Azijnzuur en soda tegen verstopping

willem944

  • #1
We hebben een lastige verstopping in de afvoer van de spoelbak. Ik heb gelezen dat een combinatie van azijn en soda een goede ontstopper zou zijn. Nu heb ik azijnzuurr 60% staan. Zou dat een versterkend effect hebben of slecht zijn voor de pvc leidingen?
Groet, Willem
 

Evenwatanders

  • #2
Waar je dat gelezen hebt weet ik niet, maar ik vind het een slecht idee. Om te beginnen is azijn een zuur en soda een (basich reagerend) zout. Dat betekent dat ze elkaars werking juist (voor een deel) opheffen, niet versterken.

Bovendien wordt bij dergelijke middelen ten zeerste afgeraden om ze te mengen. Reden: je weet nooit welke chemische reactie er gaat plaatsvinden en in sommige gevallen onstaat er als bijwerking een gas, dat in het ergste geval dodelijk giftig kan zijn. Er zijn gevallen bekend van mengen van bijv. bleekwater en ammoniak, die daadwerkelijk dodelijk afliepen (voorbeeld).

Koop een (eventueel sterker) middel dat ervoor bestemd is om te ontstoppen, daarmee ben je wat zekerder wat betreft schade aan de leidingen en gezondheid. Ook al is dat dan wat duurder... Alhoewel dergelijke middelen behoorlijk agressief kunnen zijn en de juiste bescherming (minstens een stofbril, liever een spatscherm en beschermende kledij / handschoenen) bij het gebruik ervan absoluut noodzakelijk is. En vanzelfsprekend moet je ook dat middel niet mengen met andere middelen. Wil je na het ene middel een ander middel proberen, spoel dan eerst tussentijds met ruim water, zodat er geen resten van het eerste middel achterblijven.

En misschien kun je de verstopping ook op een andere manier te lijf gaan: sifon al schoongemaakt? Misschien een ontstopveer via de opening van het sifon door de leiding halen? Die komt echter meestal niet langs 90° bochtjes.
 

ADDave

  • #3
Gewone azijn en soda reageert samen tot CO2 gas. Simpel gezegd het gaat heel erg schuimen en borrelen. Leuk voor een beginnende verstopping maar als je leiding al flink dicht zit gaat het helemaal niks uithalen.

Loopt het water helemaal niet meer weg ga dan niet aan de slag met ontstoppers. Die hebben een exothermische reactie waardoor je leiding kan wegsmelten. Zeker pvc is hier gevoelig voor.

Koop een ontstoppingsveer of laat een ontstoppingbedrijf komen. Laatste optie is het verstopte stuk leiding opzoeken en er tussenuit zagen (Geen leuk klusje trouwens)
 

willem944

  • #4
Hallo,

sifon etc zijn het niet, die heb ik er vandaag af gehad. Ontstopveer, meter of 5m er door de leiding heen gedraaid. Waarschijnlijk zit het nog verder in de leiding. Hier de link naar azijn en soda:
Zal wel een bedrijf bij moeten komen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu