Er zit een wereld van verschil tussen een boorhamer en een klopboor. Ik heb een 705W klopboor en sinds een paar maanden een 3,5J (joule) boorhamer, beide van respectabele Duitse merken. Die laatste kan ook beitelen, maar los daarvan zijn de boorprestaties van de hamerboor vele malen beter. Dit merk je vooral in beton, waar een klopboor nauwelijks doorheen komt, terwijl de boorhamer er zo doorheen zakt. Een boorhamer heeft altijd SDS of SDS plus of (zware machines) SDS Max. Een klopboor bevat niet meer dan een "ratel" die met een hoop gejank staat te werken, een boorhamer bevat letterlijk een hamer die tegen de boorkop aanslaat (en maakt minder herrie).
Het hangt er een beetje van af wat voor apparatuur je al hebt en wat je er mee wil gaan doen, maar stel je hebt een goede accuboormachine, dan heb je meer aan een (lichte) boorhamer dan aan een klopboor. De accu boor gebruik je voor schroeven en boren in hout en metaal, en de boorhamer gebruik je voor boren in steen, beton en evt zwaarder werk in ijzer of hout (grote speedboren). Boorhamers kunnen vaak niet L+R draaien.
Verwacht overigens niet teveel van een Boorhamer als het gaat over beitelen. Mijn 3.5J, 4kg zware machine (zgn renovatie combiboorhamer) is een beul tov van een klopboor en je kan er ook uitstekend gelijmde tegels of stucwerk mee slopen, maar voor echt sloopwerk zoals het verwijderen van tegels die in cement gezet zijn, of voor het slopen van muren en stukken beton heb je echt een kango nodig (en dat zal niet de bedoeling zijn

). Ik heb met mijn boorhamer wel tegels gesloopt die in cement gezet waren, maar dit was geen eenvoudige klus. Een Ytong of drijfsteen muurtje slopen is ook geen probleem, maar een kalkzandsteen muur is echt te veel van het goede. Laatje in de bouwmarkt in ieder geval niet wijsmaken dat een doorsnee boorhamer egschikt zou zijn voor het serieus slopen van tegels die goed gelijm zijn of in cement staan, want dat kun je vergeten...en het kost je een boorhamer.
Als ik het zo hoor zou ik een boorhamer kopen, zo één die er nog uitziet als een klopboor deze hebben nog een acceptabel gewicht ca 2kg. Afhankelijk van hoeveel je er aan uit wil geven moet je soms ook eens kijken bij de profesionele merken (of series groen/blauw), die hoeven niet persé altijd veel duurder te zijn. Bij een grote renovatie heeft de mijne zijn geld al lang terug verdient en dat ding koste toch bijna 500,- en deze heeft ook wel eens werk gedaan waar hij eigenlijk een tikje te licht voor was

.