Slimme thermostaat aansluiten

KlusE

  • #1
Hallo,

In een opwelling heb ik 2 Nest thermostaten gekocht (aanbieding) en verdiep me nu eigenlijk pas goed in mijn situatie. Niks voor mij, maar nu maar even kijken of ik ze aan kan sluiten en/of moet vervangen.

Ik heb een ketel met OpenTherm (Intergas Prestige), maar heb wel 3 zones:
Aansluiting 1: Vloerverwarming begane grond op aparte centrale thermostaat
Aansluiting 2: Radiatoren eerste verdieping op aparte centrale thermostaat
Aansluiting 3: Radiatoren zolder zonder centrale thermostaat (thermostaat kranen)

(in praktijk staan alle radiatoren op zolder altijd dicht, dus daar hoef geen rekening mee gehouden te worden)De opentherm is natuurlijk centraal op de ketel, terwijl de aan/uit volgens mij op aansluting 1 en 2 zit. Nu las ik volgens mij bij de Nest dat ik maar 1 van de 2 nests met OpenTherm kan laten praten en volgens mij gaat het dan mis.

Ingewikelde materie waarvoor ik natuurlijk een instalateur moet inschakelen (wat ik waarschijnlijk ook doe), maar ik wil het zelf ook graag begrijpen. Wat zouden jullie adviseren?
 

Bert pit

  • #2
De kracht van de Nest is dat het systeem een zelflerende thermostaat heeft. Niet handig bij vloerverwarming. Vloerverwarming reageert zo traag, dat een vloer uren soms dagen moet voorverwarmen voordat het comfortabel wordt. Of de nest dat goed gaat doen, is voor mij een vraag.

Ik zie dat je zonekleppen hebt, deze werken deze niet goed met opentherm. In het opentherm protocol zit namelijk geen klepsturing. De kans is groot dat je ketel warm water produceert terwijl de klep dicht staat. Dit gaat ten koste van het rendement, je ketel gaat pendelen et cetera. Zonde van het gas. Dit is overigens bij heel veel mensen het geval.

Mijn advies zou zijn ga over op aan/uit thermostaten.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
De thermostaten die je nu hebt zijn als het goed is aan/uit thermostaten. Die thermostaten schakelen alleen de zone kleppen. In de zoneklep zit een schakelaartje die automatisch de cv ketel aan stuurt, ook via een aan/uit contact.

Sluit de nest thermosten aan via zijn Aan/uit contacten op de zone kleppen. Dan sturen beide nests beide zonekleppen aan, en zou het net zo moeten werken als nu het geval is.
Het open therm gedeelte moet u hier vergeten, omdat uw ketel via de zone kleppen wordt aangestuurd, kan dit alleen via het aan/uit contact
 

KlusE

  • #4
Dank voor de antwoorden!

Ik sprak ook iemand die had het over 1 driewegklep tussen beide systemen ipv 2 aparte elektrische afsluiters zodat OpenTherm wel te gebruiken is.

Klinkt als een zware aanpassing (loodgieter) en ik vraag me af of OpenTherm met vloerverwarming dan echt wat gaat opleveren. Is dit de moeite waard?
 

Bert pit

  • #5
Is niet de moeite waard.

De vraag is waarom je opentherm zou willen gebruiken. Voor mensen die zich er nooit in verdiept hebben is het een no-brainer, maar het werkt zeker niet altijd beter en in jouw geval al helemaal niet.

De moderne cv ketels moduleren op basis van deltaT (verschil tussen aan- en retour temperatuur) en de betere ketels zorgen ervoor dat er in het HR gebied wordt gestookt. Opentherm heeft geen voordelen bij vloerverwarming ten aanzien van gasverbruik.

Dan blijft als voordeel van opentherm alleen de datacommunicatie en de voeding vanuit de ketel over (geen batterij in je klokthermostaat).

Als het gaat om gas besparen, verdiep je dan eens in zuiniger stoken door de aanvoertemperatuur te meten en deze zo laag mogelijk te zetten zonder verlies van comfort. Maak niet te grote stappen. Als je systeem goed werkt: niet teveel aan veranderen. Echter veel ketels staan op 80 graden aanvoer en dat is in een modern huis vaak te hoog.

Bottom line wil je een warm huis en zo min mogelijk warmteverlies door je rookgaskanaal.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
100% eens met bijdrage van Bert Pit !
Hieraan wil ik nog toevoegen: vloerverwarming is op zich al een aan/uit systeem, dus waarom niet aan/uit stoken?
 

KlusE

  • #7
Duidelijk verhaal.

Dan ga ik de Nests aansluiten op de zone kleppen en als luxe klokthermostaat gebruiken en een beetje experimenteren met het zelf lerende systeem. Zal niet zoveel besparen, maar is vooral handig. Een simpele klok thermostaat is ook al snel € 140,- en dan valt de prijs van de Nest (€ 169,-) wel mee voor wat extra gebruikersgemak...

Dank voor alle reacties!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
KlusE schreef:
Een simpele klok thermostaat is ook al snel € 140,- en dan valt de prijs van de Nest (€ 169,-) wel mee
Toch eens even goed rondkijken, want voor de helft van die prijs zijn er zeker ook goede draadloze thermostaten met mninstens zoveel mogelijkheden.......
 

BouwertXXL

  • #9
Er zijn inderdaad veel goedkopere varianten met meer opties dan een 'simpele' klok.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu