Sleuf maken in kalkzandsteen voor tv

Jasper2021

 • #1
Hallo klussers,

Half juni wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Als een van de eerste taken wil ik een sleuf in de muur maken zodat ik daar de kabels voor de tv in weg kan werken. Daarnaast zit de locatie waar de utp nu uit de wand komt net niet handig dus die wil ik verplaatsen.

Nou heb ik hier al wat rond gekeken en er zijn eerder vergelijkbare vragen gesteld. Echter is het voor mij nog niet helemaal duidelijk welk gereedschap ik het best kan gebruiken. De verschillende opties die ik voorbij heb zien komen zijn een sleuvenfrees, haakse slijper en een dozenboor.

Ik heb even een afbeelding toegevoegd om te laten zien wat ik bedoel. De wanden zijn van kalkzandsteen.
 • Bij A wil ik een sleuf maken voor een 50mm pvc buis met een 45 of 90 graden bocht als uiteinde. Ik heb gelezen dat een sleuvenfrees vaak maar tot 40mm diep kan. Van de haakse slijper heb ik gelezen dat het extreem veel stof geeft (op zich niet erg, want lege woning). Ook heb ik gelezen dat er een dozenboor wordt gebruikt. Als ik daarnaar zoek zit ik meteen aan een dozenboor van 68mm wat mij erg groot lijkt. Wat kan ik het best gebruiken om de sleuf te maken?

 • Bij B wil ik een sleuf maken voor het verleggen van een dubbele utp kabel, ik denk met een 16mm pvc buis. Welk gereedschap kan ik hier het best voor gebruiken?
Bedankt alvast voor jullie hulp en tips. Laat het ook weten als er nog andere zaken zijn waar ik rekening mee moet houden.

IMG_0193.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
A) 2x slijpen en daarna hakken. Je creëert wel een geluidslek
B) Horizontale sleuven in dragende wanden zijn niet gewenst.
 

Jasper2021

 • #3
Hallo Rola,

Bedankt voor je reactie.

Je schrijft dat er een geluidslek ontstaat bij het frezen van A. Ik ben bang dat je daar op geen enkele manier aan ontkomt toch op het moment dat je gaat frezen/slijpen in de wanden? Volgens mij zijn de kalkzandsteenblokken 100mm dik. Zorgt die sleuf van 55mm die je daarna weer dichtzet met gips dan voor veel geluidshinder?

Is het frezen van een 20mm diepe horizontale sleuf echt een probleem voor de dragende wand en welke andere oplossingen zijn er voor B, bijvoorbeeld het afleggen van een kortere afstand?

Bedankt alvast.

Groet,
Jasper
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Is dit een eindwand of een woningscheidende wand?
 

Jasper2021

 • #5
Het is een woningscheidende wand.
 

Jasper2021

 • #6
@Rola Zou het op deze manier wel kunnen, dus dat ik hoog een aftakking maak waarmee je een horizontale lijn voorkomt?

Bedankt alvast voor je reactie.

IMG_0193.jpeg
 

ABCDE

 • #7
Nee niet echt. Beter in de vloer erboven de boel oppakken, daar de horizontale verplaatsing doen en en dan verticaal weer naar beneden. of gewoon dat kabeltje die twee meter laten liggen..

Of via de vloer in de kamer zelf; dat kan natuurlijk ook. Verlengen naar de vloer, daar horizontale verplaatsing en weer terug naar de muur. Wellicht dan de huidige doos handhaven met blinddeksel als rijgdoos.
 

Sander 1972

 • #8
Maar waarom wil je perse 55mm diep? is 30mm voor een buisje niet meer dan genoeg?
En je wil het netjes doen, Je kan ook 2 of 3 inbouwdoosje achter je tv maken. En eventueel er 1 met hdmi goed voor bereiden
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Sleufje naar beneden, sleufje in de vloer net naast de muur, sleufje omhoog.
Muur met de buren is 120 mm dik. Eindwanden en de voor- en achtergevel zijn 100 mm.
 

Milangeurkink

 • #10
In de vloer wel oppassen voor evt vloerverwarming!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu