Slimme schakelaar + slimme lamp zonder nuldraad

teunvanolphen

  • #1
Mijn huidige situatie is Als volgt. Ik heb een ‘domme’ schakelaar en slimme verlichting (fase & schakeldraad aanwezig, nuldraad afwezig -bruin&zwart ja - blauw nee). Wat inhoud dat de schakelaars niet uitgezet mogen worden anders verliezen de lampen de verbinding.

Graag zou ik de ‘domme’ schakelaar willen vervangen met een in te bouwen slimme schakelaar van Aqara die geen nuldraad nodig heeft. De eenvoudigste oplossing zou zijn de schakelaar door te lussen zodat de lamp altojd stroom heeft en er een draadloze schakelaar van Aqara overheen plaatsen, echter ik vind de kwaliteit van de inbouw schakelaar van Aqara van betere kwaliteit.

Is er een mogelijkheid om de schakelaar door te lussen zodat de slimme lamp altijd aan staat en ook de slimme inbouw schakelaar van stroom te voorzien?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee. Inbouwschakelaars welke worden gevoed zonder nuldraad zul je altijd moeten verbinden met een lichtbron.

Of neem iets op batterijen...
 

teunvanolphen

  • #3
Bedankt. Dan ga ik voor de oplossing om de schakelaar door te lussen en dit in combinatie met een draadloze schakelaar op batterijen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Met welk systeem werk je?
(Z-Wave, Zigbee, HUE enz.)
 

teunvanolphen

  • #5
De aqara schakelaars zijn zigbee en ik combineer het met een hub om homekit te gebruiken. De slimme lampen zijn nu een combinatie van ikea en nanoleaf
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kunt ook een extra 'slim' kastje in de inbouwdoos stoppen, waar je de schakelaar, voeding en lamp op aansluit. Dan heeft de lamp altijd stroom en functioneert de echte schakelaar als virtueel aan/uit-signaal. Deze hebben 6 aansluitingen (waar de Aqara er maar 4 heeft).

Hier mogen natuurlijk geen merken genoemd of aanbevolen worden, maar door te zoeken op 'mini slimme schakelaar' vind ik een aantal aanbieders die een dergelijk apparaat met Zigbee aanbieden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu