Soda om afvoer te reinigen: welke verhouding

Dorian

 • #1
Ik heb vandaag een beluchter geplaatst omdat ik last had van een leegtrekkende sifon. Bij het doorzagen van de afvoer merkte ik echter ook dat er veel donkergrijze smurrie in de buis stond (vermoedelijk vooral van de wasmachine, die we voornamelijk op lage temperaturen gebruiken). Dit zal dus ook wel hebben bijgedragen aan mijn probleem...

Hier las ik de tip om 1 kilo soda op te lossen in 2 liter heet water en dat door de afvoeren te gieten. Maar op dit forum en op de verpakking van de soda die ik hier heb liggen, wordt er eerder gesproken van een kopje soda per liter.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid soda per liter? Kan te veel soda kwaad voor de leidingen?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De sodabehandeling hier op het forum beschreven is voor de binnenkant van vaatwassers en wasmachines. Daar zou een dergelijke grote hoeveelheid soda inderdaad ernstige schade aan kunnen richten.

  In hoeverre de in de link genoemde methode werkt voor afvoeren en/of schadelijk is daarvoor, kan ik niet beoordelen, het is tenslotte een heel andere site waar dat staat.
   

  Markus

  • #3
  Sodaoplossing werkt alleen heel goed tegen vetresten uit etenswaren. Tegen zeep helpt het weinig. Af en toe op 95graden wassen met een beetje soda houdt de wasmachine schoon van binnen.
   

  Dorian

  • #4
  Wat is dan het beste middel tegen zeepresten? Enkel ontstopper?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Heet wassen.
   

  Jacovrie

  • #6
  Ik zou hier een vloeibare ontstopper voor gebruiken. Deze maken ook de buis schoon. Geen korrels of iets dergelijks gebruiken. Let wel op, mors deze vloeistof niet want het is behoorlijk agressief.
   

  Rotjeknor

  • #7
  Het gaat hier toch om het ontstoppen van een afvoer? Dan is het een kwestie van een blokje soda op de afvoer leggen en langzaam stromend heet water erbij/erin laten stromen. De afvoer zal dan zelf aangeven wanneer ie weer open is.
   

  Dorian

  • #8
  Het gaat niet zozeer om ontstoppen, eerder om preventief werken zodat er niet ontstopt moet worden. Zeepresten en andere smurrie blijkt zich stilaan op te stapelen in de afvoer, zodat die stilaan slechter en slechter afvoert.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ik had er zelf eerlijk gezegd nog nooit van gehoord dat je een afvoer regelmatig met een kilo soda moet behandelen om zeepresten te verwijderen.

  Temeer daar soda een zelfde soort werking heeft als zeep, daarom lijkt het me vrij onwaarschijnlijk, dat het daartegen zal helpen. Wel zal het vooral helpen tegen vet, maar ik zou dat toch uitsluitend doen, indien er regelmatig problemen zijn, niet preventief. En dan is een goede ontstoppingsveer vaak veel effectiever, een en ander totaal afhankelijk van de situatie.

  In elk geval ging het in je vraag om het gebruik van een kopje soda, en die vraag is beantwoord: we hebben het op dit forum beschreven hoe je de binnenkant van een vaatwasser resp. wasmachine kunt reinigen m.b.v. een kleine hoeveelheid soda.
  Over schoonmaken van een afvoer met een kopje soda wordt in die onderwerpen niet gesproken!

  Voor eventuele verdere vragen lijkt me de site waar je die andere informatie vandaan hebt, de juiste plek. Op de homepage van deze woningcorporatie is een emailadres te vinden. Stuur ze een mailtje als je twijfelt over de juistheid van hun bericht!
   

  Dorian

  • #10
  OK, is duidelijk. Je suggestie van de ontstoppingsveer zal ik zeker volgen - ik heb immers enkele Y-stukken voorzien op de afvoer, waarop schroefdoppen zitten, zodat de leiding eenvoudig kan worden gespoeld of ontstopt. Langs daar kan ik vrij eenvoudig met zo'n veer werken...

  Hartelijk dank voor alle reacties!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu