Smart dimmer in ‘hotelschakeling’…

Platypus

  • #1
Hallo,
Alvast verontschuldiging als ik iets doe dat niet volgens de mores is hier, ben niet zo’n ervaren forum gebruiker.

Ik ben de keuken aan het verbouwen geweest en heb gekozen voor leuke spotjes (8 stuks, met GU10 dimtone lampjes).Ik dacht ‘even’ een dimmertje te monteren maar kom er nu achter dat nooit iets makkelijk gaat…

De opstelling waar ik mee te maken heb is identiek aan de startsituatie van Marijntje123, zie topic “hotelschakeling vervangen door dimmer”, alleen wil ik die tweede schakelaar gewoon laten zitten. Ik neem aan dat hij dan gewoon aan uit schakelt op basis van de laatst ingestelde dimmer stand?
In principe was de aansluitinformatie voldoende om uit de voeten te kunnen. Echter ik wil graag een smart dimmer monteren. Dus een zigbee-dimmer die met mijn hue basisstation praat.
Nu dacht ik aan zoiets (zie afbeelding):
69412D23-B50F-4C82-8F7E-CC3EA6350653.jpeg

Dit even als een willekeurig voorbeeld.
Mijn vraag is of dat kan op analoge wijze als bij Marijntje123 was aangegeven. Ik vroeg me ook af of dat ding dan niet voortdurend zelf stroom nodig had om die zigbee module te laten functioneren?
En tenslotte kom ik dan mogelijk nog in de knoei met het feit dat ik die dimtone lampjes heb? Als iemand een productsuggestie heeft die zou moeten werken in mijn situatie, stuur dan gerust een PB. Bij voorbaat dank!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Platypus schreef:
De opstelling waar ik mee te maken heb is identiek aan de startsituatie van Marijntje123
Je hebt dus ook een bruine fasedraad beschikbaar op de plek waar je de dimmer gaat inbouwen?

De dimmer die je toont heeft geen wisselcontact, je kunt hem dus niet installeren in een conventionele wisselschakeling. Ik betwijfel of je een Zigbee dimmer gaat vinden die dat wel kan.

Het is wel mogelijk om deze dimmer vanaf een andere locatie te bedienen middels een pulsdrukker. Als je inderdaad die bruine fasedraad beschikbaar hebt, dan sluit je bruin aan op L, de zwarte draad naar de lamp op het linker contact en één van de zwarte draden die van de andere schakelaar komt op P. Je moet dan ook de andere schakelaar vervangen door een pulsdrukker.

Als je toch met Zigbee producten aan de slag gaat, zou je in plaats van de 2e schakelaar natuurlijk ook een Zigbee wandzender kunnen monteren (draadloos dus).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Je moet er nooit van uitgaan dat iets zomaar werkt, en onderdelen kopen is niet zo moeilijk.
Het beste is nog altijd om eerst iets uit te zoeken en dan pas iets te kopen.
 

ABCDE

  • #4
Werking van de dimmer hangt dus ook nog eens af van gebruikte lamp..? Want geen nulaansluiting.
 

Platypus

  • #5
Ik weet genoeg. Ik zet er een ‘normale’ dimmer op… ff geen zigbee toestanden. Bedankt voor het meedenken. Handig forum trouwens! Kom zeker nog een keer terug verwacht ik zo. Heb ook nog een projectje ‘ elektriseren van rolluik’.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dat is wel de eenvoudigste oplossing ja.

Elektrificeren van een rolluik is prima zelf te doen als je een beetje handig bent. We zien het nieuwe topic wel verschijnen :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Platypus

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu