger...
 

Patricio

  • #6
Beste nammi,

40 Nm moet wel voldoende zijn hoor.

Somfy maakt ook de type LT 50 CSI RTS. dit is een motor met noodhandbediening en ingebouwde hoogfrequent ontvanger.
Echter zie ik in mijn verkoopboek van hun dat deze niet leverbaar is in nederland.

dus om daar aan te komen dien je via google het merk en type inte toetsen en dan zie je een franse site waarop deze staat.
 

Nammi

  • #7
Oké bedankt. Heb via Ebay nog een tweetal opties in Duitsland gevonden. Deze schelen aanzienlijk in de kosten (reken op 110-125€). Momenteel is 300€ een beetje te duur...

Is dit een gok die te nemen is, het merk is namelijk onbekend (weet niet of ik de site mag noemen). Deze worden zover ik begrijp in eigen beheer gemaakt. Het zijn verder wel aanbieders van gerenomeerde merken. Als zo'n motor 5 jaar meegaat, durf ik de gok wel te wagen (er zit tevens 5jr garantie op). De oude motor houd ik dan als backup.

Bij de 2e hands versie moet ik namelijk nog een adapter en montagebeugel kopen, dan zit ik ook al gauw op 100€.
 

Patricio

  • #8
Stuur anders even een PB met daarin de link naar de site (dat mag wel)

En een adapter/ meenemer en motorsteun mogen geen 100 euro kosten hoor. Ik denk dat je met 25 euro wel klaar moet zijn!
 

Nammi

  • #9
Klopt, ik bedoel 2ehands motor en steun/adapter kost me ook minstens 100€ alles bij elkaar.

Zie Pb.

Bedankt voor je hulp!.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu