Sissend geluid groepenkast bij inschakelen

Thales

  • #1
Heb vandaag een extra stopcontact aangelegd. Zoals het hoort met kleurcodering, lasklemmen, pvc buis, beugeltjes etc. Het werkt ook prima en zonder sluiting oid.

Echter bij het weer inschakelen van de hoofdschakelaar hoorde ik gedurende een seconde of 5 een geluid uit de groepenkast dat ik het beste kan omschrijven als sissen (maar misschien is het zachtjes knetteren). Daarna nog een keer uit en weer ingeschakeld en toen deed hij dit weer. De derde keer (op het punt het geluid even op te nemen) niet meer en ik heb daarna nog een minuut of vijf geluisterd en het bleef stil.
Iemand een idee hoe dit komt? En kan dit kwaad / is het gevaarlijk of is het normaal? Het betreft een ouderwetse meterkast met van die 16A 'smeltzekeringen.'

Bedankt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
"Mogelijk knetteren" kan inderdaad gevaarlijk zijn ja. Dan heb je het over vonkvorming, vlambogen, hoge overgangsweerstanden, warmteontwikkeling. Oftewel brandgevaar.

Wat voor een kast is het precies? Veel oudere groepsschakelaars (met name die witte en groene tuimelschakelaars) functioneren 30 jaar later slecht en zouden je probleem kunnen zijn. Of de hoofdschakelaar.

Ook de zekeringhouders zelf kunnen een bron van slechte contacten en hoge overgangsweerstanden zijn. Je zou de zekeringen, pasmoeren en schroefkoppen eens goed kunnen bekijken op sporen van inbranding. Als je wel eens zekeringen vervangt zonder de groepsschakelaar uit te zetten kun je een vonk trekken met plaatsen van de zekering, dit geeft van die kleine laspuntjes op de zekering of pasmoer.

Bij twijfels zou ik zeker een vakman raadplegen. Al zou ik die denk ik direct de opdracht geven om de groepenkast te vervangen, zo'n oude kast ga je toch zeker geen geld meer insteken? Als hij een probleem vindt ben je al uurloon kwijt en heb je een grote kans dat er geen vervangende onderdelen meer te verkrijgen zijn en je alsnog de kast kunt gaan vervangen.
 

Thales

  • #3
Dankjewel Xander.

Ik zou het zelf eerder als sissen omschrijven, maar zoals gezegd hoort iemand anders het misschien als knetteren. Het is moeilijk te omschrijven maar klinkt in ieder geval niet als een zachtere vorm van knetteren wat je hoort bij lassen, lont van een vuurwerk oid. Heb verder net nog zeker een minuut of tien staan luisteren en het blijft nu gewoon stil.

Het betreft inderdaad zo'n oude kast met witte en groene schakelaars. De hoofdschakelaar er onder is wel al een automaat en er zijn later twee automaten voor extra keukengroepen naast die zwarte kast geplaatst. Ik heb nooit zekeringen vervangen bij een ingeschakelde groep. Ben me bewust van de gevaren van elektra :-). Sporen van inbranding zie ik met mijn lekenoog niet.

Zal inderdaad maar eens de kast gaan laten vervangen binnenkort. De huidige stamt ergens uit begint jaren 80 schat ik, dus is sowieso een keer nodig. Ik neem aan dat dit niet met spoed hoeft te gebeuren en ergens in de komende weken goed zou zijn (nu het sissen alleen even te horen was na inschakelen) en de aardlekschakelaar/automaat in beginsel zijn werk doet?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik weet natuurlijk niet wat jij hoort.

Je zou de groepsschakelaars eens stuk voor stuk kunnen uitschakelen en weer inschakelen, hoor je dan ook iets wat er op lijkt? Om zinvol te kunnen testen moet er dan natuurlijk wel een ingeschakelde belasting op de betreffende groep zijn aangesloten.

(Je loopt met deze oude schakelaars wel het risico dat een groep niet meer inschakelt :roll: maar ja dan weet je wel dat het stuk is.)

Mocht je last hebben van vonkvorming / vlambogen dan beveiligt de aardlekschakelaar of smeltzekering daar niet tegen. Vlamboogbeveiligint (AFDD) is niet bepaald standaard in Nederlandse huisinstallaties.
 
Laatst bewerkt:

Thales

  • #5
Nogmaals dankjewel Xander.

Het langdurige 'sissen' hoor ik niet meer, maar er zijn nog wel kort wat 'ratelende/knetterende' geluidjes bij het inschakelen van een bepaalde groep te horen. Daar hangt belasting achter. Fragmentje kun je hier vinden: https://sndup.net/fh8t/

Heb ook nogmaals de zekering en -houder bekeken. Die zijn brandschoon / zonder bruine plekken e.d.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Helemaal jofel klinkt dat toch niet. Een beetje geknetter terwijl je de schakelaar bedient is niet raar, bij het bedienen van een schakelaar heb je dan ook zo'n beetje per definitie een vlamboog. Maar na bedienen van de schakelaar zou deze geen geluid mogen maken en het geluid houdt toch nog even kort aan...

Maar ik begrijp dat dit anders is dan het geluid wat je eerder hoorde. Daar heb ik dan nog steeds geen verklaring voor.

Het lijkt me inderdaad wijs om eens over een nieuwe groepenkast na te denken, het spul is na 40 jaar ook wel aan het einde van zijn technische levensduur.

Garanties dat het in de komende weken niet afbrand ga je op een forum natuurlijk niet krijgen. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Thales

Thales

  • #7
Helder, dank je Xander. Dat eerdere zorgwekkende langer aanhoudende geluid hoor ik nu inderdaad niet meer. En van die garanties, dat snap ik :-). Ga dan ook maar eens op zoek naar een installateur die op kort termijn de boel kan vervangen. Zal ook voor wat betere nachtrust zorgen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Bij dit soort oude meterkasten is het aan te raden om alle schroeven periodiek even aan/na te draaien.
Hiermee bedoel ik de schroeven van alle schakelaars, aardlek- en/of automaten en verder alle schroef
verbindingen. Laat dat in elk geval binnenkort even doen door een elektricien en daarna kun je altijd
nog de meterkast laten vervangen. Het grootste gevaar is dan weg.
 
  • Like
Waarderingen: Thales

Thales

  • #9
Bedankt. Ik zal een dezer dagen een elektricien laten komen om een offerte te maken en hem meteen vragen de boel even na te lopen / aan te draaien.
 

Thales

  • #10
Nieuwe groepenkast is geplaatst. Topic mag dicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu