Sluiting voor kastdeur gezocht

Johan.Klus

  • #1
Ik ben een wandmeubel aan het maken. Zie hier de huidige staat.





Het gaat nog gebeitst worden, van een achterkant voorzien, en er moeten kastdeurtjes van sloophout gemaakt worden. Of 'deurtjes'... misschien moet ik het 'klepjes' noemen.

Het idee is om voor elk vierkant compartiment een LOS deurtje te maken. Er zit een gat in het deurtje/klepje, en door je vinger daar in te steken kan je het deurtje uitnemen, weer terugzetten, of in een ander compartiment zetten. Omdat er 3 kleuren sloophout per deurtje gebruikt worden kan je flink variëren door een deurtje ergens anders te zetten, of door hem te draaien. Ook kan je desgewenst gewoon een compartiment open laten (bijv voor een luidsprekerbox).

Waar ik nog over twijfel is de methode om zo'n deurtje makkelijk te kunnen plaatsen, zonder te veel kracht, zodat ie toch stevig zit, maar ook weer makkelijk losgenomen kan worden. En ik zoek een methode die de kale kast niet te veel (visueel) aantast. Dus niet te veel in het zicht springende constructies..

De deurtjes krijgen een paar latjes aan de binnenkant waarmee ze in het compartiment vallen.



In de hoeken van de deurtjes moet dan iets komen zijn waarmee ze losjes vastklikken of -klemmen of iets dergelijks... Bijvoorbeeld met een magneetje of pinnetje dat in een gat valt. Het nadeel is dat er in de kast (als er geen deurtje op zit) zichtbare gaten of magneetjes/plaatjes zitten.



Een rubber balletje of iets dergelijks dat in een gaatje in de kast valt. Wellicht rubberen dopjes die in deurkozijnen gebruikt worden..



Of een plastic palletje/veertje dat zich ook in een gaatje in de kast drukt.



Of een metalen balletje/pinnetje dat door een veertje in een gaatje n de kast gedrukt wordt.



Of, of... er zijn (vast) meer mogelijkheden. Wie weet raad?

Of gewoon goede linkjes van (web)shops waar ik lekker kan snuffelen naar van toepassing zijn onderdeeltjes..

Alvast dank! :-)
 

Millew

  • #2
Voor het monteren van luidsprekerfrontjes zijn een soort kunststof klikbevestigingen verkrijgbaar. Als de deurtjes niet al te zwaar zijn, is dat misschien een oplossing.
Maar je houd altijd iets over dat in het zicht komt zonder deurtje.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik weet niet of het uitvoerbaar is, maar het volgende komt bij me op.
Je schildert de binnenzijde van de kast op plekken die er voor in aamerking komen met "magneetverf" en voorziet het vervolgens van de kleur die je wilt geven. Vevolgens voorzie je de luikjes van voldoende magneten om het vast te kunnen houden.
 

Johan.Klus

  • #4
Leuke ideeën! Zo zie je maar dat anderen weer andere ideeën hebben!

Dat van die magneetverf klinkt als een goed idee. Dan in het kastdeurtje kleine magneetjes, of een magneetband of magneetstrip plakken.

Enige nadeel dat ik kan bedenken is de kleur. Ik had nu beitsen in gedachte, en op een ondergrond van (magneet)verf zal dat anders uitpakken. Maar dat kan ik uitzoeken/testen, en ik kan alsnog overwegen het hout dekkend te schilderen ipv te beitsen, hoewel ik liever de houtnerf zichtbaar had.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu