Sissend geluid meterkast

leslie77

  • #1
Hallo,

ik hoor een sissend geluid in mijn waterkast. Er is geen gasleiding aanwezig dus het zit hem in de waterleiding. Als ik de waterkraan rechts van de watermeter dichtdraai dan hoor ik het minder of niet meer. Is dit kwalijk of duidt dit op lucht in de waterleiding of een lekkage ergens?

Ook zie ik stromend water lopen in het open stukje van de pijp, (in de rode circel in de afbeelding). Waar dient dit voor, waarom is het open en waarom zie ik daar een stromend water doorheen lopen? weet iemand dit?

Heeft iemand advies wat ik verder kan doen?

Groet,
Leslie


Bekijk bijlage 75334

IMG_20240104_114412498.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk komt het sissen uit de warmwatervoorziening, die aan het opwarmen is.
Omdat je geen gas hebt, lijkt het me waarschijnlijk dat je óf stads- of blokverwarming hebt, óf een warmtepomp installatie.
Je zou even een overzichtsfoto kunnen plaatsen van de betreffende installatie.
Dat gemarkeerde onderdeel is het overdrukventiel van de inlaatcombinatie, daarover is in dit forum heel veel geschreven.
Zoek daarom even met het woord 'inlaatcombinatie' op het forum (klik hier).
 

leslie77

  • #3
Ik heb stadswarmte idd. de vloerverwarming unit zit niet in de meterkast maar in de trapkast een meter of 4 verderop. daar sist het niet. het sissen hoor ik duidelijk in de meterkast.

in de meterkast zie ik alleen dit (zie nieuwe afbeeldinng). Het lijkt mij dat er al warm water vanaf de stadswarmte hier binnenkomt (rode klephendel) en er niks opgewarmd hoeft te worden? in dit stukje waar het sist.

Als ik de blauwe hendel waarop drinkwater staat rechts van de watermeter op blokkeerstand zet (zie rode pijl) dan gaat het sissen weg of in ieder geval duidelijk minder. Dat loopt de water meter ook niet meer, anders wel terwijl er geen kranen openstaan in huis.

IMG_20240104_123106593.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Met stadsverwarming komt er normaal gesproken geen warm (drink-) water binnen, maar er zit een warmtewisselaar, waarmee je normale drinkwater verwarmd wordt door de warmte van de stadsverwarming. Die warmtewisselaar zit ongetwijfeld in de grijze kast boven de leidingen. Onderdeel van die warmtewisselaar is een inlaatcombinatie.

Ik kan me niet anders voorstellen, dan dat het sissen komt van het overdrukventiel van de inlaatcombinatie. Hetzij normaal tijdens het opwarmen van het water, hetzij doordat het ventiel niet goed afsluit (en er dus overmatig water wegloopt).

Edit: Je zou eventueel de rode hendel(s) een tijdje dicht kunnen draaien. Dan wordt het drinkwater niet meer verwarmd en mag er geen water weglopen. Gebeurt dat wel, dan zal de inlaatcombinatie defect zijn. Omdat er twee rode hendels zijn weet ik niet met zekerheid welke van toepassing zal zijn.

PS. Zoals ik het heb beschreven lijkt het me het meest logisch, maar het zou kunnen zijn dat er systemen zijn waar warm drinkwater wél centraal geleverd wordt. Geen idee of dat kan en mag.
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #5
Dit is een afleverset met tapwater voorziening. De inlaatcombinatie die je aanwijst kan inderdaad water uitkomen. Dat is normaal echter niet als het constant is. Dan sluit hij niet goed meer en kan hij beter vervangen worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
@Kees, dit is een afleverset met ww bereiding.
Links rood/blauw zijn aanvoer vanaf centraal net.
Rechts rood/blauw binneninstallatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
@The headhunter
Dank voor de informatie.
Inderdaad dus een warmtewisselaar, waarvoor de inlaatcombinatie nodig zal zijn.
Ik wist alleen niet voor wat betreft die hendels. Dat weet ik nu dus ook. :prima:
 

leslie77

  • #8
Op de messing pijp staat het volgende kaartje (zie toegevoegd afb.):
messing pijp diameter 18mm
-knelfitting 22/18, 1x door weerstand draaien, daarna vastdraaien
-niet demonteren
-niet inkorten
-niet solderen
-alleen knelfitting monteren.

Zoals ik heb begrepen moet ik dus de inlaatcombinatie vervangen. Bij de bekende bouwmarkten zie ik alleen inlaatcombinaties met 15mm knel. zoals 'Duco inlaatcombinatie 15 mm knel'. Het lijkt mij dat deze dan niet past bij mijn pijp omdat op het kaartje staat 18mm pijp en knelfitting 22/18. 18 mm zie ik nergens beschikbaar voor de inlaatcombinatie, wel 15mm en 22mm.

Klopt het dus dat ik de inlaatcombinatie moet kopen met 22mm knel en niet die van 15mm?

IMG_20240104_114412498.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu