Sluis maken in hal

Harryprog

  • #1
Hallo,

Het is ons al vaker overkomen dat onze katten de voordeur uit glipten wanneer er iemand aan de deur was. Als ze in de woonkamer zijn is het geen probleem, daar zit een deur voor. Maar vanaf boven kunnen ze zo naar buiten als de deur open is. Als we de trap op de een of andere manier kunnen afsluiten dan is het probleem verholpen en kunnen we veel makkelijker controleren of de hal leeg is en dan de voordeur open doen.
Mijn vraag is hoe we dit het beste kunnen realiseren. Bijgevoegd 2 foto's van de situatie nu.

Links de deur naar de woonkamer, de foto is genomen met de voordeur in de rug.

Om het hoekje. Rechts de meterkast. Linksonder de kamerdeur weer, de voordeur is zeg maar rechtsonder, maar dan nog een meter of 2 buiten de foto.


Ik zat eerst te denken om gewoon een deur voor de trap te plaatsen. Een deur die, als deze open is, volledig tegen de muur aan komt waar je op foto 2 naar kijkt. Dan heb je ook geen last van de deur als deze open is. En vooral als het zo plat mogelijk tegen de muur kan, dan wordt de trapopgang ook niet smaller. De breedte van de muur is net wat breder dan de breedte van de trap, dus wat dat betreft kan dat ook.
Enige is dat de deur van de meterkast, rechts op foto 2, ook naar de muur toe open gaat. Nu hoeven we niet zo vaak in de meterkast te zijn, dus ik denk dat dat geen problemen oplevert.
Probleem is wel dat de ruimte tot het plafond 2,60m is. Een deur is niet zo hoog lijkt me. En met een gat ertussen is niet zo mooi. Nu kun je daar natuurlijk wel een plank maken, net als bij de andere deuren, maar dan maak je het trapgat lager waardoor je misschien problemen krijgt met grote dingen naar beneden of boven te tillen (denk aan meubels), dus het moet dan wel wegklapbaar zijn.
Maar wellicht is een soort rolluik ook een optie? Maar dan moet deze wel van 2 kanten te openen zijn, zowel vanuit de hal als van boven.

Wie heeft er tips hoe ik een sluis in de hal kan realiseren?

Alvast dank!
 

Millew

  • #2
Ik zou een deur plaatsen tussen trap/kamerdeur en de meterkast. Dus zeg maar, langs de onderrand van foto 2.

Het is niet goed te zien op de foto's, maar misschien is er ruimte om de schuifdeur voor de wand van de woonkamer open te schuiven. En anders een vouwdeur.

Twee halve deuren met bommerscharnieren op die plek zou ook kunnen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Wij hebben op de eerste verdieping een schuifdeur gemaakt.
Je kunt deze maken in de volledige breedte waardoor de deur of
de trap naar beneden afdicht of de trap naar de zolder.

In ons geval is dat gedaan om de warmte vanuit de woonkamer daar te houden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Wat ook zou kunnen en vrij simpel is, is om een kinder traphekje aan de bovenkant van de trap te plaatsen. Eventueel met gaas er in afhankelijk van de dikte van de kat :wink: .
 

Harryprog

  • #5
Millew schreef:
Ik zou een deur plaatsen tussen trap/kamerdeur en de meterkast. Dus zeg maar, langs de onderrand van foto 2.
Dat is ook een goede tip! Dat ga ik eens uitwerken en kijken wat daar de mogelijkheden van zijn. Bedankt!
Ronny schreef:
Wij hebben op de eerste verdieping een schuifdeur gemaakt.
Je kunt deze maken in de volledige breedte waardoor de deur of
de trap naar beneden afdicht of de trap naar de zolder.
Dat heb ik eerst ook overwogen, maar dan moeten we de zoldertrap ook dicht maken, want dat is een open trap. Dat zagen we niet zitten.
Frank schreef:
Wat ook zou kunnen en vrij simpel is, is om een kinder traphekje aan de bovenkant van de trap te plaatsen. Eventueel met gaas er in afhankelijk van de dikte van de kat :wink: .
Dat gaat niet werken, daar hebben we ervaring mee. Een traphekje is hoogstens 50 of 60 cm hoog, maar een paar van onze katten kunnen vanuit stand meer dan 1,50 meter hoog springen :shock: , dus een hekje is voor hun kinderspel om daar overheen te komen. Daarnaast hebben we dus een open zoldertrap, dus een kat die even geen zin heeft om zo hoog te springen gaat gewoon onder de eerste treden van de zoldertrap door en komt zo alsnog ook voorbij het hekje.... :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het idee van Frank is zo gek nog niet, een kat kan wel hoog springen maar kijkt altijd heel goed waar en hoe ze naar beneden kunnen komen, ik denk niet dat een kat over een hek in een voor hem/haar peilloze afgrond springt.
 

Harryprog

  • #7
Wij hebben Abessijnen en Somali's; echte stuiterballen en acrobaten. Echt, zo'n hek is kinderspel voor hun. Wij hebben zelfs een kat gehad die vanuit de 1e verdieping uit het raam sprong omdat ze naar buiten wilde. Ik kijk nergens meer van op met deze katten. :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Lijkt mij simpel zat.
Gewoon een kozijn tot het plafond plaatsen(op 1e trede?)

Deur erin zetten en het overgebleven gat dichtschroeven met een paneeltje.
Gebruik daarvoor dan paneel schroeven zodat je indien nodig deze kan verwijderen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als je de meterkastdeur en de kamerdeur naar elkaar laat draaien, dan sluiten ze de opening af. Moeten de draairichtingen anders worden, maar meestal is dat wel te veranderen.

Een deur aan de bovenzijde van een trap (oplossing Ronny) is niet toegestaan, tenzij er een bordes achter zit. Aan de onderkant van een trap wel.

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
@IJkenhout

Als je de foto's even goed bekijkt, zie je dat de kamerdeur de woonkamer indraaid, en de meterkast deur zoal normaal is naar de muur.
Dus met jou idee, zouden alletwee de kozijnen omgedraaid moeten worden.
Dat lijkt me toch een behoorlijke klus.
Verders zou je dan bij jou idee, de 2 deuren ook nog aan elkaar vast moeten kunnen maken.
Want een kat is slim genoeg, om een deur open te duwen, die niet in het slot zit.

De beste manier lijkt mij, om een extra kozijn met deur te plaatsen.
Maar zorg dan wel, dat de deur uit veiligheids redenen naar de hal toe opengaat, en niet naar de trap of meterkast.
Het kozijn zou je hier bij de rode streep kunnen plaatsen.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu